Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Více než třetina učňů chce pracovat mimo obor. Školu volí často z nouze

Mnoho učňů není spokojeno s výběrem střední školy a dvě pětiny z nich by volily jinak. Důvodem je hlavně nezájem a obava z nízkého výdělku. O něco spokojenější jsou se svou volbou žáci středních odborných škol. Asi čtvrtina všech středoškoláků by uvítala praktičtější výuku. Vyplývá to z průzkumu Národního pedagogického institutu, kterého se zúčastnilo 1642 žáků středních škol.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To by se musel někdo na MŠ těžce zamyslet aby se něco zněnilo...

A na druhou stranu firmy a podnikatele už snad začnou chápat že z těch za branou jen tak něco nevyberou a že je výhodnější i poslední pomocnou sílu motivovat a stabilizovat než hledat stále nové lidi.

0 0
možnosti
PK

u nas vo fabrike firma Dietze und Schell zavadzala nove masiny. z Nemecka s partiou monterov a programatorov prisla aj holka v sik monterkach okolo 20 rokov. celkom fesanda. a tej tie masiny rastli pod rukou. kompletovala pneumatiku a MaR. ale Nemci maju stredne odborne skolstvo nastavene inak. aj postoj k odbornikom bez VS vzdelania..

0 0
možnosti
HN

Když vidím, jaké leckteré firmy chovají ke svým zaměstnancům právě z oboru řemesel, tak se té záporné popularitě nedivím.

Nemám v okolí zkušenost že všech řemesel, ale minimálně když slyším, jak fungují kuchaři, tak mě jima hrůza. Nebo od kamarádky manžel, instalatér, nabouchano za měsíc 240 hodin a ten člověk jen jí a spí a chodí do práce, úplně zničenej. Ale protože maj děcko a hypo, tak to musí vydržet, jinde by mu 40 čisteho po x letech praxe mimo obor nedali.

1 0
možnosti
AL

Učňové asi jako čeští voliči. Zvolí si vládu a hned jsou s ní nespokojeni a volili by jinak.

1 2
možnosti

Nevím, jak odpověď na anketu. Asi ano, i když jak na SŠ, tak na VŠ to byly smíšené obory, kde hlavní bylo něco jiného, než to, co dělám.

0 0
možnosti
SK

Muj syn je elektrikář OSVČ. Šel na tento obor s vyznamenáním ze ZŠ. Měl vyznamenání v obou pololetí j osmé třídě a pouze jednu trojku z výtvarné výchovy v deváté třídě, jelikož to vyloženě sabotoval. Mohl jít klidně na gympl kam šli a dostali se několikanásobni trojkari. Problém je, ze ucnovske školství je pokládáno za nějakou podradnou instituci a chodí tam lidé kteří propadala anebo mají obrovské neznalosti ze ZŠ. Trojkari jdou na gympl anebo na střední školy i soukromé kterých je plno. Ziju v Mostě a máme několik soukromých škol. Diplomatickou, podnikatelskou, pro marketing a ekonomiku podnikání. Gympl je v každém malém městě v Ústeckém kraji jako například v Duchcove a Bohosudove. Máme i soukromý gympl v Chomutově. Na gympl se dneska není problém dostat, ale vůbec žádný. Kvalita žádná a pokud se tam nedostane, tak lze zaplatit soukromou školu, kterých je spousta. Na řemesla jsou tudíž ti ostatní a Ja jako rodič jsem se o syna nebál jenom díky tomu, ze můj syn je fyzické zdatný a nenechal by se šikanovat ale učiliště je hnízdo šikany. Kluk z oboru instalatér musel odejít jinak, jelikož ho hodně ponižování, co mi říkal syn. V jeho oboru ale šikana nebyla. Můj syn nyní děla na Moravě v oboru a ma pohádkové peníze a práce ma na pul roku dopředu a pracuje čtyři dny v týdnu. Systém je pokriven. Dokud bude existovat obrovská nabídka soukromých škol, gymnázií tak na učiliště budou chodit z valné většiny spodina a ta se po vyučení leda tak zařadí do Amazonu na pick a v horším pripade na pracak a nebudou řemeslníci a rodičům se nedivím, ze nechtějí dat do učení, když to vidí. Timsami rodiče ale vidí kolik musí zaplatit remeslnikovi za práci. Raději svým dětem špatně prospivajicim zaplatí soukromou školu jako napřed. Pro marketing a ekonomiku podnikání, jelikož na státní obchodní akademii nemá...

8 1
možnosti

Jak kde je. Tady v Ostrave je dost problem se na gympl dostat, nemluve o jeste mene prumyslobych oblastech. Napriklad gympl v sousedni ulici do 4. oboru prijmul 20 z 112 uchazecu.

1 0
možnosti
PN

P18a55v72e65l 48N80o78v79á68k

19. 7. 2022 13:24

Takže se vlastně ukazuje, že vzdělání tak jak je teď je většinou k ničemu. Jinak osobně mám taky učňák. V oboru nepracují místo toho mám pár strojů. Pár zaměstnanecu a taky to jde ;)

1 1
možnosti
OC

Na učňák se vždy hlásili jen žáci se špatným prospěchem. Máš čtyřky? Budeš zedník, instalatér atd. Ano, dnes se kvalitní řemeslníci mají velmi dobře a často vydělají více než lidé s vyšším vzděláním, ale jelikož tato povolání mají téměř nulovou společenskou prestiž tak se většina rodičů snaží dávat své děti někam jinam. Celkem to chápu. Sako a taška s notebookem vypadá mnohem líp než montérky a brašna s nářadím.

6 0
možnosti
PD

Řemeslníci se mají dobře, pokud se najde někdo, kdo je ochotný je zaplatit.

0 1
možnosti
PD

P40e56t31r 30D39r42a39p23a81l

19. 7. 2022 13:11

chce to přepracovat celý systém středního školství a nenutit 15lety děcka dělat zásadní rozhodnutí o své karieře. opustit systém různých středních škol a mít střední školství všeobecné kratší do 17 let a potom teprve rozhodnutí, zda učńák, odborná škola nebo "přípravka" na vysokou. protože by všeobecné předměty už měli za sebou, ty odborné by se zvládly za 2 roky. jaksi se zapomělo, že ukončené střední vzdělání v 18 letech bylo z důvodu vojenské služby

2 4
možnosti
MS

Souhlas. Ono i v těch 18 je to ještě hodně brzo, ale v 15 úlet.

1 1
možnosti
PL

P72e59t56r 75L63a70n10g44e74r

19. 7. 2022 13:03

Pokud nebudou po škole pracovat jako zaměstnanci, ale jako OSVČ tak je řemeslná práce zlatý důl.

9 1
možnosti
OB

tam je ale ten kamen urazu, kdo chce delat jako OSVC tak to co dela musi umet, ne jen se vezt pekne v zavetri za nekym a to ta tretina nezvladne

4 0
možnosti
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

VIDEO: Policisté šokovali Brity, autem úmyslně srazili krávu. Řešil to i ministr

16. června 2024  19:11

Britskou veřejnost šokovaly záznamy z páteční noci, kdy policisté na předměstí Londýna naháněli...