Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Protestuje Fialovi pod okny. Budu tady, dokud vláda nerezignuje, říká

  14:03aktualizováno  14:23
Ondřej Thor již devátý den protestuje před Úřadem vlády. Touží po míru, demisi vlády a postavení volnočasového centra v Ústí nad Labem. „Budu tady, dokud vláda Petra Fialy nerezignuje. Dávám jim týden, maximálně dva,“ říká třicetiletý muž, zatímco sedí v rozkládací židli, která mu slouží i jako postel. Vše, co potřebuje, má vedle sebe v nákupním vozíku. Jídlo a pití mu nosí podporovatelé.

Demonstranta Ondřeje Thora není na první pohled přes transparenty, nákupní vozík a stůl téměř vidět. Na parkovišti před sídlem vlády sedí v rybářské židli, na sobě má helmu a sluneční brýle.

Jakmile se k němu přiblížíme, ochotně zdraví a jde se seznámit. Na sobě má plátěné kalhoty, triko a ponožky. Kdybychom nebyli v centru Prahy, působil by jako chatař, který si užívá slunečný den na své verandě.

Chci mír, demisi a volnočasové centrum

Před Úřadem vlády sedí již devátý den, jeho cíl je demise vlády, mír a stavba volnočasového centra v Ústí nad Labem, odkud pochází. „Chtěl bych tam vybudovat sportovní volnočasové centrum, kde by lidé mohli smysluplně trávit volný čas. Aby se mi to povedlo, potřebuji 200 milionů,“ vysvětluje první důvod svého protestu.

„Postupem času jsem zjistil, že s touto vládní garniturou to není reálné. Proto jsem se sem postavil a budu čekat do demise. Rozhodl jsem se zlikvidovat tuto vládu a poté pokračovat s volnočasovým centrem,“ tvrdí. Nesouhlasí s úsporným balíčkem, smlouvou o obranné spolupráci s USA ani přístupu vlády k válce na Ukrajině.

Jeho dalším cílem je, aby se lidé na východní polokouli zamysleli každou středu od 12 do 13 hodin nad myšlenkou vzájemného neútočení. „Když se dokážeme domluvit alespoň na jedné hodině, můžeme otevřít diskuzi, že si jako lidé ve 21. století zasloužíme neumírat,“ tvrdí.

Že by před Strakovou akademií seděl až do dalších parlamentních voleb v roce 2025, si nepřipouští. „Myslím si, že stav je tak žalostný a alarmující, že demise měla přijít už včera. Pokud tady budu mít vydržet dva roky, zkusím to. Buďto tady chcípnu, nebo se to povede,“ dodává.

Vláda nás sdírá z kůže. Chceme svobodu slova, tvrdí demonstranti z Václaváku

Aktivista pracoval deset let jako instruktor kolečkových bruslí, provozoval kavárnu, obchod na kolečkové brusle, pracoval ve speciální škole. Kolečkové brusle jsou důvodem, proč má na hlavě neustále helmu. Chce dětem ukázat, že je její nošení důležité.

Jako zdravotník nebo organizátor navštívil řadu demonstrací. Začínal s Jakubem Olbertem na protestech proti covidu, pokračoval s Ladislavem Vrabelem a Jindřichem Rajchlem.

„Líbí se mi postavení Rajchla, mám rád způsob, kterým jedná a stojím za ním,“ tvrdí. Vrabela si váží za to, že dostal na demonstrace velký počet lidí. „Suvenýry“ z demonstrací v podobě visaček nebo reflexních vest má hrdě zavěšené na nákupním vozíku.

WC řeším za rohem nebo v restauraci

Místo, kde pobývá, nahlásil jako petiční místo. „Je to za vznik volnočasového centra, které bych chtěl v centru Ústí postavit,“ říká a z vozíku vytahuje plastové modely budov. „Dvakrát mě tady kontrolovala policie, řekli mi, že se nesmím posouvat blíž k vládě, to dodržuju,“ poznamenává.

Aktivista pobývá pár desítek metrů od úřadu, který je pod dohledem ochranné služby. „Úkolem ochranné služby je hlídat střežené objekty. Tím pádem mají přehled o všech lidech, které se v jejich blízkosti nachází, a u kterých by eventuálně hrozilo, že by mohli narušit veřejný pořádek,“ uvedl k věci mluvčí policie Ondřej Moravčík.

Pobyt na parkovišti před Úřadem vlády Thorovi usnadňují podporovatelé, kteří ho navštěvují. „Chodí sem, přinášejí transparenty, jídlo a pití, potravin tady mám až moc, včera večer mi sem někdo donesl žebra,“ říká a ukazuje tašku plnou jídla.

Noci tráví stejně jako dny, posazený v rybářské židli. „Je to pohodlné, je mi tady dobře,“ vypráví. Z vozíku vzápětí vyndavá roli velké potravinářské folie, do které se balí při dešti. Ukazuje také rozkládací židličku pro návštěvníky, oblečení a spacák. Na stolku vedle petic nechybí pažitka v plastovém květináči.

„Toaletu řeším v malém za rohem, ve velkém v nedaleké restauraci, kde je i Wi-Fi.“ Do restaurace však odchází pouze v případě, že ho někdo vystřídá a jeho mobilní „kancelář“ ohlídá.

Podejte demisi, vyzval vládu Rajchl. Lidé demonstrovali před jejím sídlem

Hygienu neřeší, ve sprše zatím nebyl a špinavé oblečení si balí do malého balíčku. „Tato vláda z nás chce mít dezoláty, fanatiky a lůzu, tak když chtějí vidět, jak takový dezolát smrdí, ať se přijdou podívat,“ poznamenává.

Politik za ním však zatím žádný nebyl, navštěvují ho podporovatelé a zvídaví kolemjdoucí.

V prvních dnech se setkal i s kritiky, kteří na něj křičeli, ať jde pracovat. „Pokud je tady finanční situace, jaká je, není řešení mít tři práce, ve kterých budu nešťastný. Radši tady budu sedět a poukazovat na možnost změny, než abych v továrně vyráběl písty do aut. Dělal jsem to dva roky a opravdu mi to nedávalo smysl, potřebuju dělat něco, co má přesah,“ uzavírá.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...