Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběhy 20. století: Osvětim přežila díky matce a opilému esesákovi

  17:28
V listopadu 1945 přijela patnáctiletá Anita Fischerová vlakem z Ruska do Prahy. Byla vyhublá a dezorientovaná, měla za sebou Terezín, Osvětim, Stutthof a kopání zákopů v Guttau. Úřady se o ni nepostaraly... Portál iDNES.cz vám přináší další dokument Rádia Česko z cyklu Příběhy 20. století.
Deportace do ghetta v roce 1943

Deportace do ghetta v roce 1943 | foto: Post Bellum

Shrnout příběh Anity Fischerové do několika odstavců je v podstatě nemožné, lze ho jen hrubě nastínit. První velkou ranou byla smrt otce v roce 1939. A pak, protože rodina měla židovské kořeny, přišel déšť antisemitských nařízení úřadů v zemi okupované nacistickým Německem.

Anita Fischerová těsně před válkou

Perzekuce vyvrcholila deportací do ghetta Terezín. Dvanáctiletá Anita tam s matkou přijela 3. srpna 1942. Půl roku předtím se ve Wannsee nacistické špičky shodly na likvidaci židovského národa.

Anita vzpomínala: "Říkaly jsme si, že to snad tak hrozné nebude, nějakou dobu si tam pobudeme, pak skončí válka a pojedeme zase domů. Byl takový legrační optimismus… Jenže v Terezíně jsme s hrůzou zjistily, že lidé jsou odtud odváženi dál."

Transportu na východ se Anita a Eleonora Fischerovy vyhýbaly až do prosince 1943, kdy je nacistický aparát poslal v dobytčích vagónech do Osvětimi-Březinky.

Nebýt maminky, nepřežila bych to

"Příjezd do Osvětimi byl jako hororový výjev, to mám stále před očima... Když jsme přijeli, vytetovali nám číslo, vzali nám všechny zbývající věci, které jsme měli, jen dětem nechali spodní prádlo a boty. Nechali nás celou noc někde stát a pak nás dovedli do tábora, kde už byli terezínští vězni, kteří tam přijeli zářijovým transportem."

Nacistický koncentrační tábor Osvětim - Birkenau (foto Adam Drda, Post Bellum)

Anita se v Osvětimi dostala do tzv. Terezínského rodinného tábora, jehož pozdější likvidace v plynových komorách 8. března a 10.-12. července 1944 byla největší hromadnou vraždou československých občanů v době druhé světové války (podrobnosti najdete například na www.holocaust.cz).

V červnu 1944 vyhlásili Němci selekci: vybírání těch, kdo ještě mohou pracovat a těch, kdo zemřou jako nepotřební. Zúčastnily se jí i Anita a Eleonora Fischerovy: "Pochopitelně jsme neprošly. Maminka ano, já ne. Tak maminka šla na 'schreiberei' a nechala se vygumovat. Takhle jsme šly k selekci třikrát."

Potřetí rozhodoval o jejich životě opilý esesák, kterého rozesmála Anitina špatná němčina - a z náhlého rozmaru neposlal dceru do plynu, ale s matkou do ženského tábora a poté do lágru Stutthof. I tam se konaly selekce, i tam Anitu zachránila maminka: "Před tou selekcí mě schovala někam za plot. Ona pak vybíráním prošla, zpoza toho plotu mě vytáhla a odvedla mezi ty, které stály na 'správné straně'. Nebýt maminky, tak jsem to nepřežila."

Cedule Židům nepřístupno v protektorátu byla symbolem antisemitských nařízení.
Anita Franková třetí zleva

Dvě postavy na bílé pláni

Anitě ale ubývalo sil - byla zařazena do komanda, které v pobočném lágru Guttau kopalo zákopy. Eleonora Fischerová pracovala i za ni. Anita vyprávěla, že "pak přišla ta pravá krutá polská zima, která je horší než naše. Ležely jsme na podlaze, pod sebou měly jen proleželou slámu, když jsme se ráno probudily, měly jsme zmrzlo za hlavou. Voda tam nebyla".

Anita Franková

Anita Franková se narodila v roce 1930 jako Anita Fischerová. Pocházela z Litomyšle, z asimilované židovské rodiny. Otec Josef zemřel v listopadu 1939 na infarkt a maminka Eleonora zůstala s dcerou sama.

Po válce vystudovala Anita dějepis a archivářství, téměř čtyřicet let pracovala v pražském Židovském muzeu a podílela se na vytvoření Dokumentačního střediska, z něhož vzniklo současné oddělení holocaustu. Zemřela před třemi lety, 10. března 2008.

Když se přiblížila fronta, vyhnali esesmani zbývající vězně z tábora a zabíjeli ty, kteří se zdrželi vzadu.

"Začali nás pažbou pušky mlátit do hlavy, každá jsme dostala tři rány, maminka ztratila vědomí. Já jsem to ještě viděla a ještě jsem se tak pokořila, že jsem klekla, sepjala ruce a řekla německy: 'Pane SS, nechte mě už, já už nemůžu.' On mě praštil a zůstaly jsme tam ležet.... Ale neumrzly jsme a ani jedna z těch tří ran nás nezabila. Nějak jsme se pak dostaly do našich ubikací, ale jak, to jsme si nepamatovaly. Jen já mám před sebou širou sněhovou pláň, po které jdou dvě postavy, já s maminkou, vzájemně se podpírají a vpředu je ohromný kotouč slunce."

Přeživší vězně nakonec osvobodili sovětští vojáci, ale ani to nebyl konec útrap. Odvezli totiž Anitu a Eleonoru Fischerovy do Ruska a nakonec od sebe matku s dcerou oddělili. Eleonora Fischerová se vrátila do Prahy teprve v březnu 1946, několik měsíců po dceři. Zemřela o čtyři roky později na následky zranění hlavy.

Příběhy 20. století

Cestu Anity Frankové koncentračními tábory, zmapovali dokumentaristé z Post Bellum. V neděli 14. srpna její vyprávění odvysílá Český rozhlas - Rádio Česko v 10:05 v pořadu Příběhy 20. století. Repríza je v sobotu 20. srpna.

Společnost Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků od roku 2001. S Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů vede internetový portál Paměť národa, kde jsou příběhy k nalezení. Post Bellum žije především díky drobným darům, na jejich webu můžete pomoci i vy a stát se členem Klubu přítel Paměti národa.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...