Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škromach: Zodpovědnost by měli vyvodit i ti, kteří Ratha podporovali

  4:46
Z kauzy Davida Ratha obviněného kvůli korupci by měli vyvodit zodpovědnost i ti, kteří ho podporovali a které podporoval on, míní místopředseda ČSSD a Senátu Zdeněk Škromach. "Říkat, že to nebude mít vliv na naše preference, by bylo příliš optimistické," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Škromach.

Místopředseda ČSSD a Senátu Zdeněk Škromach. | foto:  David Neff, MAFRA

Jaký je teď dominantní pocit v ČSSD z kauzy Rath? Je to šok, že nemusíte na podzim vyhrát volby, nebo obava, aby se to nerozšířilo i do některého z dalších krajů?
Já si myslím, že mnohým ještě nedošlo, jaký to může mít dopad pro sociální demokracii. Na druhé straně poměrně rychlá a věcná reakce vedení strany na tuto situaci může určitým způsobem eliminovat negativní dopady. Každopádně pro mnohé to bylo velké překvapení. Ačkoli Davida Ratha mnozí neměli v oblibě, včetně mě, neustále jsme byli ve střetu, takové vyústění nikdo neočekával.

Nepozorujete teď na některých kolezích obavy, že si pro ně také přijde policie?
Nějak jsem to nezaregistroval. Věřím, že už to další takovéto personální dopady mít nebude.

Počítáte ve straně s tím, že to pro vás může znamenat i prohru v krajských volbách ve Středočeském kraji?
Určitě to nebude mít pozitivní dopad. Ale nemusí to být zdrcující.

Očekáváte velký propad preferencí ČSSD? Nebo si myslíte, že se vám to podaří utlumit tím, že jste se rychle odstřihli od Ratha a zřejmě budou "odejiti" i další lidé z vedení středočeské ČSSD (více zde)?
Říkat, že to nebude vliv na naše preference, by bylo asi příliš optimistické.

Měl jste ve straně střety s Rathem o to, jestli má strana připustit placení v nemocnici, za stravu. Nemůže teď ČSSD, když David Rath padl, změnit pohled na svůj program pro zdravotnictví?
Předpokládám, že po změně stínového ministra zdravotnictví dojde i tady k určitému posunu, protože David Rath zastával spíš liberální postoje, trochu víc doprava, než bych si představoval. To byl i důvod mé jisté skepse vůči němu.

Zdeněk Škromach volí v druhém kole senátních voleb. (22. října 2010)

Jak se podle vás stalo, že jste nikdo v ČSSD neodhadli, jakou minou může být Rath? Že možná za těmi extra silnými slovy vůči protivníkům byla i snaha odvést pozornost od jeho počínání v kraji? Má víc vinu Paroubek, který si Ratha přivedl a vybral do vlády, Sobotka, mezi jehož spojence Rath po odchodu Paroubka patřil, nebo kdo?
To bych nerad komentoval. Já jsem k Rathovým přátelům opravdu nepatřil, spíš k jeho kritikům. Myslím, že by z toho měli vyvodit zodpovědnosti ti, kteří ho podporovali a ti, které podporoval on.

Příští rok na jaře máte volební sjezd v Ostravě. Může kauza Rath ovlivnit volbu vedení strany - například, že oslabí Sobotka a posílí Hašek, který se také s Rathem moc nemusel?
Mohou se tam objevit i další hráči. Dnes se tak profiluje Jiří Dienstbier. Bude to hodně ovlivněno výsledkem krajských a senátních voleb na podzim i výsledkem prezidentské volby.

Respektuji rozhodnutí o Dienstbierovi. Voliči si vyberou sami

Pokud jde o prezidentskou volbu. Pan Rath jako první propagoval před novináři kandidaturu Jiřího Dienstbiera. Tomu by se zpětně dalo říci i polibek smrti, váš kolega v Senátu Vladimír Dryml, který sbírá podpisy pro Miloše Zemana na Hrad, to také hned panu Dienstbierovi připomenul.
To neumím moc odhadnout, jaký to bude mít vliv. Já jsem kritizoval Davida Ratha, že o tom mluvil dříve, než o tom jednalo vedení ČSSD. Měl jsem i problém s tím, že jsme opět kandidáty navrhovali shora, bafuňářsky, místo toho, aby s tím přišli členové zdola.

Tři čtvrtiny členů vedení ČSSD při jednání Dienstbierovu nominaci podpořily (podrobnosti zde). Budou se podle vás obdobně chovat i voliči sociální demokracie, dají na doporučení vedení strany?
Záležet bude na tom, jak dokáže vedení sociální demokracie našim voličům zdůvodnit, proč by ho měli volit. Každý volič se rozhodne sám.

Budete ho volit?
Já jsem se vždy držel rozhodnutí ČSSD a to i v době, kdy moji kolegové nebyli schopni podpořit vlastního kandidáta Miloše Zemana. Mohli jsme být ve zcela jiné situaci, Klaus by teď na Hradě nebyl.

Pan Dryml tvrdil, že zvažujete podpis pod nominaci Miloše Zemana a že jste mu prý řekl, že to uděláte až po podzimních volbách. Je to tak?
Pan Dryml má často své vidění světa. Já jsem od začátku říkal, že by bylo rozumné, aby ČSSD o svém kandidátovi rozhodla až po krajských a senátních volbách, to je můj konzistentní názor. Určitě jsem panu Drymlovi nic neslíbil.

Strašili voliče, že zvýšíme daně, a sami zradili svůj program

Vláda schválila balík s vyššími daněmi a škrty (více o něm najdete zde). Je v něm něco, co byste mohli podporovat nebo to šmahem odmítnete?
V tom baťůžku nebo souboru opatření, jak se říkalo za minulého režimu, je nesmyslná směs různých zákonů. Kdyby vláda předložila ty věci jednotlivě, tak bychom k některým věcem mohli mít jiný názor - třeba zdanění vyšších příjmových skupin je i programový cíl ČSSD. Paradoxní je, že Kalousek i Nečas strašili sociální demokracií, že bude zvyšovat daně, a říkali, že jejich strany nikdy daně zvyšovat nebudou, takže naprosto zradili svůj program. Nezaregistroval jsem žádnou aktivitu ze strany ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, tedy toho, co z nich ve vládě zbylo, směrem k nám. Cítíme povinnost takové nekoncepční návrhy odmítnout. Místo toho, aby vedly k růstu, povedou k dalšímu propadu a recesi.

Jaromír Drábek (vlevo) a Zdeněk Škromach - současný a bývalý ministr práce a

Co byste řekl na to, že když ČSSD vyhraje volby, tak DPH stejně nesnížíte, protože by to znamenalo propad příjmů a vy ty peníze do rozpočtu budete taky potřebovat? Takže to, co teď kritizujete, pak necháte být...
My jsme jasně řekli, že snížíme nižší sazbu daně, a to proto že se zvyšování této daně velmi dotýká hlavně lidí s nižšími příjmy, rodin s dětmi, seniorů, zdravotně postižených.

Proč jste se teď v Senátu rozhodli navrhnou právě snížení DPH na knihy, noviny, lístky do divadla a pomůcky pro postižené (více zde)? Jak budete vysvětlovat vašim voličům, že jste si nevybrali třeba potraviny a léky?
Tak určitě potraviny jsou podle mého názoru k životu důležitější, i když vím, že se mnou budou mnozí polemizovat, že člověk rád čte. Ale je to tak navrženo proto, že je to teď nejprůchodnější návrh, který by mohl za určitých okolností projít i Sněmovnou. Bude nás velmi zajímat, zda třeba pan Gazdík myslí vážně, že by měla být nižší DPH na knihy, nebo jsou to jen taková populistická prohlášení.

Využijete vládní penzijní reformu? Přesměrujete tři procenta ze svých současných sociálních odvodů do soukromého penzijního fondu?
Určitě ne. Jednak to už v mém věku nemá smysl a za druhé tady vůbec není jisté, zda za těch dvacet, třicet let, až se začnou vyplácet první penze z fondů, budou ty peníze zhodnoceny. Myslím, že ani mladší lidé by do toho neměli vstupovat.

Jste známý dobrými kontakty na odboráře. Čekáte, že se ještě letos odehraje generální stávka proti vládním návrhům?
Jsem přesvědčen o tom, že v Česku se málo demonstruje a málo stávkuje. I v porovnání s ekonomicky daleko stabilnějšími zeměmi, jako je třeba Francie. Demonstrace přitom k demokracii patří. Je třeba vyjádřit ten názor, že s něčím nesouhlasím. Tady v Praze by stačilo, kdyby všichni důchodci, kteří nesouhlasí, vyšli třeba jen před barák, a myslím, že by to bylo jasné vyjádření. Vůle vstupovat aktivně do dění ve společnosti, stále ještě lidem chybí. Nestačí dávat najevo svůj nesouhlas v hospodě u piva.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...