Koalice zakáže politikům mít média. Babiše můžete zabít, nezbavíte se ho, řekl

  • 436
Koalice chce tento týden dokončit projednávání změny zákona o střetu zájmů, která zakáže politikům - členům vlády či poslancům - vlastnit média. Nebude tak stačit, aby politici vložili své firmy vlastníci média do svěřenských fondů. „Babiše můžete zabít, i tak se ho nezbavíte,“ řekl později ve svém projevu ve Sněmovně Babiš.

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů holding Agrofert do svěřenského fondu. Agrofert je vlastníkem i mediálního domu MAFRA, jehož součástí je i internetový portál iDNES.cz a deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny.

„Média mají být hlídací psi, ne domácí mazlíčci politiků,“ řekl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Pokud bude opozice i ve středu obstruovat schvalování zákona, počítá koalice s tím, že konečné hlasování o zákonu bude v pátek v 11 hodin. Na schvalování zákona hodlá před tím koalice vyčlenit celou středu a omezit právo na vystoupení jednoho poslance na dvakrát deset minut.

V případě, že pětikoalice prosadí svou představu o úpravě zákona o střetu zájmů, nemohla by MAFRA být součástí svěřenských fondů, které vznikly, aby Babiš vyhověl zákonu. Druhou možností by byl jeho odchod ze Sněmovny, v takovém případě by se ho změna, kterou navrhl Michálek a získal pro ni i podporu koalice, nijak netýkala.

„Řeší si svou intifádu s Andrejem Babišem,“ řekl o pozměňovacím návrhu, který podal Michálek, poslanec ANO Radek Vondráček. „Jestliže to chtějí odhlasovat natvrdo, tak další logický krok od nás je obrátit se na ústavní soud,“ řekl také Vondráček.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video