Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rektor VŠE rozhodl o odvolání děkana Ševčíka. Ten se hodlá soudit

  15:09aktualizováno  16:56
Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák rozhodl o odvolání děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Verdikt bude pravomocný po doručení. Podle rektora Ševčík poškozoval školu svými vystoupeními. Děkan se hodlá bránit soudně.
Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík na...

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík na zasedání akademického senátu (26. června 2023). | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Ševčík považuje rozhodnutí rektora VŠE za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.

Rektor Ševčíkovi vytýká podle něj nevhodné vystupování na veřejnosti. Dopad Ševčíkových veřejných vyjádření je podle něj zásadním důvodem pro odvolání, protože poškozovala dobré jméno fakulty. Dvořák řekl, že kdyby Ševčíka neodvolal, mělo by to pro školu mnohem závažnější dopady. Zdůraznil, že rozhodnutí není podmíněno Ševčíkovými politickými názory.

Odvoláš mě a jdu k soudu, Peťulo, tykal Ševčík rektorovi na jednání o svém konci

Ševčík trvá na tom, že není žádný důvod, proč by měl skončit v čele fakulty. Svá vyjádření nepovažuje za sprostá ani vulgární, jednalo se podle něj o popis situace tak, jak byla. Eurokomisařku Věru Jourovou označil jako Joudovou a premiéra Petra Fialu (ODS) jako hňupa. Podle rektora to není svobodně vyjádřený názor, jak říká Ševčík, ale nepřijatelné znevažování veřejně činné osoby.

Ševčík řekl, že neodmítl odvolání převzít. „Já jsem pouze požádal pana rektora, aby postupoval standardní cestou. To znamená, aby mi to poslal poštou, nebo ať mně to pošle datovou schránkou. Vždyť nic jiného po něm nechci,“ řekl Ševčík. Dodal, že bude spolupracovat s právníky, aby se situace napravila, a bude se bránit soudní cestou. Dvořák uvedl, že na to má Ševčík právo.

Jízda s majákem i náhodná procházka k muzeu. Připomeňte si Ševčíkovy kontroverze

Podle vysokoškolského zákona může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. „To je otázka právního výkladu těhle věcí. Já jsem ten právní výklad měl takový, že jsem se přiklonil k tomuto rozhodnutí,“ řekl Dvořák.

Rektor již dříve žádost o odvolání Ševčíka zdůvodňoval také jeho účastí na protivládní demonstraci letos v březnu na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému. Dále odmítá, že poškozuje dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici a rektor. Studenti a studentky proti němu v březnu demonstrovali.

„Jsem si vědom také rizik, která jsou s tímto rozhodnutím spojena, ale jsem přesvědčen, že pokud bych rozhodnutí o odvolání neučinil, mělo by to pro Vysokou školu ekonomickou v Praze mnohem závažnější dopady,“ řekl Dvořák. Dodal, že se řídil svým svědomím a povinností hájit zájmy univerzity.

Pravomoci děkana bude ve chvíli, kdy odvolání nabyde právní moci, vykonávat současná statutární zástupkyně děkana. Činnost fakulty bude pokračovat a studium bude podle Dvořáka plně zajištěné. Uvedl, že je připraven spolupracovat s akademickým senátem fakulty, nového děkana by chtěl jmenovat v co nejkratší možné době.

Schvalujete odvolání děkana Miroslava Ševčíka?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 20. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Ševčík řekl, že se jako uchazeč nepřihlásí, protože je neoprávněně odvolán. Postup jeho odvolání podle něj pošlapává akademické svobody a svobodu názorů. „Tím postupem, co se teď děje tady, tak se porušuje dokonce i to, proti čemu bojovala Charta 77 a co jednoznačně bylo tehdy považováno za komunistickou a totalitní zlovůli,“ řekl.

Ekonoma a politika Ševčíka, který byl expertem hnutí Trikolora, zvolil akademický senát po čtyřleté pauze znovu děkanem Národohospodářské fakulty jednomyslně loni v dubnu, navzdory dlouhodobé kritice jeho vystupování. Rektor jmenoval Ševčíka v polovině června, funkce se Ševčík ujal na začátku července.

Média při jeho zvolení poukázala na některé jeho kontroverzní výroky. Například o cestě premiéra Petra Fialy (ODS) za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským loni v březnu po začátku ruské invaze na Ukrajinu do Rusy obléhaného Kyjeva Ševčík v CNN Prima News prohlásil, že šlo o PR akci.

K protestu jsem se připletl náhodou, hájí se děkan VŠE Ševčík. Zváží rezignaci

Ševčík vedl Národohospodářskou fakultu VŠE také dvě volební období v letech 2010 až 2018. Tehdy mimo jiné čelil několika studentským protestům. Na jednom z nich v roce 2013 někteří studenti například tvrdili, že kvůli děkanovi odcházejí z fakulty kvalitní učitelé.

Ševčíkovo působení ve funkci děkana podle médií kritizovali i někteří vyučující, obviňovali ho z likvidace oponentů a z neetického vystupování vůči studentům a akademikům. Tuto záležitost projednával Akademický senát VŠE.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...