Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemáme žádné roušky ani dezinfekce, hlásí poskytovatelé sociálních služeb

  13:21aktualizováno  14:36
Téměř polovina poskytovatelů sociálních služeb už nemá roušky. Zařízením došla i dezinfekce a zdravotnické rukavice, zjistila za základě svého dotazníkového šetření Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Představuje to zásadní problém pro chod zařízení po celé republice. Situace by se měla stabilizovat nejpozději příští týden.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dotazníkové šetření asociace prováděla zejména v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. „Zaslali jsme jej v úterý a požádali jsme o vyplnění obratem. Dosud (ve středu odpoledne, pozn. red.) nám odpovědělo asi 700 zařízení, z nichž tedy polovina, respektive 48 procent, už nemá vůbec žádné roušky. Dalších 18 procent je má maximálně na týden a deset procent maximálně na tři dny,“ shrnula pro iDNES.cz mluvčí asociace Veronika Hotová.

Epidemie koronaviru

Sociální služby sice nejvíce postrádají roušky, ale nedostává se jim ani dezinfekcí. „Tady už není tolik zařízení, které nemají desinfekci vůbec, určitě ji ale nemají na dlouho,“ uvedla mluvčí. „Dojde v řádech dnů, maximálně týdnů,“ dodala. 

Každé dvacáté zařízení už navíc vůbec nemá zdravotnické rukavice, nebo mu vydrží nejvýš na tři dny. „Přesto jsou pro pracovníky v sociálních službách důležité. Neslouží jim pouze proti koronaviru, ale také je potřebují kvůli prevenci,“ řekl MF DNES ředitel asociace Jiří Horecký.

Poskytovatelé sociálních služeb tak vyhlížejí nejbližší dny. Horecký je v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví, které o problému ví. „Sociální služby mají přijít na řadu hned za zdravotnictvím. Stavy mají být doplněny nejpozději příští týden,“ uvedla mluvčí Hotová. „Máme zatím nepotvrzenou informaci, že budeme zásobeni také v první vlně. V nejhorším scénáři se počítá, že zařízení budou zásobeny do čtyř týdnů,“ řekl dodal Horecký.

O jak kritickou situaci jde, dokládají příklady z praxe. „Dostali jsme třeba zoufalý dotaz z jednoho domova pro seniory, že mají v zařízení střevní chřipku, ale prostě nemají desinfekci. Takže je to obrovský problém. Desinfekce i další materiál je potřeba dnes a denně nejen kvůli koronaviru,“ uzavřela mluvčí. 

Ministryně práce Jana Maláčová ve středu odpoledne na tiskové konferenci uvedla, že ministerstvo vnitra uvolní ze svých zásob ještě během středy 100 tisíc roušek. Ty následně ministerstvo práce a kraje rozdistribuují mezi jimi zřizovaná zařízení sociálních služeb, zejména do domovů důchodců. 

Během několika dní pak má dorazit od dodavatele 10 milionů roušek a také respirátory.

„Je to vrchol absurdistánu“

Na akutní nedostatek roušek, respirátorů a dalšího zdravotnického materiálu si už minulý týden stěžoval například Jiří Policar, který pracuje pro Pečovatelské centrum Praha 7. Když chtěl zajistit asi tři sta respirátorů, narazil na zákaz jejich distribuce, který minulé úterý vydalo ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo začalo regulovat ceny respirátorů, chce zamezit zneužívání viru

Jako akreditovaný poskytovatel sociálních služeb se proto obrátil přímo na dva výrobce – firmu Refil s.r.o. a PARDAM Nanotechnology. „Od obou společností mi přišel e-mail v duchu, že by respirátory rády dodaly (dokonce za cenu 75, resp. 230 Kč), ale že se účastnily schůzky s ministrem a premiérem a zakázali jim dodávat všem kromě ministerstva zdravotnictví, které bude roušky odebírat a následně rozesílat podle jeho uvážení,“ postěžoval si Policar na sociálních sítích. 

„Je to opravdu vrchol absurdistánu, a pokud epidemie propukne stejnou silou jako v Itálii, nebude mít kdo poskytovat sociální služby, protože to pracovníci odmítnou a ti co neodmítnou, budou stejně vystaveni riziku nákazy,“ posteskl si Policar. Ve svém příspěvku také upozornil, že firmy mají nyní na skladě tisíce nevyužitých respirátorů. „Oni už přes týden vyrábí v nonstop provozu a mají na skladě tisíce respirátorů, které všichni chtějí, ale oni nemohou nic dodávat,“ napsal. 

Zdroje informací o koronaviru COVID-19

Kde hledat aktuální údaje a oficiální doporučení

Infolinka Státního zdravotního ústavu pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s koronavirem, je k dispozici denně na telefonních číslech 724 810 106 a 725 191 367.

„Od úterního odpoledne (minulý týden, pozn. red.) vyrábíme respirátory FFP3 pro potřeby státu. Není to tedy více než týden, jak bylo uvedeno panem Policarem. V pátek odpoledne jsme dostali instrukce z ministerstva, abychom výjimečně a urgentně dodali respirátory do vybraných zdravotnických zařízení. Ještě ten samý den jsme rozeslali prvních 3 400 kusů respirátorů,“ uvedl pro iDNES.cz obchodní ředitel společnosti Refil Jan Česák s tím, že dostal informaci o opatření, kterým se zakazuje prodej respirátorů FFP3 všem subjektům vyjma orgánů státu.

Nákup respirátorů ministerstvo zdravotnictví plánuje hromadně. V pátek mluvčí Gabriela Štěpanyová uvedla, že byly mapovány potřeby respirátorů, roušek a dezinfekčních prostředků 98 páteřních nemocnic v České republice. „V tuto chvíli předpokládáme nákup téměř 200 tisíc respirátorů v hodnotě 50 milionů korun do konce týdne. Následně bude okamžitě probíhat distribuce do nemocnic a praktickým lékařům. Ministerstvo nakoupí respirátory od všech výrobců, kteří je mají v tuto chvíli na skladě,“ řekla Štěpanyová.

Firma Refil nicméně krok ministerstva považuje za logický. „Nejsme schopni objektivně rozdělovat dodávky jednotlivým zdravotnickým subjektům. Vzhledem k akutnímu nedostatku respirátorů na trhu je třeba určit nejrizikovější zařízení, kterým budou respirátory dodány jako první, a to na základě informací, kterými my nedisponujeme,“ uzavřel Česák. 

Informační video ministerstva zdravotnictví o koronaviru:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...