David Rath na tiskové konferenci k soudnímu zákazu proplácení poplatků (10. dubna 2009)

David Rath na tiskové konferenci k soudnímu zákazu proplácení poplatků (10. dubna 2009) | foto: Jan Třeštík, ČTK

Udělujte dál pokuty a ukončím smlouvy, pohrozil Rath pojišťovnám

  • 1719
Hejtman David Rath pohrozil ukončením smluv s některými zdravotními pojišťovnami, pokud by dále udělovaly středočeským nemocnicím pokuty kvůli nevybírání regulačních poplatků. Pokuty ve výši 10 až 15 tisíc korun zatím tamním zařízením dala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Její mluvčí Hana Kadečková v reakci na Rathova slova řekla, že smluvní ujednání mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními jsou komplikovanou záležitostí, která by se neměla politizovat.

Pojišťovna ministerstva vnitra minulý týden odeslala výměr pokuty ve výši 10 000 korun do kolínské nemocnice. Zbylá krajská zařízení v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově mají obdržet podobné výměry dnes nebo ve středu. Těmto nemocnicím byly uděleny sankce ve výši 10 000 až 15 000 korun.

"Podle mých informací zatím výměr dorazil jen do Kolína," řekl dnes krajský náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl (ČSSD). Totéž potvrdila i Kadečková.

Rath: Pokuty jsou šikana

Rath označil pokuty za šikanu, která je podle něj protizákonná. Pokud by podobná praxe pokračovala, nemocnice by podle Ratha zřejmě s některými pojišťovnami ukončily smluvní vztahy.

"Pojišťovny, které se takto chovají ke svým smluvním partnerům, musí počítat s tím, že smluvní partneři nebudou mít vůbec zájem pro ně pracovat," prohlásil hejtman.

Na toto rozhodnutí by ale doplatili především pacienti. Pokud by nemocnice s jejich pojišťovnou rozvázala smlouvu, museli by buď za ošetření platit, nebo přejít k jiné zdravotní pojišťovně. Zákon umožňuje měnit pojišťovnu jednou za rok, a to vždy k prvnímu dni čtvrtletí.

Pojišťovna může udělit každé nemocnici pokutu až do výše 50 tisíc korun, a to opakovaně. Rath uvedl, že středočeská zdravotnická zařízení se proti pokutám odvolají. "Předpokládám, že bude podána správní žaloba a bude se to řešit u soudu," řekl.

Nemocnice v případě odvolání zatím pokuty nemusí platit. Učinit by tak podle Kadečkové musely až poté, co by udělení sankcí případně potvrdily rozhodčí orgány.

Pokuty kvůli nevybírání poplatků dostaly v minulých dnech také nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí a v Opavě. Udělila jim je Všeobecná zdravotní pojišťovna. Mluvčí pojišťovny Jiří Rod řekl, že ve středních Čechách zatím pokuta ze strany VZP žádnému zařízení udělena nebyla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video