Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrabelovců byly už jen stovky. Policie opět zadržela muže se symbolem Z

  14:15aktualizováno  19:28
Několik stovek lidí se v sobotu sešlo na Václavském náměstí v Praze, aby protestovali proti vládě a válce na Ukrajině. Požadovali také odchod Česka z NATO a Evropské unie. Organizátorem akce byl Ladislav Vrabel, který už několik podobných demonstrací uspořádal. V odpověď na protest se na schodech před Národním muzeem shromáždily desítky lidí, aby naopak vyjádřily své sympatie k Ukrajině. Před 19:00 se protestující začali rozcházet.

„My jsme se potkali poprvé před rokem, kdy jsme organizovali s mojí manželkou demonstraci 8. května 2022 na náměstí Republiky. Ta demonstrace byla v době, kdy se všichni báli mluvit, ne, že by se dneska nebáli, a kdy nám vyhrožovali, že půjdeme na tři roky do vězení, když budeme podporovat Rusko,“ řekl dnes k protestujícím Vrabel.

„Ta situace ve společnosti je ale mnohem horší, než byla před rokem. Ta situace je dneska taková, že stovka lidí je trestně stíhaná za své politické názory,“ dodal. V reakci na jeho slova lidé skandovali a tleskali.

Vrabelovi soud v dubnu nepravomocně uložil čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl za šíření poplašné zprávy. Jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na ČR, byly podle soudce Lukáše Svrčka schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení.

Před začátkem akce pak zaznamenala zpravodajka ČTK slovní potyčku mezi českým a ukrajinským občanem, která se ale obešla bez zásahu policie. Později policie zadržela Jakuba Jaška, který vystoupil s ostatními řečníky na pódiu. Jašek má už problémy se zákonem kvůli tomu, že se na jedné z předchozích demonstrací ukázal s odznáčkem s písmenem Z.

„V souvislosti s dnešním shromážděním na Václavském náměstí jsme zadrželi jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Pražští kriminalisté již v minulosti muže pro stejný trestný čin stíhali,“ uvedla policie. Zbytek akce se potom už podle policie obešel bez dalších incidentů.

V proslovech se na demonstraci vystřídali také bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, někdejší předseda Valného shromáždění OSN a ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan, komunistický politik Josef Skála nebo bývalý poslanec Lubomír Volný, který byl do Sněmovny zvolen za SPD. Skála později uvedl, že chce založit nový politický subjekt. Vrabel zase mluvil o vytvoření vlastenecké koalice, která by sestavovala společné kandidátní listiny pro volby.

„Situace v republice je velmi vážná. Životní úroveň se za minulý a tento rok propadne v průměru až o čtvrtinu. A nejméně o čtvrtinu klesne hodnota úspor našim občanům. Zažíváme něco podobného, co v roce 1953 zažili naše rodiče a prarodiče při Zápotockého měnové reformě,“ uvedl Paroubek.

Kritizoval také přístup České národní banky k boji proti inflaci nebo česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Demonstrující při zmínkách o ministryni obrany Janě Černochové nebo premiéru Petru Fialovi (oba ODS) vykřikovali „demisi“ a „hanba“.

Lidé na Václavském náměstí také drželi transparenty s nápisy „Chceme zpět levné energie“ nebo „Pryč s NATO“. Někteří nesli vlajky KSČM, u stánků bylo možné podepsat různé petice.

Další demonstrující držel transparent s nápisem: „Vytáhněme hlavy z americké pr*ele.“ „Demonstrujeme tady za mír, mír je přece to nejdůležitější. Oni pořád chtějí, ať zbrojíme. Ale my chceme, ať válka skončí hned! Už včera bylo pozdě,“ řekl redaktorce iDNES.cz.

Vrabel dostal 4 měsíce za šíření poplašné zprávy o útoku jadernými hlavicemi

Protestující před Národním muzeem naopak měli cedule s hesly „Mír nastane, když zvítězí Ukrajina“ či „Rychlé vítězství Ukrajiny = stálý mír ve světě“. Kromě ukrajinských a českých vlajek bylo možné před budovou muzea spatřit také vlajky NATO a EU. Živá kapela pak hrála českou, ukrajinskou a evropskou hymnu.

Několik lidí s protiruskými nápisy se objevilo i mezi demonstranty. Jednoho „vrabelovce“ rozlítil nápis, že Putin je terorista. „Kdo vás platí?“ položil tradiční otázku používanou proti oponentům.

Oproti loňské zářijové demonstraci, které se zúčastnilo přibližně sedmdesát tisíc lidí, na sobotní akci dorazil výrazně menší počet podporovatelů. Vrabel to však okomentoval se slovy, „že to není zásadní a odehrává se zde boj mezi pravdou a lží. Stojí tady s námi hrdinové dnešní doby.“

Loni zaplnilo více než polovinu Václaváku desítky tisíc lidí, v sobotu jich bylo sotva pár stovek.

Vrabel připomněl, že mu po minulé demonstraci dva muži, „přičemž jeden z nich měl ukrajinské jméno,“ polili džíny barvami ukrajinské vlajky. Tyto kalhoty má při sobotní demonstraci na sobě.

Demonstrace je už několikátá protivládní akce organizovaná skoro po každé někým jiným. V polovině dubna dorazily na Václavské náměstí tisíce lidí na podporu neparlamentní strany PRO Jindřicha Rajchla. Účastníci demonstrace iniciativy Česko pochodovali pak k Úřadu vlády, kde nocovali.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...