Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi už poslali Ukrajině nejméně 2 miliardy. Je to nejvíc, co kdy darovali

  12:57aktualizováno  16:04
České humanitární organizace pokračují v pomoci ukrajinským občanům. Využívají k tomu výtěžek z finančních sbírek, na které jednotlivci, firmy, města a kraje, spolky, instituce či organizátoři charitativních akcí podle dostupných údajů poslali už minimálně 1,7 miliardy korun. Dalších 568 milionů korun získalo ukrajinské velvyslanectví v Praze ve sbírce na podporu ukrajinské armády a domobrany.
Lidé se v Praze účastní sbírek na podporu Ukrajinců. Donáší oblečení, hygienu i...

Lidé se v Praze účastní sbírek na podporu Ukrajinců. Donáší oblečení, hygienu i jídlo (26. února 2022). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Částka je dosud rekordní výtěžek jednorázové humanitární akce v Česku. Předtím nevládní organizace vybraly nejvíc - zhruba 1,3 miliardy korun - po loňském ničivém tornádu na jižní Moravě. Částka se navíc každým dnem zvyšuje o desítky milionů. Lidem přímo na Ukrajině, na hranicích i uprchlíkům v Česku poskytuje materiální, zdravotnickou, psychologickou, právní podporu či ubytování.

Nejvíc shromáždila ve sbírce SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni, ke čtvrtku už přes 1,36 miliardy korun. Na Ukrajinu vyslala třetí humanitární vlak, který tam dopravil trvanlivé potraviny, hygienické potřeby, dětské pleny, termo oblečení, spacáky nebo peřiny. 

Její pracovníci a dobrovolníci pomáhají také v asistenčních centrech pro uprchlíky v Česku, například jako interventi a tlumočníci. Organizace finančně podpořila Federaci potravinových bank. Člověk v tísni také spustil telefonní linku pro ukrajinské uprchlíky v nouzi, kterou obsluhují přímo Ukrajinci a Ukrajinky.

PŘEHLEDNĚ: Jak pomoci Ukrajině. Potřeba jsou peníze, spacáky, přilby nebo léky

Společnost Post Bellum vybrala bezmála 165 milionů korun, za dary nakupuje zdravotnický materiál, neprůstřelné vesty, helmy, rukavice, spacáky, stany, vysílačky, baterie, drony, termovize, potraviny a další potřeby nutné pro obranu země.

Ukrajinské velvyslanectví v Praze uvedlo, že se mu podařilo na speciálním účtu na obranu země vybrat přes 568 milionů Kč. „Již jsme nakoupili a doručili na Ukrajinu vojenský materiál a munici za více než 400 milionů českých korun. Do konce tohoto týdne očekáváme uzavření řady dalších smluv a nákup dalšího materiálu pro obránce Ukrajiny,“ sdělila ambasáda a současně poděkovala všem dárcům z řad firem, institucí i jednotlivců.

Přispěli jste finančně Ukrajině?

celkem hlasů: 1099
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 17. března 2022. Anketa je uzavřena.

Na sbírce Českého červeného kříže (ČČK), která se zaměřuje na zdravotnickou pomoc, se vybraná částka blížila 130 milionům korun. Na Ukrajinu tato organizace opakovaně posílá pomoc, tento týden například zásilku vážící 24 tun za 2,5 milionu korun, kterou tvořil mimo jiné chirurgický materiál a zdravotnické přístroje určený pro raněné a nemocné na Ukrajině. 

Ve čtvrtek ČČK na Twitteru informoval o tom, že časně ráno předal kolegům na Ukrajině dalších pět sanitek, které se brzy uplatní v terénu.

Charita ČR na webu uvádí, že na pomoc Ukrajině vybrala k dnešku přes 93 milionů korun. Přes osm milionů korun shromáždila Diakonie ČR Českobratrské církve evangelické, peníze z veřejné sbírky posílá na pomoc lidem na Ukrajině prostřednictvím partnerských organizací v Kyjevě a Užhorodu, hlavně jde o dočasné přístřeší, jídlo a péči lidem na útěku. V Praze v těchto dnech pořádá také materiální sbírku v kostele svatého Salvátora na Starém Městě.

ADRA získala ve veřejné sbírce zhruba 54 milionů korun, sdělila Renáta Chlebková ze společnosti. Přes 11 milionů korun už poslala na nákup potřebných věcí partnerské organizaci na Ukrajině, dalších 2,5 milionu korun směřovalo do moldavských uprchlických táborů. Kamiony také vozí materiální pomoc do západní části Ukrajiny, hlavně potraviny, přikrývky, zdravotní materiál nebo hygienické potřeby.

Peníze mohou dárci posílat buď přímo na sbírkové účty nevládních organizací, nebo využít portál na webu Darujme.cz. Tam najdou odkazy na sbírky víc než 40 organizací. 

Do řešení humanitárních následků konfliktu na Ukrajině se zapojila také organizace ADRA, český UNICEF, Lékaři bez hranic, potravinové banky, Armáda spásy a desítky dalších nevládních organizací. Existují sbírky určené na pomoc ukrajinským romským dětem a rodinám, nemocným, novinářům, zvířecím útulkům nebo zoologickým zahradám, a další vznikají.

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala v české společnosti nebývalou solidaritu s lidmi postiženými válkou. Prvotní sounáležitost se podle sociologů ale brzo může přesunout do fáze rozdělení společnosti a pocitu vlastního ohrožení, který někteří lidé vyjadřují zejména kvůli masivnímu příchodu ukrajinských uprchlíků už nyní.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...