Papež František po příletu do Bratislavy, kde ho přivítala prezidentka Zuzana...

Papež František po příletu do Bratislavy, kde ho přivítala prezidentka Zuzana Čaputová. (13. září 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

STALO SE DNES: Papež František na Slovensku, hnutí ANO v pozici lídra

  • 0
Podezřelý z vraždy se přiznal a spáchal sebevraždu. Slovensko navštívila hlava katolické církve, papež František. Epidemická situace se u nás vyvíjí lépe než před rokem. Předvolební průzkumy staví do čela žebříčku hnutí ANO. Střídání letního a zimního času zůstane minimálně následujících pět let. Podívejte se na přehled nejdůležitějších pondělních zpráv.

Podezřelý, jehož policie obvinila z vraždy mladé ženy nalezené u ohořelého auta nedaleko Protivína na Písecku, spáchal ve vazbě sebevraždu. Předtím se podle vyšetřovatelů k činu přiznal. Ukázalo se, že se s obětí v podstatě neznali. Příčinou brutálního útoku, na jehož konci studentce uřízl hlavu, byl konflikt v domě.

Podezřelý z vraždy studentky nalezené u ohořelého auta spáchal sebevraždu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v pondělí sešla s papežem Františkem, který je od neděle na návštěvě Slovenska. Hlava katolické církve pak vyzvala Evropu k „solidaritě, která překračuje její hranice“. „Skutečné bohatství spočívá v dělení se s těmi, co jsou kolem nás,“ řekl papež. Od prezidentky dostal nabíjecí stanici na elektromobily či domácí med.

Potřebujeme bratrství. Papež František na Slovensku vyzval k solidaritě

Epidemická situace se vyvíjí lépe než před rokem, ujistil v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který vystoupil po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika. Potvrdil to také ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, který zmínil nízkou zatíženost nemocnic. Brífinku se účastnila i hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová, která vyzvala k očkování.

Protilátky neuznáme, ale ulevíme s počtem dávek vakcín, naznačil Vojtěch

Hnutí ANO si v předvolebních průzkumech drží pozici lídra. Případné vítězství ale přináší povinnost sestavit vládu. Povolební spolupráci s aktuálně vládnoucím hnutím odmítají demokratické koalice, které by v případě spojení získaly ve dvou ze tří posledních průzkumů více než sto křesel ve Sněmovně. Spojence proto bude ANO hledat mezi ostatními subjekty, které se dostanou do Sněmovny. V úvahu připadá hnutí SPD nebo KSČM.

Bude vládnout ANO s SPD, nebo Spolu s Piráty a STAN? Z průzkumů je drama

Letní čas bude v dalších pěti letech stejně jako dosud začínat vždy poslední březnovou neděli a trvat do poslední neděle v říjnu. Nařízení v pondělí schválila vláda, informovala na tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Někteří experti ale už dlouhodobě poukazují na dopady časových posunů na lidské zdraví.

Letní čas bude i dalších pět let od března do října. Změny jsou u ledu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video