Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budeme Okamuru pěkně bodat. Romské spolky se od výzvy distancují

  11:15
Tisíce lidí od víkendu viděly video, které na svém profilu na Facebooku zveřejnil šéf SPD Tomio Okamura. Záznam ve špatné kvalitě zachycuje výroky bývalého zaměstnance Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje, který na něm vyhrožuje, že by politik měl být pobodán. Zabývá se tím již policie.

Na prostranství u olomouckého hlavního vlakového nádraží proběhl první Český jarmark politického hnutí SPD. (21. srpna 2021) | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

„Měli bychom probrat závažnou věc, co se týče pana Okamury. Víte dobře, že chce odejmout dávky v hmotné nouzi a dávky na bydlení. My s tím nesouhlasíme. Včera měl v Poslanecké sněmovně menší projev, kde to začal řešit,“ mluví na videu podle Deníku N Ladislav Mártha, v současné době již bývalý člen Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje (KRRLK). Po zveřejnění příspěvku na sociálních sítích s ním organizace rozvázala spolupráci a distancovala se od jeho vyjádření.

Video pochází z živého přenosu na Facebooku ze setkání skupinky mužů v pizzerii v Novém Boru na Českolipsku na začátku srpna.

„Víte dobře, že chce pan Okamura prosadit odejmutí dávek v hmotné nouzi. My s tím nesouhlasíme a budeme proti tomu bojovat. Takže všichni do boje, akce, nože a budeme ho takhle pěkně bodat. Tady máš Okamuro! Všichni Romáci by měli jít do boje s tím, že bychom toho Okamuru měli odstranit. Je to rasista a už ho nechceme ve Sněmovně,“ zaznívá dále ve zvukové stopě videa, která není synchronizovaná s obrazem.

„Romští předáci“

Video na svém profilu sdílel i sám Okamura. „Romští předáci z Libereckého kraje ve videu vyzývají všechny Romy k tomu, aby vzali nože a pobodali Okamuru a k odstranění mojí osoby,“ píše šéf SPD.

„Jako důvod Romové ve videu uvádí to, že Okamura chce ukončit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. A zároveň Romové ve videu vyzývají ostatní Romy k tomu, aby ve volbách volili Piráty, kteří chtějí dávky zachovat,“ dodává.  Serveru Parlamentnílisty.cz řekl, že se o videu dozvěděl minulý pátek od policie.

Autentičnost videa a toho, co na něm zaznívá, nyní prošetřuje i policie. „Potom, co se v internetovém prostoru objevilo video, ve kterém hlavní řečník zaznamenané schůzky hovoří o fyzickém útoku na poslance Parlamentu České republiky pana Tomia Okamuru, jsme zahájili úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí Krajského ředitelství Police ČR v Liberci Ivana Baláková.

U stolu ten večer seděl podle Deníku N také předseda Romské demokratické strany Miroslav Tancoš. „Byla to ironie, dělal si z toho srandu a nemyslel to vážně,“ řekl Tancoš k výrokům. Hlavní aktér si podle něj „připil“.

Romové se od výroků distancují

Od videa se nyní snaží distancovat všechny romské organizace, které v kraji působí, a to včetně Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje.

„Když jsme obdrželi informace, že zmiňovaný kolega vysílá a obsah vysílání může někdo považovat za nenávistný vůči někomu, hned jsme ho upozornili, aby sjednal okamžitou nápravu, jelikož toto chování odsuzujeme a není v souladu s posláním našeho spolku ani osob v něm figurujících. A to i přesto, že vysílal ve svém volném čase nikoliv ve výkonu zaměstnání, či ve výkonu funkce člena spolku,“ uvedla koalice v prohlášení, které zveřejnil server Romea.

„KRRLK, z. s., dlouhodobě ctí hodnoty, jako je vzájemná úcta, respekt k člověku, sbližování se a dialog, o kterém věříme, že muže věci posunout správným směrem. Každý náznak nenávisti, diskriminace nebo rasismu naopak odsuzujeme a takové chování považujeme za nepřípustné,“ zmínila koalice. 

Na serveru Romea se již v polovině srpna objevilo prohlášení dalších romských organizací z kraje. „Odsuzujeme jakékoli nabádání k násilí, využívání politických mítinků k násilnému prosazování vlastních politických názorů, etnické nesnášenlivosti či dokonce rasismu, rasismu naopak. Je potřeba upozornit na ty, kteří toto chování podporují, svolávají a organizují „romské“ odbojové skupiny,“ uvádí. 

„Zcela kategoricky tak odsuzujeme chování jednoho z členů spolku Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje, a dalších spřízněných osob (...) Vyzýváme tak samotné Romy, žijící v Libereckém kraji, politické představitele i veřejné instituce romského i neromského života, aby se od takovýchto jedinců distancovali a jejich jednání razantně odsoudili,“ píší ve veřejném prohlášení Asociace romských představitelů Libereckého kraje z.s., Roma Tanvald z.s., Romany art workshop z.s. a Comunités z.s.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...