ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Další únorový hic. Tentokrát rekordy padaly jen na východě Česka

  • 4
Teplotní rekordy v úterý padly na 28 ze 166 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejvíce jich zaznamenali na východě a severovýchodě Česka. Nejtepleji bylo v Karviné, kde naměřili 18,7 stupně Celsia. Na Facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav. Teplé počasí by mělo vydržet i ve zbytku týdne.

Na východě a severovýchodě ČR byly vysoké teploty už po ránu. „Přes den se přidala přechodně i polojasná obloha a odpolední teploty vystoupily většinou na 13 až 18 stupňů Celsia,“ sdělili meteorologové.

Rekord padl vedle Karviné například také na stanici Ropice na Frýdecko-Místecku, kde bylo 17,8 stupně. Pouze o desetinu nižší teplotu naměřili v Ostravě - Zábřehu, tamní stanice ale funguje jen dva roky, do celkové statistiky rekordu se proto nepočítá. Lučina na Frýdecko-Místecku pak hlásila 17,6 stupně, stejně jako Mošnov. Více než 17 stupňů Celsia zaznamenali také v Ostravě - Porubě a v Přerově.

První dvě dekády letošního února byly v Česku nejteplejší za víc než 100 let. Průměrná teplota na vybraných stanicích 6,7 stupně Celsia překonala dosavadní maxima o víc než dva stupně.

Více na Počasí iDNES.cz

Ve středu meteorologové předpokládají oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, na severu nad 1200 m i srážky sněhové. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, v jihozápadní polovině Čech 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku 10 až 15 °C, ojediněle až 17 °C. Slabý severní, na východě zpočátku jihozápadní vítr do 4 m/s.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, zpočátku ojediněle déšť nebo přeháňky. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti. Postupně místy polojasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, v západní polovině území 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 13 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Slabý, postupně místy mírný východní až jihovýchodní vítr 3 až 6 m/s.

Nadprůměrné teploty vydrží celý týden, na východě vyšplhají až k 15 stupňům

V pátek meteorologové očekávají oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Postupně místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na východě území místy až 15 °C. Slabý proměnlivý, zpočátku místy mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video