Václav Hořejší v laboratoři Ústavu molekulární genetiky v Krči

Václav Hořejší v laboratoři Ústavu molekulární genetiky v Krči | foto: Profimedia.cz

Bez očkování? 100 tisíc mrtvých, řekl Hořejší. Jste podvodník, křičeli na něj

  • 752
Za největší „covidistický zločin“ označil šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně vystoupení exministra zdravotnictví Jana Blatného, když tvrdil, že očkovaní se covidem nenakazí. Mezi kritiky covidových opatření i antivaxery přišel očkování hájit molekulární imunolog Václav Hořejší. „Kdyby očkování nebylo, mrtvých by bylo 100 tisíc, ne čtyřicet,“ řekl.

„Lžete, jste podvodník,“ křičeli na Hořejšího z publika. Byl jediný, kdo přišel na seminář SPD nazvaný „Vakcinace proti onemocnění COVID-19 - současný pohled“, aby se očkování proti covidu zastal.

Mezi hosty semináře měl původně být exministr zdravotnictví Roman Prymula, ale nakonec svou účast zrušil.

„Z akce jsem se již před dlouhou dobou omluvil, neboť složení považuji za zcela nevyvážené a přednášející jsou reprezentanti antivax teorii,“ sdělil iDNES Prymula.

„Málokdo z nás je antivaxer, ale poukazujeme na negativní následky očkování,“ řekl poslanec SPD Vladimír Zlínský, který měl nad seminářem záštitu.

Pouštěli video s pacienty, kteří si stěžovali, co se jim stalo, podle nich po očkování

Aby dali kritici očkování svým tvrzením o jeho negativních dopadech větší váhu, pustili i video Nadačního fondu Svědomí národa s výpověďmi pacientů.

„Po druhém očkování mi zmodrala noha,“ řekla kadeřnice Petra B. Mluvila ve videu i o tom, že jí pak při vyšetření sdělili, že má amyolaterální sklerózu (ALS) a že má prognózu, že bude žít ještě dva až čtyři roky.

Lékařka Jana Chlupová, která vystoupila na semináři o pár minut později, řekla, že stav Petry B., která byla její pacientkou, se prudce zhoršil a že již zemřela.

„Po druhém očkování jsem měla modřiny po celém těle a ukrutné bolesti hlavy,“ uvedla ve videu důchodkyně Jana H.

Sociální pracovník Šimon P. zase mluvil o tom, že přestal po druhé dávce očkování slyšet na jedno ucho. „Dal jsem si to do souvislosti s očkováním,“ řekl.

Lékařsky potvrzenou souvislost ale tato svědectví nedávají.

Okamura chválil Fica, Zwyrtek Hamplová vyprávěla, jak musela s kávou z benzinky ven

Okamura ocenil skeptický pohled slovenského premiéra Roberta Fica, který minulý týden na sněmu své strany Směr-sociální demokracie obhajoval „svobodný pohled“ Směru-SD na očkování proti covidu a na restrikce během koronavirové nákazy. Jeho strana kritizovala epidemická opatření slovenských úřadů a nepropagovala očkování vakcínami.

Fico také tvrdil, že studie potvrzují skandální důsledky masivního očkovaní neprozkoušenými experimentálními vakcínami.

Podle Okamury by i v Česku měly být prozkoumány mimo jiné všechny covidové nákupy a dopady očkování.

Na seminář dorazila i nezařazená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Stěžovala si na to, že jí v době přísných covidových opatření na benzince vyhnali ven s kávou, protože nebyla očkovaná.

Vystoupil i expert na zdravotní právo Ondřej Dostál, který byl kandidátem Pirátů na ministra zdravotnictví, ale pak se s nimi rozešel.

„Dodnes nevíme, jestli jsou vakcíny bezpečné,“ tvrdil na semináři lékař Jiří Beran. Mluvil o tom, že je celý život proti povinnému očkování.

V České republice ovšem očkování proti covidu-19 povinné nikdy nebylo.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video