Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týrané ženy musí umřít, aby získaly pomoc a více ochrany, zlobí se právnička

  20:00
Šárku partner bil a vyhrožoval jí probodnutím srdce. Podala na něj trestní oznámení, podle zákona by měla získat status zvlášť zranitelné oběti. Ten by jí zaručil lepší ochranu před násilníkem nebo bezplatnou právní pomoc u soudu. Realita je však jiná. „Musíte být de facto mrtvá, abyste status získala,“ řekla v nadsázce právnička Veronika Ježková.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Policie a soudy mohou obětem domácího násilí zajistit ochranu před násilníkem. Policie má právo rozhodnout o vykázání agresora na deset dní z domu. Soudy mohou násilníkovi přikázat opustit společné bydlení až na šest měsíců nebo mu nařídit, aby se k oběti nepřibližoval. Týraná osoba má také nárok na pomoc z intervenčního centra, případně i na přechodné bydlení.

Na další ochranu, tedy na status zvlášť zranitelné oběti, však i brutálně týrané ženy často nedosáhnou. Podobnou zkušenost jako Šárka má s justicí má i další oběť, Veronika. Tu manžel napadl sekerou a sekl ji do boku. Dalšímu útoku zabránila svědkyně, která mu sekyru vzala. 

To však muže nezastavilo, Veroniku napadal zámečnickým kladívkem a nůžkami a následně ji rdousil toporem rýče, kterým ji tlačil přímo proti krku. Díky přítomnosti svědkyně se Veronice podařilo utéct.

Veronika na partnera podala trestní oznámení a požadovala, aby jí soud přiznal nárok na poskytování právní pomoci zmocněncem, na což měla mít podle trestního řádu nárok. Soud však jejímu návrhu nevyhověl.

Argumentoval nedostatkem předložených důkazů svědčících o tom, že je v případě Veroniky „zvýšené nebezpečí druhotné újmy (psychické problémy, které si s sebou oběť často po útoku nese, pozn. red.) v důsledku přístupu orgánů činných v trestním řízení.“ Soud konkrétnější nebyl a neuznal ani to, že Veronice se zhoršil psychický stav, což doložila potvrzením od lékaře.

Nikdo nás neposlouchá, říká právnička

Zvlášť zranitelná oběť

U těchto osob je vyšší nebezpečí způsobení druhotné újmy nebo zastrašování ze strany pachatele. Tyto oběti také mohou být zvláště náchylné k prohloubení prožívaného stresu a citového zranění v důsledku samotné účasti v trestním řízení, například při výslechu. Zákon proto stanovuje speciální opatření pro zabránění prohlubování stresu oběti a snížení nebezpečí druhotné újmy.

Mezi zvlášť zranitelné osoby spadají například děti, staří lidé nebo oběti trestných činů v sexuální oblasti. 

Zdroj: Policie ČR

Letos se chystá už několikátá novelizace zákona o obětech trestných činů. Podle organizací, které obětem pomáhají, však nejsou brány v potaz jejich zásadní připomínky. Upozorňují například na nevhodnou definici zvlášť zranitelné oběti, kvůli čemuž naráží na nepochopení soudců, státních zástupců či policie.

Podle vedoucí právničky organizace proFem Veroniky Ježkové se stále více obětí setkává s tím, že nejsou uznány jako zvlášť zranitelné oběti. 

To v praxi znamená, že velká část z nich nedosáhne na bezplatného zmocněnce, který je bude zastupovat. „Soudy dělají psí kusy, aby oběti status zvlášť zranitelné osoby nedostaly. Už musíte být de facto mrtvá, abyste status získala. Stále křičíme a nikdo nás neposlouchá,“ kritizovala právnička Ježková. 

„Často se setkáváme s případy, kdy naše klientky zažívaly skutečně brutální útoky, které mají dlouhodobé a drastické dopady na jejich psychický stav, přesto však soud dané často neshledá jako dostatečné pro přiznání statusu zvlášť zranitelné oběti.“ dodal advokát David Oplatek. 

Vyhrožování, že probodne nožem srdce

Soud neuznal tento status ani již zmíněné Šárce, kterou týral manžel. Ten pojal podezření, že má milence. Křičel na ni, smýkal jí po bytě a fyzicky na ni útočil. 

Práva zvlášť zranitelných osob

  • Právo na bezplatnou odbornou pomoc
  • Právo na zabránění kontaktu s pachatelem
  • Právo na ochranu při výslechu nebo podání vysvětlení
  • Právo na zastupování zmocněncem bezplatně nebo za sníženou odměnu

Poté vzal partner velký nůž a vyhrožoval Šárce, že jí probodne srdce. Donutil ji nasednout do auta, zastavil u benzinové pumpy, kde ji několik hodin držel a vyhrožoval jí. Po několika hodinách se jí podařilo z auta uprchnout. Šárka na partnera podala trestní oznámení, ten jí však vyhrožoval, že zničí ji i jejich syna. 

Zažádala proto soud o přiznání nároku na poskytování právní pomoci zmocněncem bezplatně. Soud to však neuznal. Konstatoval, že se mohla stát obětí násilné trestné činnosti, ale argumentoval tím, že v jejím případě není žádné riziko psychických potíží kvůli napadení. 

Soudy se ptají obětí na předchozí sexuální život

Organizace také kritizují soudy, které se obětí dotazují na předchozí sexuální vztahy. Podle Ježkové zákon hovoří o tom, že by oběť měla být tázána na sexuální otázky jen tehdy, kdy je to nutné. To se však neděje. „U sexuálně motivovaných trestných činů soudci předvolávají minulé milence či přítele, aby dokázali, že ke znásilnění nedošlo. Devastuje to oběti. Chtěly bychom, aby se důkazy vztahující se k minulým vztahům oběti využívalo jen výjimečně,“ požaduje Ježková. 

Na koho se obrátit pro pomoc?

  • Centrum proFem pomáhá obětem domácího a sexuálního násilí 
  • Bílý kruh bezpečí poskytuje odbornou, bezplatnou a diskrétní pomoc obětem a svědkům trestných činů. Provozuje online nonstop linku zdarma: 116 006
  • Organizace Persefona poskytuje pomoc obětem domácího násilí, sexuálního zneužívání a znásilnění starším 18 let z Jihomoravského kraje.
  • Organizace Rozkoš bez rizika nabízí pomoc zejména ženám pracujícím v sexbyznysu, ale i dalším lidem. Poskytuje zdravotní služby a právní informace pro oběti trestných činů.
  • Rosa - centrum pro ženy pomáhá obětem domácího násilí a jejich dětem, provozuje také utajené azylové domy.
  • Více najdete na stránkách Ministerstva vnitra. 

„Odborníky schopné vést výslech těchto zvlášť zranitelných obětí lze spočítat na prstech jedné ruky,“ upozornila ředitelka organizace In Iustitia Klára Kalibová.

Organizace kritizují ministerstvo spravedlnosti, na které se dlouhodobě obracejí s konkrétními legislativními změnami, které považují za důležité s ohledem na praxi a zkušenosti obětí trestných činů. 

„Změn není mnoho, jsou obsahově stále stejné a konstantní, jejich potřeba nadále trvá a je odůvodněna reálnými problémy. Návrhy subjektů starajících se o oběti trestné činnosti jsou stále opomíjeny a bez dalšího vysvětlení, respektive za vysvětlení zcela nedostačujícího, jsou odmítány,“ doplňuje Ježková.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...