Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slzy, bezmoc, fronty v zimě. Lidé čekají na podporu měsíce, úředníci nestíhají

  15:17
Úřad práce vyplácí až o padesát procent více dávek než v minulosti, vyplývá z meziročního srovnání. S rostoucím objemem agendy a dávek, které stát řeší, dochází i ke zpožďování pomoci konkrétním lidem. Před některými pobočkami se navíc žadatelé shlukují již brzy ráno, aby se ten den vůbec dostali na řadu.

Žlutě svítící pouliční lampy pomalu rozhání noc a před úřadem práce v pražské Novodvorské ulici se štosují lidé. Ve skupině tří desítek čekajících jsou v pondělí o půl osmé ráno mladší i starší. Většinou si čas krátí na mobilu, jiní se přešlapováním na místě snaží zahřát.

„Dobrý den, Dobiášová. Stojím před úřadem. Ano, tak já tedy počkám. V pořádku,“ snažila se urychlit čekání ve frontě jedna z dam, která asi čtvrt hodiny před otevřením budovy byla přibližně dvacátá v řadě.

Ranní mrazík na spokojenosti lidem nepřidává. Zatímco někteří nově příchozí si zděšeně fotí dlouhou frontu linoucí se z chodníku až ke vchodu do budovy, jiní kroutí naštvaně hlavou jako jedna z maminek, která si nepřála být jmenována. „Ještě by mi pak dávku nepřiznali vůbec,“ směje se.

„Paní se za nás skokem z okna obětovala“

Doplňuje, že jde o její třetí pokus dostat se až k přepážce. „Ty fronty jsou strašné, takhle je to tady každé pondělí i středu,“ hodnotí situaci u úřadu práce v Praze 4. „Po otevření v osm ráno dostanete číslo a ve čtyři odpoledne jdete na řadu, já se na ní ale ještě nedostala, koliduje mi to s vyzvedáváním syna ze školky,“ vysvětluje a přiznává, že chce žádat o příspěvek na dítě a na bydlení.

Fronta se neustále zvětšuje, to ale nemusí trápit jednoho ze seniorů. Přestože teploty venku dosahují asi tří stupňů Celsia, dorazil pro jistotu již v 6:45, do budovy tak vystartuje z druhého místa. „Jsem tady už podruhé, předtím mi chyběly nějaké doklady,“ uvědomuje si svoji chybu.

Zato paní Vendula má všechny dokumenty v pořádku, přesto jí dávka nedorazila ani po čtyřech měsících od podání žádosti a říká, že naposledy vše řešila přes podatelnu.

„A ještě mi příspěvek z minulého čtvrtletí, o který jsem žádala 12. října, neproplatili. Byla jsem to tady i řešit. Řekli mi, že všechno mají a nic mi nechybí, ale nestíhají. Je to pro mě velká komplikace. Od října mi nic nepřišlo a já jsem na rodičáku,“ zoufá si.

Úřad práce nestíhá, dávky chodí pozdě. Lidem hrozí, že nezaplatí nájem

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka iDNES.cz sdělil, že ne vždy je problém na straně úřadu. „Zpoždění výplaty dávek je často způsobeno i pozdním doplněním všech náležitostí ze strany žadatele. Ten problém tady ale skutečně máme, situace je komplikovaná hlavně v Praze,“ říká a zmiňuje, že se ministerstvo snaží posilovat personální kapacity, pracuje na digitalizaci či na zjednodušení příspěvků.

Mluvčí Úřadu práce (ÚP) Kateřina Beránková zase doplnila, že pokud někdo čeká na podporu skutečně dlouho, má se obrátit na vedení pobočky s žádostí o prošetření. Většinou k tomu ale podle ní, stejně jako podle Jurečky, dochází v případech, kdy lidé nemají kompletní dokumenty.

Vendula ve frontě, která se během našeho tříminutového rozhovoru rozrostla o dalších dvanáct lidí, čeká s miminkem v kočárku. „Pro sebe mám vodu a pro dítě jídlo, vůbec nevím, na jak dlouho to dnes bude,“ bojí se.

Velká řada čekatelů zarazila asi sedmdesátiletou ženu, která podle svých slov ale ani na jejím konci neztrácí naději, že vše dopadne dobře. „Nikdy tady nebyla dobrá situace, fronty byly vždy. Ale s úředníky mám výbornou zkušenost,“ chválí je vdova se slzami na tváři, které majitel bytu zvedl nájem o jednou tolik, a tak si přišla požádat o příspěvek na bydlení.

Paní vedle ní dodává: „Od doby, co tady na úřadě skočila paní z okna a obětovala se za nás, jsou úředníci ochotnější.“

Žena nepřežila pád z budovy úřadu práce v Praze 4

Krize se zpožďováním vyplácení dávek a velkými frontami se vleče již z minulého roku. Přetížení úředníci, kterých v hlavním městě nadále ubývá, musí v meziročním srovnání řešit o padesát procent případů více, měsíčně pak stát prostřednictvím úřadu vyplatí asi dva miliony jednotlivých dávek.

Začínající úředník bere 18 tisíc korun čistého

Pomocnou ruku pražským úředníkům proto podávají kolegové z ostatních krajů - dávky pro Pražany například vyřizují vzdáleně z Liberce. Vedení ÚP tam v nedávné době zřídilo odloučené pracoviště, jehož zaměstnanci se snaží s agendou na dálku pomoci. Konkrétně v Praze, která se s náporem lidí žádajících o pomoc nyní nejvíce potýká, by v průběhu ledna navíc mělo nastoupit asi třicet nováčků na dohody.

Jenže podmínky nejen nově nastupujících úředníků nejsou nijak zářivé. „V první řadě je potřeba zdůraznit, že se jedná o velmi kvalifikovanou práci s potřebou neustálého vzdělávání,“ říká mluvčí Beránková s tím, že „aktuálně se nástupní plat pohybuje v rozmezí od 21 710 korun do 31 820 korun pro devátou platovou třídu.“ To pro bezdětného zaměstnance vychází na rozmezí 18 621 až 26 104 korun čistého. Nutno dodat, že na nejvyšší plat dosáhnou úředníci podle tabulek po 32 letech praxe.

Část úředníků, kteří dávky vyřizují, se pohybuje v desáté třídě, tedy s výdělky od 23 390 do 34 370. To odpovídá rozmezí 19 876 až 27 998 čistého. I samotným zaměstnancům úřadu práce tak mnohdy nezbývá, než si o podporu na svém úřadě zažádat. Například v hlavním městě takový výdělek nemusí stačit k uživení se.

Beránková sice zdůrazňuje, že pro některé pozice mají stanovený zvláštní příplatek za neuropsychickou zátěž, ten se ale pohybuje v rozmezí 800 - 1300 korun.

Zaměstnanci úřadů práce vyhořívají. Problém je hlavně u vyřizování dávek

Jurečka pak doplňuje, že za velký nápor, kterému úředníci v minulém roce čelili, dostali dvojnásobnou odměnu v porovnání s rokem 2021. „V roce 2021 byl průměrný plat zaměstnance úřadu práce 31 749 korun, průměrná výše odměny 27 523 korun. Loni byl průměrný plat 35 970 a průměrná výše odměny cca 54 000 korun za rok,“ tvrdí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoliv kdekoliv, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...