Ze stříbrného BMW se podařilo zachránit muže a ženu. V audině zahynuli tři...

Ze stříbrného BMW se podařilo zachránit muže a ženu. V audině zahynuli tři muži. (14. dubna 2023) | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

STALO SE DNES: Úmrtí na hlavním tahu na Moravu. Český lékař musí zůstat v Koreji

  • 1
Na hlavním tahu na Moravu zemřeli čtyři lidé. Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že Ukrajina je ekonomicky neexistující stát. Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda označil incident, kdy český lékař plácl přes pozadí jihokorejskou hygieničku, za ostudu. Američan podezřelý ze zveřejnění utajovaných dokumentů byl obviněn. Španělka po 500 dnech opustila dobrovolnou izolaci v jeskyni a překonala světový rekord. Přinášíme přehled pátečních zpráv.

Čtyři lidé zemřeli při nehodách na hlavním tahu na Moravu. Při čelním střetu dvou aut zemřeli tři lidé u Koclířova na Svitavsku, další dva lidé se zranili. Odpoledne pak na stejné silnici zemřel motocyklista, který se ve Vysokém Mýtě srazil s kamionem.

Čtyři mrtví na hlavním tahu na Moravu, po střetu aut boural ještě motorkář

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil o Ukrajině, že je ekonomicky neexistující stát. Pokud ji USA a Evropa přestane podporovat, tak válka skončí, míní Orbán, který obvinil USA ze snahy zatáhnout Maďarsko do války a Ukrajinu z utlačování maďarské menšiny.

Ukrajina je finančně neexistující stát. Utlačuje Maďary, prohlásil Orbán

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda označil incident, kdy český lékař plácl přes pozadí jihokorejskou hygieničku, za ostudu. Podle ministra dopravy Martina Kupky, který výpravu vede, se lékař omluvil. Podle ambasády v Soulu nebyl muž přímo členem české delegace, do Koreje s ní ale přicestoval.

Lékař nesmí za plácnutí opustit Koreu, údajně se omluvil. Ostuda, míní Svoboda

Američan podezřelý ze zveřejnění utajovaných dokumentů Jack Teixeira byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací Pentagonu. Část příznivců amerického exprezidenta Donalda Trumpa, včetně republikánských kongresmanů, se jej zastává. Podle nich je hrdina, kterého chce americká vláda umlčet za zveřejnění „pravdy“.

Padouch, nebo hrdina? Teixeira se za tajné spisy Pentagonu dočkal obvinění

Španělská alpinistka Beatriz Flaminiová po 500 dnech opustila dobrovolnou izolaci v jeskyni v provincii Granada. Podle místních médií tak překonala světový rekord. Dosud jej držela Italka Christine Lanzoniová, která v roce 2007 strávila pod zemí dobrovolně 269 dní.

Rok a půl jsem se nemyla. Španělka byla 500 dnů v jeskyni, překonala rekord


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video