Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kurátor: Ruská agrese mění pohled na umění socialismu, ničit by se ale nemělo

  16:03
Vedení Prahy řeší budoucnost nápisu „Moskva-Praha“ ve stanici metra Anděl. Ten je podle petice na jeho odstranění v době ruské agrese na Ukrajině propagandistický. Podle kurátora Národní galerie Michala Novotného jsou emoce samozřejmé, z historického hlediska by měl ale nápis v metru zůstat. V rozhovoru pro iDNES.cz vysvětluje, jak se Česko staví k socialistickému umění a co může v dnes lidem nabídnout.
Ukrajinská vlajka pod mozaikou Moskva - Praha ve stanici pražského metra Anděl....

Ukrajinská vlajka pod mozaikou Moskva - Praha ve stanici pražského metra Anděl. (26. února 2022) | foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz

Jak jsou v Česku vnímány artefakty z dob socialismu?
Nejvíce záleží na generačním nastavení. Polovina dnešní populace, která socializmus nezažila nebo zažila jen krátce, se k umění z této doby staví s odstupem, čistě jako k estetickému fenoménu nebo něčemu exotickému. Lidé, kteří předlistopadový režim zažili na vlastní kůži, jeho symboly mají více spojené s negativními emocemi, a tudíž mohou být více nakloněni tomu, aby bylo toto umění odstraněno.

Záleží také na tom, o jakém regionu se bavíme. V Praze to bude jiné než v Ostravě, kde je umění z této doby více přítomné a možná tak i méně problematické. Jiná situace je na Mostecku nebo ve Znojmě, kde dodneška je, pokud se nemýlím, socha vítězného rudoarmějce na Mariánském náměstí. Hodně záleží na místním kontextu i na ekonomickém nastavení regionu.

Ukrajinská vlajka pod mozaikou Moskva - Praha ve stanici pražského metra Anděl. (26. února 2022)

Zmínil jste, že v Praze je situace jiná. Proč?
Praha je jako skoro každé hlavní město jiná než zbytek republiky. Na jednu stranu je více kosmopolitní a je si, jako hlavní turistické centrum země, více vědoma své vlastní historické hodnoty. Zároveň jsou lidé v Praze obecně pravicovější, to samozřejmě souvisí i se strukturou zaměstnanosti. Pražané mohou být myšlenkově nastaveni více proti některým artefaktům z doby před rokem 1989, a to jak politicky, tak protože v zásadně historickém prostředí města působí více cizorodým dojmem.

Umění má i určitou funkci. Proměnila se nějak funkce pozůstatků z dob socialismu?
Ano, ale stejně tak se proměnila třeba i u pražských kostelů. Funkce, kterou ty kostely hrály v devatenáctém století, je v porovnání s dneškem zásadně odlišná.

Kurátor a ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie Praha...

Mgr. Michal Novotný (*1985)

  • Je kurátor, historik umění, výtvarný kritik.
  • Studoval dějiny umění a filosofickou antropologii na UK v Praze.
  • V letech 2011 až 2018 byl ředitelem Centra pro současné umění Futura v Praze.
  • Od roku 2016 vede s Jiřím Černickým ateliér malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.
  • V letech 2016 až 2018 spolupracoval jako externí kurátor s ostravskou galerií Plato.
  • Od ledna 2019 působí jako ředitel Sbírky moderního a současného umění v Národní galerii v Praze.

Jaká je jejich funkce dnes? Nyní se diskutuje o osudu plakety „Moskva-Praha“ v metru ve stanici Anděl. Podle autorů petice pro její odstranění jde o propagandu. Je to i podle vás určitá forma propagandy?
Ano, ale ve stejném smyslu jsou propagandou i barokní kostely. Pro některé historiky například i celý kult sv. Jana Nepomuckého, kterému jsou v Čechách věnovány desítky kostelů a soch, ale který by se mohl také zdát účelově vytvořeným světcem pro pobělohorskou rekatolizaci českých zemí. Akorát nám to dnes již nevadí, protože katolická církev ani Habsburská monarchie nepředstavuje žádné nebezpečí pro dnešní společnost.

V kontextu válečného konfliktu ale výtvarný prvek ustupuje do pozadí a dílo se stává více symbolem agrese, v tomto případě ruské strany. Naprosto například chápu, že pro ukrajinské uprchlíky, kteří kolem plakety na Andělu procházejí každý den může být plaketa přátelství Moskvy a Prahy urážející a bolestná a to i přesto, že je z roku 1985.

Pokud se bavíme o tom, zda plaketu odstranit, nebo ne, jakou roli v rozhodování hraje poměr mezi uměleckou hodnotou a propagandou?
Myslím si, že čím je demokracie ve společnosti vyspělejší, tím víc si může dovolit do historie nezasahovat. Čím lépe demokracie funguje, tím méně potřebuje být represivní. Vyspělá společnost si prostě může dovolit nelikvidovat i ty, kteří se jí značí zevnitř zničit. To je přeci onen morální kredit na kterém naše pozice v boji se zlem stojí.

My oponenty nezavíráme do vězení nebo nelikvidujeme, jako to dělají v Rusku. Neměli bychom tedy ani odstraňovat nebo ničit sochy, které jsou historickým svědectvím jiné doby. Z uměleckohistorického pohledu by se plaketa odstraňovat neměla, protože je důležitou součástí architektury stanice a vůbec uměleckého ducha celého pražského metra, který samozřejmě souvisí s dobou ve kterém metro vznikalo. Metro bylo stavěno jako ucelený ideologický projekt, ve kterém bylo umění jen jednou součástí. Ideologie o které se tu bavíme tam tedy stejně zůstane i po odstranění plakety.

Přátelství se Sověty? Nebylo. Pryč s plastikou v metru, burcuje student

Ale chápu, že se kvůli situaci na Ukrajině přehodnocuje pohled i na socialistické památky. že se v kontextu války přejmenovávají ulice, sundávají se sochy jako třeba ta Dejvicích a tak dále. I to je normální, vždy se díváme na historii z pohledu doby, ve které žijeme.

Chápu správně, že kvůli situaci na Ukrajině přehodnocujeme pohled na socialistické památky.
Zásadně, ale to i na jiné věci. Přejmenovávají se ulice, sundávají se sochy v Dejvicích a tak dále. Samozřejmě to je také normální, vždycky se díváme na historii z pohledu doby, ve které žijeme. Historie je vždycky živá.

Zmiňoval jste sochu maršála Koněva, která byla odstraněna v roce 2020. Teď se řeší metro na Andělu a v Dejvicích. Jaké artefakty podle vás jsou další, které by mohly být přehodnocovány?
Pravděpodobně všechny pomníky rudé armády, kterých je stále v Čechách řada. Na jednu stranu je to opět pochopitelné, na druhou stranu nepochybně nelze přejít zásluhy rudé armády v boji s nacismem. Stejně tak jako uměleckou a historickou hodnotu těchto pomníků.

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

Říkáte, že by plakety, sochy, mozaiky a další artefakty měly zůstat na svém místě. Na Andělu k plaketě vznikne nyní informační cedule. Potřebují i ostatní díla podle vás na místech, kde nyní jsou, zasadit do kontextu?
V tom se dostáváme trochu na šikmou plochu. Totalitním režimům vyčítáme přepisování historie. Shrnout v jednom odstavci, proč byla stanice metra postavená a v jakém kontextu, je podle mne nemožné. Vždy to spadne ke zjednodušení a od něj už je jen kousek k přepisování historie.

Jak jsem říkal, měli bychom být schopni si dovolit a jako společnost unést v rámci obecného vzdělání a povědomí i to, že zde máme artefakty tohoto typu stále přítomné ve veřejném prostoru. Jde o obecné vzdělání, jedna popiska to nevyřeší

Řada lidí namítá, že tyto artefakty mohou mít i edukační funkci. Vidíte to podobně?
Přesně tak. Naopak nám mohou sloužit jako stálá upomínka, toho, co zde bylo a proč by se to nemělo vrátit. Ze stejných důvodů se ostatně vystavují i v muzeích, aby se na tu dobu nezapomnělo. Nikdo zatím myslím neprotestoval, že vystavujeme socialistický realismus, v Národním muzeu mají pokud vím celou řadu svastik a další věci, které by v dnešní době byly otevřeně nezákonné.

Je logické, že svastiky z pražského veřejného prostoru zmizely. Nicméně zmizela i většina symbolů předlistopadového režimu. Proto si také myslím, že je vhodné, tam těch několik zbývajících nechat. Je to přeci obecně tak, že si vážíme toho, čeho už příliš nezbylo.

Český výletník: Neznámý budovatel a veselí kosmonauti jako umění v metru

V některých lidech socialistické umění vyvolává řadu emocí, a to hlavně negativních. Má v dnešní době ještě co lidem nabídnout?
Asi bychom se z něj měli nějak poučit. Myslím, že jsme se posledních více než třicet let snažili na tuto dobu zapomenout. V kontextu architektury a umění se nám téměř podařilo ji materiálně z veřejného prostoru vymazat. Když se podíváte jak vypadá například Dům bytové kultury na Budějovické, tak je do takové míry zakryt reklamou a logy obchodů, jako kdyby pod tou vrstvou ani žádná architektura nebyla.

Nyní snad nastal čas abychom zkušenost této doby nějak integrovali do celku toho, čím jsme a čím je naše umění a architektura. A to i proto, že čas snad již alespoň část bolesti vymazal. Čtyřicet let totalitního režimu nebylo nějakým intervalem, mezerou, po jejímž konci se doba před ním a za ním opět čistě spojili, je a zůstává součástí toho, čím jsme.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...