Realisté začali sérii setkávání s veřejností. Do konce března představí volební...

Realisté začali sérii setkávání s veřejností. Do konce března představí volební program (14. února 2017). | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Realisté politologa Robejška chtěli 20 procent, po třech letech končí

  • 442
Česko přichází o jednu z politických stran. Pravicově konzervativní Realisty založil v roce 2016 politolog Petr Robejšek, který se netajil tím, že by se strana ráda dostala v parlamentních volbách až na dvacet procent hlasů. Skutečnost byla jiná a v úterý Realisté oznámili na své facebookové stránce, že hlasují o ukončení činnosti.

Členská základna politického uskupení Realisté zahájila hlasování v pondělí. Sbor zakladatelů v červnu přijal usnesení, kterým doporučil stranu dobrovolným rozpuštěním zrušit. Důvodem jsou neúspěchy ve volbách, pasivita krajských organizací či odchod mnoha členů do jiných uskupení. Hlasování skončí příští pondělí.

Robejšek založil Realisty v roce 2016. Uvedl tehdy, že strana chce hájit rodinu, bezpečnost a národní zájmy. Ve sněmovních volbách o rok později chtěl Robejšek získat až 20 procent hlasů, strana však obdržela jen 0,71 procenta.

Neuspěl ani kandidát Realistů na prezidenta Jiří Hynek, v prvním kole loňské volby získal 1,23 procenta a skončil sedmý z devíti kandidátů.

K Realistům se po založení připojili mimo jiné i ekonom Pavel Kohout, tehdejší proděkan Hornicko-geologické fakulty na Vysoké škole báňské Alexander 

Vyjádření Petra Robejška

Nejprve chci poděkovat všem, kteří mojí snahu modernizovat politickou mapu České republiky podporovali. Do politiky jsem šel naplno a bez zadních vrátek, protože tak dělám všechno. Realisté byli pro mě tvrdě zaplacená zkušenost, které však nelituji. Navíc se prohlubuje krize údajně ideologicky motivované politiky tradičních stran a proto poroste potřeba nové politické metody. Kupříkladu takové, jakou jsem vytvořil pro Realisty. V politice se angažovat chci, ale o vstupu do Trikolory neuvažuji.  

Király nebo prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký. 

Uskupení finančně podporoval ze soukromých zdrojů spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva.

„Vzhledem k tomu, že takto zásadní rozhodnutí náleží celé členské základně, ta byla Sborem zakladatelů vyzvána, aby projevila souhlas či nesouhlas s takovým hlasováním,“ napsali Realisté na Facebooku.

„A vzhledem k tomu, že nadpoloviční většina členů drtivou většinou projevila s tímto návrhem souhlas, bylo včera (v pondělí) zahájeno hlasování všech členů o definitivní ukončení činnosti a dobrovolném rozpuštění strany Realisté,“ doplnili. 

Petr Robejšek v pořadu Rozstřel vysvětloval své záměry (prosinec 2016): 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video