Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemana pustili z ÚVN do Lán. Plány? Jmenování Fialy, hovory s ministry

  9:20aktualizováno  15:10
Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu ODS Petra Fialu novým premiérem na zámku v Lánech v pátek v poledne, oznámil to vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář. Sérii schůzek s kandidáty na ministry nové vlády pak hlava státu zahájí v pondělí odpoledne. Zemana ve čtvrtek propustili po 46 dnech z Ústřední vojenské nemocnice, okamžitě zamířil do Lán.

„Domácí péči převzala na žádost Kanceláře prezidenta republiky společnost Senior Home Group,“ řekl Mynář. Cílem je podle kancléře „udržování a podpora zdraví prezidenta republiky“. Péče bude hrazena ze zdravotního pojištění. Výdaje navíc pokryje smlouva mezi kanceláři prezidenta a poskytovatelem služby.

Domácí zdravotní péči mu budou poskytovat všeobecné sestry podle pokynů a ošetřovatelského plánu stanoveného lékařem Miroslavem Zavoralem. „Ten bude nadále pečovat o zdraví prezidenta republiky formou pravidelných návštěv stejně jako fyzioterapeut z Ústřední vojenské nemocnice,“ dodal. Sestry jsou očkovány proti covidu, zároveň budou testovány antigenními testy.

Šéfa ODS a lídra koalice SPOLU Petra Fialu jmenuje prezident premiérem v pátek v poledne na zámku v Lánech. V pondělí v 15 hodin začnou schůzky s budoucími ministry, první bude Ivan Bartoš a kandidáti budou přicházet v abecedním pořadí. 

Ještě předtím se Zeman videokonferenčně zúčastní setkání prezidentů zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které se koná v Budapešti.

Už dříve se spekulovalo o tom, že Zeman by nemusel souhlasit s pirátským kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským. Ve čtvrtek se nominace vzdal kandidát na ministra průmyslu Věslav Michalik (STAN).

Mynář dále řekl, že očekává, že po setkání s nominanty na ministry bude Zeman opět hovořit s Fialou a poté budou následovat další kroky. „Pan prezident nebude podléhat žádným tlakům, postupuje efektivně, pečlivě a zodpovědně ve vztahu k celé republice, která čelí mnohým obtížím,“ uvedl. Zeman podle kancléře bude dál intenzivně komunikovat s Fialou a přispěje k vytvoření nového kabinetu i svými připomínkami.

Setkání Mynáře s novináři se konalo před sochou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rothmayerově sále na Pražském hradě.

Z nemocnice Zemana propustili po 46 dnech hospitalizace ve čtvrtek v 10 hodin dopoledne. Už ráno ještě na oddělení dorazila Zemanova manželka Ivana, dcera Kateřina i kancléř Vratislav Mynář.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke následně v tiskové zprávě uvedla, že prezident, jeho rodina i spolupracovníci byli informováni o prezidentově zdravotním stavu, o predikci vývoje a možných rizicích a komplikacích (celou tiskovou zprávu čtěte ZDE).

„ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN,“ píše se ve zprávě. 

Plnou zodpovědnost za poskytování domácí zdravotní péče převzala společnost SENIOR HOME GROUP s.r.o., člen skupiny Penta Hospitals CZ, které ÚVN předala veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán, uvedla ÚVN. Nemocnice dodala, že v případě potřeby je připravena prezidentovi poskytovat zázemí a nadále bude zajišťovat pravidelné ambulantní lékařské kontroly.

O Zemana se v Lánech bude starat firma, která loni vykázala minimální aktivitu

Ve vedení firmy Senior Home Group je mimo jiné lékař Boris Štastný, bývalý předseda pražské ODS. Šťastný iDNEs.cz řekl, že se k záležitosti vyjádří po tiskové konferenci prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Ten před novináře předstoupil ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě.

V souvislosti s informacemi o propuštění z nemocnice a domácí zdravotnické péči vyzval prezidenta k abdikaci expremiér a protikandidát z minulých prezidentských voleb Mirek Topolánek. „Vážený pane prezidente, abdikujte,“ napsal na Twitteru.

46 nocí v nemocnici

Zeman byl do ÚVN převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění.

Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení. Nyní se zotavuje na lůžku dlouhodobé péče.

Zeman svůj odchod z nemocnice avizoval před týdnem. Šéf jeho lékařského konzilia Tomáš Zima by uvítal, kdyby prezident ještě zůstal v péči ÚVN, aby nabral síly. Rozhodnutí ale podle něj je na Zemanovi.

„Pan prezident projevil své přání, aby mohl lépe pracovat, což samozřejmě zázemí zámku v Lánech je jistě lepší k jednání s budoucími kandidáty. Mohl dostat propustku na tři dny a pak se vrátit do nemocnice, ale pan prezident je v dobré kondici. Pobyt kombinovaný na lůžku s propuštěním do domácí péče by byl lepší. Ale pan prezident se cítí na to jít domů, nic tomu nebrání,“ řekl Zima ve čtvrtek v České televizi.

Premiér v demisi Andrej Babiš ve středu prohlásil, že Zeman je ve skvělé kondici.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...