Diskuze

Místo trvalého úložiště radioaktivního odpadu určí vláda, neprošlo veto obcí

Zákon, který se týká chystaného budování trvalého hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, schválili poslanci. Místo určí vláda, neuspěli poslanci Vít Kaňkovský z KDU-ČSL a Radek Koten SPD, kteří prosazovali, aby obce měly právo veta. Zákon nyní ještě posoudí Senát.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Mno, naivně jsem si kdysi myslel, že už nikdy nebudu číst "z rozhodnutí strany a vlády" - a hele, už je to tu zas!

Ten svět je furt tak stejnej...

0 2
možnosti
PL

P96e65t85r 37L85u15k50e64š

15. 11. 2023 18:51

Vrh kostkou při výběru lokality nefunguje. Před mnoha lety proběhl geologický průzkum, který nejvhodnější lokality vytipoval. Vhodnější místa lze na našem území najít těžko.

1 0
možnosti
OS

Hurá. A ne, nevadilo by mi bydlet ani kilometr daleko, tj. na hranici bezpečnostní zóny.

4 0
možnosti
LB

Tak za tu nedůvěru obcí může jednak komunistická historie a jednak neumětelství a neschopnost komunikace současného establishmentu. Děda z obce, kterého komunisté bez jeho souhlasu přestěhovali třeba kvůli těžbě uranu, má svoji životní zkušenost a zmatenému nebo arogantnímu vystupování dnešních úředníků tudíž také nevěří. Stejný přístup vidíme u lidí a obcí, kde se uvažuje těžba lithia.

Je to od místních iracionální, jsou sami proti sobě, když odmítají možnosti a investice, které by to pro jejich obce znamenalo, ale změnit to bude dlouhá cesta. Každopádně u věcí tak strategických pro celý stát, jako je hlubinné úložiště prostě veto mít nemohou, tohle fakt nejde, tady vážně jedinec nebo obec, zvláště jsou-li jejich argumenty pouze v rovině citové a ne reálné, nemohou rozhodovat za celý stát.

Ideální je samozřejmě v každém případě dohoda.

2 1
možnosti
JB

J98a51n 18B42r68o44ž

15. 11. 2023 13:34

Nejvíc to budou chválit lidi, kterým to nehrozí. A přitom s prolomením zákazu vyvlastňování se nám ten socialismus s nelidskou tváří šíří víc a víc. Mít nechtěnou věc v zájmu státu za barákem se prostě musí vyplatit - chceš mi tam postavit uložiště/dálnici/skládku, zacáluj tak, že si koupím pozemek a postavím stejný dům jako mám, akorát zcela nový, na jiném místě. Pokud mi zničíš živnost, zacáluj mi ušlý zisk na 20 let dopředu. Můj případ - koupě a oprava rozbořené usedlosti na vysočině. Odhad po opravě cca 4miliony. Nyní oznámení výstavby 11 větráků o výšce 250 m v kruhu 500 m okolo domu - nyní odhad ceny 2,5 mil. a živnost, která souvisí s létáním, v háji. Jen proto aby pražáci, co auta vůbec nepotřebují, mohli jezdit pěkně drsňácky v emobilech, mne stát připraví o celoživotní investici... Kdo tohle podporuje není nic jinýho než komanč, pokrytec, šmejd nebo hlupák.

5 1
možnosti
PN

Stát staví VE?

0 0
možnosti
Foto

Obcí se to netýká vůbec, uložiště jsou v dostatečné hloubce, záření zanedbatelné. Podstatné je už, řádně vytříděné a spravované úložiště, kde je přesný přehled, kde je co a v jakém množství uloženo. Současný 'odpad' bude cennou surovinou pro moderní reaktory, které využijí energii beze zbytku i z dnes nepoužívaných materiálů.

4 0
možnosti
TN

tak ono se to týká třeba toho, že úložiště a převoz radioaktivního materiálu nejspíš sníží atraktivitu obce a hodnotu nemovitostí. A pokud je to pro zbytek státu tak důležité, měl by to i náležitě ohodnotit. A ne že se tady neustále jenom přiděluje černý petr a ostatní vám ukazujou, jaký jste jedničky.

1 2
možnosti
MK

Zkuste tipnout, odkud je poslanec Kaňkovský. Malá nápověda: "Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) chce prověřit čtyři možná místa pro budoucí úložiště, z toho dvě na Vysočině - Horka a Hrádek."

0 0
možnosti
Foto

J27i73ř71í 63B12a73s91l23e32r

15. 11. 2023 11:57

Není mně jasné proč se to neudělá třeba na okraji vojenského újezdu Libavá. S pozemky by tam nebyl probém a jsou to geologicky staré Jeseníky. Hlídání by taky bylo zajištěno.

Jen ten převoz vyhořelého paliva do uložiště by asi hejtovali nějací odpůrci....

1 2
možnosti
PD

P33e52t47r 42D47r33a69p97a56l

15. 11. 2023 12:30

Jasné, oni jsou na tom urade uplnj pitomci, že neví, kde jsou nejvhodnější lokality

5 0
možnosti
RT

Nejvíc fér by bylo spravedlivé vylosování, prostě Boží soud:-)

0 0
možnosti
FK

Navrhuji Microsoft cloude

3 0
možnosti