ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MF DNES

Psychiatři by uvítali, aby pojišťovny nadále hradily péči na dálku

  • 0
Psychiatři by uvítali, aby zdravotní pojišťovny dál hradily pacientům péči na dálku, která byla zavedená v době pandemie koronaviru. Mimořádná úhrada platí u největší pojišťovny VZP jen do konce června, ostatní pojišťovny ji ukončily v květnu, informovala ve středu psychiatrická společnost Psychiatrická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP).

Ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich uvedl, že opatření bylo vzhledem ke koronavirové situaci jen dočasné. Nicméně je podle něj v zájmu pacienta i lékaře, aby se komunikační technologie, které se při pandemii začaly používat, regulérně zaváděly do zdravotní péče. 

Členové svazu proto budou v pilotním období nabízet smluvním lékařům nový výkon „Telemedicína - videokunzultace vzdáleným přístupem“, následně vyhodnotí poznatky a případně výkon upraví. „Považujeme tento druh výkonů za perspektivní, který může zkvalitnit služby a zvýšit dostupnost části zdravotních služeb,“ řekl Friedrich.

V době pandemie covidu-19 většina ambulancí jiných odborností omezila provoz o desítky procent. Například praktický lékař podle jejich sdružení i na začátku epidemie zůstal v kontaktu průměrně s více než 50 pacienty denně, ale jen zhruba osm pacientů přišlo přímo do ordinace. Ostatní obsloužil po telefonu nebo mailu.

K psychologovi přes Skype: Jak změnila epidemie péči o duševní zdraví?

Psychiatrické ambulance díky možnosti „návštěvy na dálku“ ordinovaly v posledních měsících podle předběžného průzkumu Výboru Sekce ambulantní péče Psychiatrické společnosti ČLS JEP zhruba o pětinu víc než běžně. Asi 71 procent vyšetření v březnu bylo po telefonu, skypu nebo s využitím jiné technologie.

„Velkou výhodou bylo, že pacienti mohli napřímo kontaktovat lékaře, pokud jim bylo psychicky špatně. Zároveň mohl psychiatr aktivně kontaktovat pacienty tak, aby jejich léčba nebyla přerušena,“ uvedl místopředseda ambulantní sekce společnosti Erik Herman. Průzkumy ukazují, že při pandemii se s depresemi či úzkostmi potýkalo více lidí než před ní.

Ordinace jsou plně vytížené

V roce 2018, z kterého jsou poslední dostupná data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, navštívilo psychiatrické ambulance 650 000 lidí. Ordinace jsou plně vytížené a objednací doba je dva až tři měsíce. Pacienti i lékaři by tedy zachování distanční péče v odůvodněných případech uvítali.

„Výbor Psychiatrické společnosti ČLS JEP - na základě pozitivních zkušeností s distanční formou psychiatrických kontrol a krizových intervencí v době karanténních opatření v souvislosti s pandemií covid-19 – podporuje zavedení prvků telemedicíny do ambulantních psychiatrických služeb v indikovaných případech a za jasně definovaných podmínek jako jednu z možností hrazené ambulantní psychiatrické péče,“ sdělil předseda společnosti Pavel Mohr.

Úzkostných poruch přibude. Koronavirus lidi stresuje, upozorňují odborníci

Sdružení ambulantních specialistů, kam psychiatři spadají, se podle společnosti snaží možnost úhrady této péče zařadit na jednání o úhradách zdravotní péče v příštím roce, které má skončit v pátek. Specialisté jsou spolu s nemocnicemi akutní a následné péče posledními třemi segmenty, kde dohoda ještě nebyla uzavřena.

Do psychiatrické péče plynou ročně asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovina nevyhledala odbornou pomoc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video