Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premium

S jarem přišlo utrpení alergiků. Chválí si respirátory, někdo je nosí i v noci


ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Pylová sezona se rozjíždí naplno a alergici jako každý rok trpí. Největším nepřítelem jsou pro ně kvetoucí trávy. Avšak paradoxně díky některým epidemickým opatřením zavedeným kvůli covidu-19 se jim ulevilo. Povinně nošené respirátory či roušky totiž dokážou pyl zastavit. Tuto zkušenost potvrzují i odborníci. Klíčové ale je si ochranu dýchacích cest správně nasadit.

„Jsem těžký alergik. Alergie mám spojené se silným kašlem a v důsledku toho jsem nemohla celé noci spát,“ popisuje svůj problém Lenka Lenzová.

„S doktorkou jsme se dohodly, že bych měla možná zkusit nosit roušku, která by mi zřejmě mohla ulevit. Dá se říci, že jsem takový průkopník, protože ochranu úst a nosu jsem začala nosit již před několika lety, ještě dříve než byl covid,“ doplnila Lenzová.

Část pacientů s pylovou alergií měla v posledním roce a od počátku letošní pylové sezony díky práci z domova a také díky respirátorům a rouškám menší projevy alergické rýmy.

Jitka Petanováalergoložka

Lenzová tvrdí, že rouška nebo respirátor ji velmi ulevuje. „Já to mám opravdu ozkoušené, pokud jdu doma byť třeba jen na zahradu, tak si nasazuji roušku. V hlavní sezoně si ji někdy dám i na noc,“ doplnila s tím, že se rozhodně za nošení ochrany nestydí. 

Podle alergoložky Jitky Petanové z pražské Všeobecné fakultní nemocnice je základní terapií pro alergiky zamezit vystavení se alergenu. Pokud totiž nejsme venku či tolik nevětráme, nedostanou se alergeny do našeho prostředí. Těmto snahám svědčily i vládní protiepidemická omezení, kdy lidé značně omezili pohyb venku.

Alergoložka: Roušky pomohly alergikům s pyly, natrvalo je ale nechtějí

To ze své praxe potvrzuje právě Petanová, podle které mohou lidem s alergiemi v zásadě pomoct i povinně nařízené respirátory. „Část pacientů s pylovou alergií měla v posledním roce a od počátku letošní pylové sezony díky práci z domova a také díky respirátorům a rouškám menší projevy rhinitidy (alergické rýmy, pozn. red.) než v předchozích letech,“ říká.

Respirátor musí být správně nasazený

Podle předsedy České společnosti alergologie a klinické imunologie Petra Panznera zatím na toto téma nejsou přesná data ani žádné studie. „Faktem je, že pacienti, kteří s alergiemi přicházejí, říkají, že je to lepší a z části to i připisují respirátorům. Ono to má i svou logiku,“ okomentoval Panzner. Dodal ovšem, že aby se taková věc dala konstatovat, musí mít člověk respirátor opravdu dobře nasazený.

„Pylové částice mají většinou velikost v rozsahu několika jednotek až desítek mikrometrů,“ vysvětluje alergoložka Petanová s tím, že by respirátory neměly propustit pylové částice. „Pokud má respirátor odfiltrovat tak malé partikule (částice, pozn. red.) jako jsou viry, je zřejmé, že musí odfiltrovat i větší, jako jsou pyly,“ souhlasí Panzner.

Podle zástupce přednosty pro léčebnou péči Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc Milana Sovy ale většině populace nošení respirátorů nepomohlo, a to především právě z toho důvodu, že ochranu dýchacích cest nenosí správně. 

„Diskutuje se o možnosti snížení expozice pylům. Pacienti ale nemají respirátory dostatečně utěsněny kolem obličeje, a tím pádem se vzduch spolu s pylovými částicemi stejně dostane do jejich dýchacích cest,“ okomentoval Sova. Respirátory podle něj taktéž nezabrání kontaktu pylových zrn například se spojivkami.

„U nás na vsi se respirátorům zase tolik nedalo, takže se nosily a nosí jen tam, kde to bylo opravdu důsledně vyžadováno –⁠ obchody, zdravotní středisko, pošta... Ve vrcholné fázi, kdy všechno rozkvetlo a mně se tradičně ucpal nos, jsem pak při nutném delším pobytu ve městě s respirátorem trpěl,“ popsal svou negativní zkušenost například čtenář z východočeského Polabí. 

Astmatikům respirátor nevyhovuje

Lék na astma zabírá na covid, zjistili vědci. Užívají ho desetitisíce Čechů

„Jiní pacienti, například astmatici, nošení respirátorů odsuzují, protože jim stěžuje dýchání a necítí se v něm pohodlně,“ říká Panzner.

Obecně ale koronavirová omezení alergikům neprospěla. Například při kašli a dechových obtížích je totiž okolí zaměňuje s lidmi nakaženými covidem-19. „Používání ochranných pomůcek a dezinfekce u některých pacientů navíc zhoršilo projevy dermatitidy na obličeji a na rukou (záněty kůže, například pod rouškou, pozn. red.),“ doplnila Petanová.

To potvrzuje i alergička Lenka Lenzová. „Když jdu třeba do obchodu, lidé si myslí, že jsem nakažená a přitom mám alergii. V době covidové je to vcelku nepříjemné. Snažím se všem vysvětlit, že nemám covid, ale že kašlu kvůli alergii,“ svěřuje se.

Alergie

Podle odborníků největší pylová sezona teprve začíná. „Záhy bude začínat hlavní pylová sezona trav, které jsou nejvýznamnějším alergenem,“ varoval Panzner. Podle něj právě alergie na trávy totiž začínají od poloviny května a trvají do července. 

„Aktuálně za sebou máme pylovou sezonu břízovitých stromů. Ta bývá v březnu, dubnu. Potom duben a květen je taková přechodná doba, kdy jsou pyly jiných stromů například jasanu, cypřiše, dubu a podobně,“ upřesnil. Ty podle Panznera ovšem nejsou tak významné a je zřejmé, že ve spojení s nimi trpí méně pacientů. 

Pylová předpověď

„Pro nejbližší období bude dominantním alergenem ještě stále pyl dubu, hojný bude pyl buku, jírovce, ořešáku, nejhojnější bude pyl jen minimálně alergizujících jehličnanů. Postupně bude přibývat pylu jitrocele a šťovíku. Koncentrace pylu řepky olejky se bude držet na stejné úrovni,“ uvádí na svém webu Česká pylová služba, na kterém mohou lidé sledovat aktuální pylová předpověď. 

Od konce týdne se pak v nižších polohách začne pozvolna rozbíhat plná sezona trav, ve středních polohách potom až na přelomu května a června.

Přesná čísla počtu lidí, kteří trpí alergiemi, v Česku nejsou. Podle Petanové je alergickými predispozicemi obdařeno zhruba 30 až 40 procent populace, ale projevy některého z alergických onemocnění trpí méně lidí, přibližně 25 až 30 procent populace.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  20:46

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...