Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokud se vrátíme do vlády, znovu zavedeme EET, řekla v Rozstřelu Schillerová

Rozstřel   16:00aktualizováno  12. dubna 12:49
Ve středečním Rozstřelu se předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová vyjádřila k důchodové reformě a i k návrhu dvou sazeb DPH místo tří, což považuje za „hřebíček do rakve“. Zmínila ovšem i zrušené EET, které by opět ráda zavedla. „EET bychom zavedli znovu, pokud bychom se dostali opět k moci,“ upřesnila.

Schillerová uvedla, že byla přibližně před měsícem na schůzce týkající se důchodové reformy, a to se stínovým ministrem práce a sociálních věcí Alešem Juchelkou. Na schůzce podle jejích slov dostali podklady v podobě sady otázek, jak by k určitým věcem přistupovali a řešili je. „Během další schůzky, která se konala o několik týdnů později, jsme dostali jiný podkladový materiál, který byl o něco rozsáhlejší,“ uvedla Schillerová.

Ten se podle jejích slov ovšem netýkal vůbec důchodové reformy, ale toho, že „vláda má v plánu, nebo alespoň její významný člen, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, zpomalit valorizaci. Tedy to, co udělali tím hanebným zákonem v červnu, že zpomalili valorizaci protiústavně, napadneme to u Ústavního soudu, tak chtějí udělat trvale. To mě velmi zarazilo,“ dodala.

Schillerová dále zmínila, že k důchodovému systému nebyly dodány žádné analýzy ani propočty. „Byly tam nějaké grafy, ale nevyzdrojované a nepodložené.“

„Jediná úspora, kterou tato vláda hledá, je na seniorech? Na těch, kteří se nemohou bránit a celý život pracovali?“ ptala se překvapeně Schillerová. „Nemůžete vystřelit jen tak číslo 68 (let), a pak to brát za týden zpátky. Musíte dát komplexní balíček, které profese půjdou kdy do důchodu,“ dodala k předpokládanému odchodu do důchodu.

Drahota nezmizí. Naše ekonomika je prolezlá tichými kartely, říká Švihlíková

Moderátor se dále zeptal, zda by opozice byla ochotná přistoupit na nějaké škrty či šetření a pokud ano, tak kde by úspory hledala. „Tato vládní pětikoalice, a to zejména ODS, se dostala do pasti vlastních slibů. Oni naslibovali, že to vyřeší během dvou let. Jednou to bylo sto miliard, co škrtnou, podruhé to bylo osmdesát,“ pokračovala Schillerová.

Podle jejích slov bývalá vláda toto nikdy neslibovala, jelikož sama Schillerová věděla, že výdaje nelze jen tak seškrtat. „Strategie naší vlády, pokud bychom pokračovali po volbách, by byla pozvolná. Konsolidační strategie naší vlády byla dlouhodobější a už tehdy jsem počítala, že by se rozložila na sedm na osm let, abychom ekonomiku nezadusili a neomezili investice.“ To totiž podle jejích slov dělá tato vláda.

Opětovné zavedení EET

Schillerová dále zmínila, že se jejich vláda zasadila například o EET, které bylo ovšem touto vládou zrušeno. To navrhl kabinet Petra Fialy, neboť způsob evidence označil za zbytečnou zátěž jak pro podnikatele, tak pro stát kvůli nákladům na správu evidence. „EET bychom zavedli znovu, pokud bychom se dostali opět k moci. Okamžitě bychom sedli ke stolu se všemi svazy a komorami a určitě bychom to podpořili,“ uvedla Schillerová.

„Určitě bychom ho nějakým způsobem modernizovali. Dále bychom debatovali o tom, pro které profese a možná bychom z toho vyjmuli i ty nejmenší živnostníky, stejně z toho byli ale nakonec vyjmuti. To všechno bych nechala vydiskutovat se svazy, s komorami, odbornou veřejností a zavedli bychom nějaký systém,“ dodala Schillerová.

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš, který EET v minulosti prosadil, již dříve uvedl, že EET narovnala podnikatelské prostředí a vynesla více než 35 miliard korun. Podle odpůrců EET exaktní čísla neexistují a výnosy vycházejí z odhadů. Podle zastánců evidence její zrušení posílí šedou ekonomiku.

Daňoví odborníci již dříve uvedli, že zrušení EET by nemělo přinést státu větší negativa. Soudí také, že evidence by navíc do budoucna měla stále menší smysl, protože roste podíl bezhotovostních plateb. Odpůrci zrušení naopak v debatách poukazovali na to, že naopak přibude obchodníků, kteří budou přijímat pouze hotovost.

Evidence tržeb začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 se rozšířila na podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Hřebík do rakve

Dalším tématem bylo, že resort financí navrhuje dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH) místo nynějších tří. Základní by měla být ve stejné výši 21 procent a jedna snížená 14 procent. Podle ČT ministr financí Zbyněk Stanjura zároveň navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší desetiprocentní do té nejvyšší 21procentní.

Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na sportovní a kulturní akce. Návrhy ovšem nejsou podle Stanjury konečné. Resort pouze zpracoval výpočty, co by znamenaly změny položek u DPH.

Stanjura razí dvě sazby DPH. Část služeb se přesune do vyšší 21procentní

Schillerová nedávno uvedla, že se jedná o nejhůře zvolenou cestu, která podpoří inflaci a poškodí nejzranitelnější a označuje to za „hřebík do rakve“. „Poslanec za KDU-ČSL pan Kohajda řekl, že to dostali předsedové koaličních stran zalepené v obálce od ministra financí. Sama jako bývalá ministryně financí vím, že aby to mohl být analytický materiál, tak všechny položky máte v té sazbě, všechny položky v té a potom o tom debatujete. Tam byly ale vybrané položky, už byly přesunuté a ten výběr byl politický. Úředníci by si totiž nevybrali to, či ono. To znamená, že někdo jim dal zadání a úředníci to zpracovali,“ uvedla Schillerová.

„Tento brutální zásah do peněženek všech domácností přichází v době nejrychlejšího zdražování bydlení a největšího poklesu reálných mezd v historii ČR. Je to trestuhodný důsledek neschopnosti vlády realizovat jakékoliv úspory na výdajové straně a zbavení se či nevyužívání fungujících nástrojů na řádný výběr stávajících daní,“ poznamenala dříve šéfka poslaneckého klubu ANO.

Schillerová je vystudovaná právnička. V letech 2017 až 2021 byla ministryní financí. Ve sněmovních volbách uspěla i v roce 2021 a stala se poslankyní. V říjnu 2021 pak vystřídala v čele klubu ANO Jaroslava Faltýnka. V únoru 2022 byla zvolena místopředsedkyní hnutí ANO.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...