Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebudeme parazitovat na migraci, řekl ČSSD Sobotka. Sliboval vyšší platy

  10:28aktualizováno  12:40
Pokud máme pomáhat, tak v mantinelech, které jsme schopni zvládnout, řekl k migrační krizi premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v projevu ke členům širšího vedení strany na jednání v Praze. „Parazitovat na tématu migrace, strašit lidi, to nikdy nebude cesta sociální demokracie,“ prohlásil Sobotka.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání širšího vedení strany s ministry Jiřím Dienstbierem, Milanem Chovancem, Lubošem Zaorálkem, Kateřinou Valachovou a Janem Mládkem | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Ve svém projevu tak na dálku polemizoval s prezidentem Milošem Zemanem, který před pár dny v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 mluvil o tom, že ČSSD v čele potřebuje člověka, který zemi připraví na obranu před migrační vlnou, která podle Zemana může přijít už letos. A že takovým člověkem může být Sobotka jen v případě, že změní názor na příliv uprchlíků, jinak podle Zemana „zůstane poněkud osamocen po boku Angely Merkelové“. (více zde)

Migrace je problém, se kterým se Evropa podle Sobotky bude potýkat řadu let. „Je potřeba neztratit chladnou hlavu,“ zdůraznil premiér. „Nemůžeme pomáhat za cenu ohrožení vlastní bezpečnosti,“ řekl v sobotu premiér po návratu ze summitu Evropské unie, který diskutoval i o zvládání migrační vlny.

Migranti, které přijme Česká republika, musí podle českého premiéra respektovat naše pravidla a hodnoty. „Můžeme je přijímat jen v počtech, které jsou zvládnutelné,“ uvedl Sobotka. Vyjádřil pochopení pro Rakousko, které se rozhodlo regulovat počet uprchlíků vpouštěných do země.

Podle Sobotky není řešením volání populistů po vystoupení z Evropské unie či oplocení České republiky. „O čem vás můžu ujistit a co mohu garantovat, že na prvním místě pro nás vždy bude bezpečnost občanů České republiky,“ řekl předseda vlády.

Ministr vnitra Milan Chovanec po návratu ze zahraničí ve svém krátkém vystoupení před členy ústředního výkonného výboru ČSSD řekl, že během soboty a pátku nebyl zachycen ani jeden imigrant směřující na území České republiky. A v současnosti jich je v detenčních zařízeních pouhých 75. To ale podle Chovance není důvod k tomu, abychom zůstávali v klidu. „Vrátil jsem se z Afriky a podle toho, co jsem viděl, tak migrační vlně bude Evropa čelit dlouho,“ říkal sociálním demokratům Chovanec.

Není nemocenská první tři dny, to je hanba, řekl premiér

Sociální demokraté otevřeli v sobotu své jednání pro novináře, aby se členové vlády pochlubili, co se jim za dva roky od získání důvěry podařilo prosadit. A premiér Sobotka také mluvil o tom, co by rád se svou vládou ještě prosadil.

„To, že není proplácena nemocenská v prvních třech dnech, to je hanba,“ řekl doslova Sobotka. Sociální demokracie bude podle něj jednat s koaličními partnery a se zástupci zaměstnavatelů, aby se tato situace změnila. „Vnímáme to jako bezohledné opatření z doby vlády pravice,“ řekl premiér. Připustil, že zatím jeho strana nenašla dohodu s koaličními partnery z ANO a KDU-ČSL.

Návrat nemocenské v prvních třech dnech navrhl místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach i opoziční komunisté, ale jejich návrhy zatím neprošly. Podle koaliční dohody by s tím nejprve museli souhlasit zaměstnavatelé.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák mezitím přišel s jinou variantou - že by místo návratu nemocenské firmy mohly nově za zákona zaměstnancům poskytovat pět dnů placeného volna nad rámec dovolené, takzvané „sick day“. To už nyní některé firmy dělají. Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš ale řekl iDNES.cz, že ani tento návrh se mu nelíbí.

Sobotka za prioritu ČSSD pro zbytek volebního období označil prosazení zákona o prokázání původu majetku, který je nyní ve Sněmovně, a který by podle premiéra měl platit nejpozději od ledna 2018.

ČSSD chce jednat o vyšších platech ve veřejném sektoru

Za další prioritu označil zvýšení minimální mzdy na 11 tisíc korun hrubého. „Povedeme o to zápas. To není žádná velká částka,“ slíbil svým kolegům ze sociální demokracie premiér Bohuslav Sobotka.

Mluvil také o tom, že se sociální demokracie bude snažit prosadit další zvyšování platů. „Chceme vést s partnery debatu o platech ve veřejném sektoru,“ oznámil premiér. Řekl, že je zklamán z pomalého sbližování mezi platy v České republice a na Západě. „Ta propast je tu opravdu velká,“ zdůraznil premiér i po jednání špiček strany.

Sociální demokraté schválili jeho zprávu a přijali usnesení, že ČSSD plní ve vládě předvolební sliby, které lidem dala. Strana se také dohodla, že její příští volební sjezd bude příští rok na jaře v Brně. Uskuteční se 10. až 11. března.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Hasiči kvůli dešti řešili desítky zásahů. D1 zaplavilo bahno, na D7 bourala auta

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu. Humanitární pomoc stojí

7. května 2024  7:44

Izraelská armáda ráno potvrdila zprávu z noci, že má pod kontrolou palestinskou stranu hraničního...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...