Zdeněk Škromach s pánví na mítinku ČSSD v Liberci (28. května 2009)

Zdeněk Škromach s pánví na mítinku ČSSD v Liberci (28. května 2009) | foto: Ota BartovskýMF DNES

Škromach přišel na mítink s pánví, ale vejce skončilo na něm

  • 3186
Ani předvolební mítink ČSSD v Liberci se neobešel bez vajíček. Několik si jich "vykoledoval" od skupiny studentů místopředseda strany Zdeněk Škromach, který přijel s pánví. Jedno vejce ovšem přistálo na jeho oděvu. V České Lípě se odpůrce ČSSD zalekl policistů, vajíčka upustil na zem a utekl.

Dnešní události "vajíčkové války"


Vajíčková válka se „zlým mužem“ zaujala svět
- Za vejce na Andělu padlo obvinění z útoku na policistu
- Složte zbraně a jděte k urnám, zní z Facebooku
- Paroubek bloguje: Cesta od vajíčka ke kamenům je krátká
- Fašismus, či svobodomyslný protest? Velké pře o vejce

Skupinka studentů s cedulemi postávala nejprve stranou a sám Škromach se situaci snažil zlehčit tím, že si k nim šel s pánví v ruce vykoledovat nějaká vejce "pro chudé".

Postupně se ale situace vyhrocovala. Vše vyvrcholilo právě vejcem, které zasáhlo Škromacha. Další už se skupince hodit nepodařilo, přestože se pokusila dostat blíž pódiu. V tu chvíli se totiž do útočníků pustili příznivci ČSSD a zasáhli i policisté.

Dva vrhače vajec policie na místě potrestala tisícikorunovou pokutou. "Další odmítl přestupek uznat, a proto ho předáme k vyřízení přestupkové komisi," řekla ČTK liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policie vyšetřuje ještě jednoho mladíka, o jeho případu však podle Suchánkové nemůže informovat, protože je nezletilý.

Odpůrci ČSSD na mítinku v Turnově, kde se setkali s místopředsedou sociálních demokratů Zdeňkem Škromachem. (28.5.2009)

Škromach se nejspíše inspiroval radou bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který v anketě iDNES.cz poradil Paroubkovi, aby si bral na mítinky pánev a kus másla a pohostil lidi smaženicí. - přečtěte si i další rady, jak si poradit s vejci na mítincích 

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se mítinků v Libereckém kraji neúčastní.

Kvůli přesile policistů vejce upustil a utekl

Vejce se objevila i v České Lípě, kde na celou akci dohlíželo deset uniformovaných policistů a asi pět kriminalistů v civilu. Mítinku přihlíželo asi sedmdesát lidí. Na akci ale k žádným incidentům kromě muže, který radši upustil vejce na zem, nedošlo. "Je nás tu tolik, až se nás zalekl, vajíčka upustil a utekl," uvedl jeden z policistů v civilu.

Policisté dokonce všechny účastníky mítinku natáčeli videokamerou z balkonu protějšího domu. Sama sociální demokracie si žádnou ochranku nepřivezla. "Nikoho tady nemáme," tvrdil Bohuslav Sobotka, místopředseda ČSSD.

Odpůrci ČSSD s transparentem a vejci na mítinku v Liberci. (28.5.2009)Odpůrce ČSSD s transparentem na mítinku v Liberci, kam dorazil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. (28.5.2009)

Policie už dopředu signalizovala, že s ochranou mítinku to myslí vážně. "Není to žádná uzavřená společnost, je to veřejná akce. A místo vajíček by také mohly létat kameny," vysvětlovala manévry před začátkem mítinku Ivana Baláková, mluvčí policie na Českolipsku.

Kromě rozbitých vajíček se v České Lípě protestovalo už jen formálně. Když z pódia někdo z politiků do mikrofonu vykřikoval "Chcete zpátky Julínka? Chcete zpátky Langera? Chcete zpátky Topolánka?", na každou z těchto otázek se z davu ozvalo zavolání "Anooooo".

V Turnově zasáhla vejce jen automobily

Mítinku socialistů v Turnově se zúčastnila zhruba stovka lidí. Přibližně napůl byli zastoupeni příznivci a odpůrci. Kromě řady novinářů se po náměstí pohybovalo také 13 policistů v zelených vestách. Zvláště se zaměřili na skupinku mladíků, která se účastnila den předtím házení vajec v Praze.

I tady si na mítink přinesli vejce, ale pouze s nimi žonglovali. Policie byla v jejich těsné blízkosti připravena zasáhnout. Europoslanec Richard Falbr si na adresu policie postěžoval: "Vidím ty Langerovy hochy, co mají na autech Pomáhat a chránit. Včera nám ani nepomohli, ani nás nechránili. Snad se to pod novým ministrem zlepší."

Odpůrci ČSSD na mítinku v Turnově. (28.5.2009)

Zatímco většinu příznivců sociální demokracie tvořili senioři, mezi odpůrci převládali studenti místních škol. Na akci si přinesli transparenty a také obaly na vajíčka. Projevy doprovázeli pískotem a pokřikem.

Nejhlasitější odezvu sklidil Falbr, když ke studentům pronesl: "Milé děti, my ty volby stejně vyhrajeme, i kdybyste se stavěly na hlavu."

Přestože sociální demokraté odjížděli z Turnova v čistém oblečení, jejich auta na výjezdu z města zasáhla podle fotoreportéra MF DNES tři vejce. Oranžová kolona pokračovala dál.

Je podle vás potřeba zpřísnit policejní dohled na mítincích politických stran?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. května 2009. Anketa je uzavřena.

NE
NE 25600
ANO
ANO 4051
, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video