Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byla to nadsázka, omluvil se Babiš za výrok o vlastizrádných europoslancích

  12:23aktualizováno  12:44
Premiér Andrej Babiš se omluvil europoslancům Tomáši Zdechovskému a Mikuláši Peksovi za to, že je označil za vlastizrádce. „Byla to nadsázka,“ uvedl poté na svém Twitteru. O výhrůžkách informoval v pondělí Zdechovský. Ten pro Deník N uvedl, že chce na Babiše podat žalobu.

„V rozhovoru na Frekvenci 1 se mě redaktorka zeptala, co říkám na to, že po mém vyjádření, že jsou europoslanci Tomáš Zdechovský a Mikuláš Peksa vlastizrádci, jim někdo vyhrožuje smrtí. Odpověděl jsem, že mě to mrzí, asi jsem to přehnal. Omlouvám se za to. Byla to nadsázka,“ uvedl premiér na svém Twitteru. 

Babiš kritizoval Zdechovského a Peksu v souvislosti s delegací europoslanců, která v uplynulých dnech v Praze navštívila některé úřady, aby zjišťovala fakta o jeho údajném střetu zájmů. „Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy,“ řekl minulý týden Babiš novinářům. Zopakoval, že ve střetu zájmů není. Delegaci označil za politickou misi.

„Pane premiére, škrtněte si slovo ‚asi’ a omluvte se jako chlap. Já i moje rodina omluvu rádi přijmeme. Měl byste se distancovat od lidí, co nám začali psát, že nás zabijí,“ zareagoval na informaci na svém Twitteru Zdechovský. 

„Samozřejmě, i tuhle pouliční omluvu vítám, ale myslím si, že pan premiér by to mohl dotáhnout jako chlap a nepoužít slovo „asi“. Chápu, že je ve stresu, že to každému může uniknout. Měl by to ale dotáhnout, mě by jasně říct na kameru, že se omlouvá. To, že v politickém boji na sebe můžeme občas vystartovat, to chápu, ale tohle už je příliš,“ doplnil Zdechovský pro iDNES.cz.

V pondělí pro Deník N uvedl, že na Babiše kvůli výrokům podá žalobu. „Pokud by se omluvil, tak v právních krocích, které máme připravené, pokračovat nebudeme. Ale omluva by měla plná a upřímná. Měl by se určitě distancovat od extremistů, kteří nám dnes vyhrožují,“ dodal europoslanec.

Poté, co v pátek na tiskové konferenci označil předseda vlády dvojici europoslanců, která se zabývá jeho střetem zájmů, za vlastizrádce, oběma začaly chodit nenávistné vzkazy. Kvůli nim již Zdechovský podal trestní oznámení na neznámého pachatele. 

„Moc a moc vám přeju, abyste skončil za to odporný udávání před soudem, a vůbec nechápu, jak se člověk bez morálky může stát europoslancem a jít proti rodný zemi. Zdechni zdechlino a boj se večer sám projít po Praze,“ stojí například v jedné ze zpráv, které má Deník N k dispozici.

„Oceňuji snahu“

Podle Peksy se však premiér moc neomluvil. „Pan premiér se ’omluvil’ za termín ‚vlastizrádce’, aby vzápětí dodal, že poškozujeme zemi. Oceňuji snahu, ale když bráníme právní stát, peníze daňových poplatníků a rovný přístup drobných zemědělců k dotacím, děláme tím svou práci. Shazovat to jako poškozování ČR je trapné,“ uvedl na svém Twitteru Peksa. 

Europoslanec dříve ČTK napsal, že o dalších krocích zatím uvažuje. „Právní cestu ve vztahu k panu premiérovi zvažuji, nicméně priorita pro mne zůstává řešení špatného nastaveni systému dotací,“ uvedl.

„Stále jsme neobdrželi od premiéra omluvu za hanebné označení našeho místopředsedy a europoslance vlastizrádcem. Premiér by se měl omluvit v rámci zachování dobrých vztahů i celému Výboru, který minulý týden přijel do ČR,“ uvedla na sociální síti strana KDU-ČSL.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v úterý apeloval na Babiše, aby se omluvil europoslancům. „Nemůže pan premiér takové poslance nazvat vlastizrádci,“ řekl Jurečka.

Omluvte se Hohlmeierové i Kovářové, vyzvala Babiše opozice

Politici opozice v úterý před jednání Sněmovny vyzvali Babiše k více omluvám. Omluvit by se podle nich měl europoslankyni za CSU Monice Hohlmeierové, o níž řekl, že je „totálně pomatená“, i místopředsedkyni STAN Věře Kovářové, kterou označil za bestii.

„Zejména urážka významné političky CSU, předsedkyně výboru Evropského parlamentu Moniky Hohlmeierové může mít vážné mezinárodní důsledky. Muž a odpovědný předseda vlády by se omluvil. Pevně doufám, že tak Andrej Babiš učiní,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

V Praze byla minulý týden skupina poslanců Evropského parlamentu, kteří zjišťovali fakta o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Mezi nimi byla jak Hohlmeierová, tak Zdechovský a Peksa.

STAN žádá omluvu za slova Babiše o Kovářové jako „bestii“

Omluvy se ale domáhá i hnutí STAN. Chce omluvu místopředsedkyni hnutí Věře Kovářové. Ta je už delší dobu s předsedou vlády ve při kvůli kapacitě školek a oba politici se kvůli tomu střetli i při interpelacích.

Premiérovi i ministru školství za ANO Robertu Plagovi proto předala seznam a od Babiše si vysloužila slova o „bestii“. „Já jsem teďka byla u pana premiéra, aby byla zajištěna dostatečná kapacita mateřských a základních škol. Tady máte takový...Je to vlastně takový seznam obcí, kde ta potřeba je,“ citoval pořad České televize 168 hodin slova Kovářové při předávání seznamu. A následně také vyjádření Babiše na její adresu, když se o Kovářové bavil s ministryní financí Alenou Schillerovou. „Tady ta bestie, co mě tam odchytila,“ říká podle pořadu 168 Babiš o místopředsedkyni STAN Kovářové.

„Já se dokonce domnívám, že i jeho podporovatelům vadí, že se chová jako hulvát a že nemá vůbec žádnou úctu k ženě. Namísto, aby ocenil, že odvedla velký kus práce za vládu, tak ji nazývá těmito slovy,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan, podle nějž by se měl Babiš místopředsedkyni hnutí omluvit.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Na obranu Charkova míří posily

10. května 2024  12:40,  aktualizováno  13:52

Ruské jednotky se pokouší prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti,...

Starší řidič oběma koly přejel ženu na přechodu, utrpěla mnohočetná zranění

10. května 2024  13:45

Starší řidič ve čtvrtek v Jeseníku vážně zranil ženu, která šla se psem po přechodu. Šofér ji...

Mladík prchal policii a naboural auto s dítětem, svůj vůz převrátil na střechu

10. května 2024  13:43

Otočením automobilu na střechu skončila jízda mladého řidiče, který v Plzni prchal před policisty....

Čeští středoškoláci, kteří uspěli v soutěži NASA, se setkali s premiérem Fialou

10. května 2024  12:43,  aktualizováno  13:40

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...