Rusko, Bělorusko i Kuba budou mít možná s ČR ještě letos víza

- Návštěvy Ruska, Běloruska nebo Kuby budou pro české občany ještě letos možná spojeny s nutným obstaráváním víz. Otázkou zrušení příslušných dohod o bezvízovém styku se má již v pondělí zabývat vláda. "Není vyloučeno, že zavedení vízové povinnosti vůči těmto třem zemím se stane realitou ještě v průběhu tohoto roku," řekl v pátek mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Představitelé států, vůči kterým hodlá ČR i kvůli cestě do Evropské unie zavádět víza, v minulosti naznačovali, že takovýto krok provedou také.

Například běloruský konzul v Praze Vladzimir Kurankou počátkem letošního roku řekl, že po případném zavedení víz pro občany jeho země lze následně očekávat podobný krok i od běloruských orgánů. Vízy ohrožené země, mezi kterými je například i Rumunsko, se nejen při diplomatických jednáních snaží jejich zavedení zabránit.

Podobně rychlé zavedení víz například pro Ukrajinu, jejíž mnozí občané v ČR pracují nelegálně, ministerstvo zahraničí zatím neplánuje. Ministr vnitra Václav Grulich přitom v červnu prohlásil, že ČR by mohla nejprve zrušit bezvízový styk právě s Ukrajinou, a to již od 1. listopadu.

Celkovou koncepci vízové politiky schválila vláda 23. srpna, v době Kavanovy nepřítomnosti, což ministr neuvítal. "Znamená to, že postupně, během září, října a listopadu, bude vláda projednávat výpovědi těch dosavadních dohod," řekl tehdy mluvčí vlády. Zářijové projednávání se ale posunulo až na pondělí. Cílem koncepce je sladění vízové politiky ČR se zeměmi EU a Schengenskou dohodou, upravující režim na vnitřních hranicích zemí EU, zdůraznil v srpnu mluvčí.

Znovuzavedení vízové povinnosti by se podle dostupných informací mělo týkat například také Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldavska a Turkmenistánu, ale i Rumunska nebo Bulharska. Kavan přitom v minulosti uvedl, že právě s posledními dvěma zmíněnými zeměmi by vízový režim ČR neměla zavádět brzy.

Představitelé vízy ohrožených zemí varují například před negativními dopady na vzájemné hospodářské vztahy.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video