Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Agrární komora si v EU stěžuje na Hohlmeierovou, tu Babiš opět kritizoval

  15:42
Agrární komora do Bruselu zaslala dopis, ve které kritizuje německou europoslankyni Moniku Hohlmeierovou, která se zabývá možným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše. Podle Komory politička není nestranná a vyjadřuje se zaujatě o zemědělcích. Není to jediná kritika, která na Hohlmeierovou padá. Babiš ji kritizoval již dvakrát.

Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová a europoslanci Tomáš Zdechovský (vlevo) a Sándor Rónai na tiskové konferenci 28. února 2020 v Praze představili svá zjištění ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. | foto: ČTK

Agrární komora (AK) v dopise žádá, aby se předsedkyně omluvila českým zemědělcům za nepravdivé výroky a za svou neprofesionalitu. Komoře vadí, že se s nimi předsedkyně Výboru pro rozpočtovou komoru Evropského parlamentu veřejně přiznala sympatie vůči některým nevládním organizacím a politickým hnutím.

„Hohlmeierová se totiž nesetkala se všemi zástupci zemědělské veřejnosti, ale pouze s Asociací soukromého zemědělství ČR, přičemž si z této schůzky odnesla nepravdivou informaci, že české zemědělství dělí na soukromé zemědělce, kteří jsou utlačováni druhou stranou spektra, tedy velkými holdingy a jejich akcionáři,“ píše se v dopise. Podle komory jsou podobné výroky dokladem chybějící snahy o komplexní pohled a objektivitu.

V Česku zastupují zemědělce tři nevládní zemědělské organizace: Asociace soukromého zemědělství České republiky, Zemědělský svaz České republiky a Agrární komora. 

„Členové AK hospodaří na 70 procent zemědělské půdy. Pokud by někdo chtěl nestraně diskutovat o českém zemědělství, měl by se sejít buď s AK ČR, která reprezentuje podniky napříč celým spektrem, nebo ze všemi třemi organizacemi, aby to bylo vyvážené,“ stěžuje si komora. 

Podle Agrární komory europoslankyně v rozhovorech uvedla nepravdivá tvrzení o českém zemědělství, například to, že v Česku jsou podporováni více větší zemědělci.  

„V rozhovoru například uvedla, že v ČR jsou více podporovaní větší zemědělci, než ti menší, a že u nás převládá průmyslové zemědělství. (...) Co se týče průmyslového zemědělství, měla by paní poslankyně začít s kritikou a nápravou raději doma v Německu a v dalších západních zemí,“ píše se v závěru dopisu.

Německá europoslankyně spolu s dalšími členy výboru poslední únorový týden navštívila v Praze některé úřady, aby zjišťovala fakta o Babišově možném střetu zájmů. Podle Hohlmeierové dospěla mise k závěru, že Česko nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány právě jako konflikt zájmů. 

Za nepřesnosti se omlouváme

V delegaci bylo pět členů výboru CONT. Prahu společně s Hohlmeierovou navštívil také europoslanec Tomáš Zdechovský a Mikuláš Peksa. Ten jako jediný nebyl členem výboru. 

„Program zajišťoval sekretariát výboru CONT ve spolupráci se zastoupením Evropského parlamentu v České republiky. Včera se stížnosti všichni smály. Víte, kdo je hlavním členem Agrární komory? Skupina Agrofert (společnost Agrofert je největším tuzemských koncernem v zemědělství a potravinářství. Celkem do něj spadá více než 200 firem i z dalších oborů, například z chemie, lesnictví nebo dřevařství, pozn. red.), to přišlo všem strašně vtipné. Ale zabývat se tím budou,“ uvedl lidovec Zdechovský s tím, že každý z delegace mohl poskytnout nějaký vlastní tip na návštěvu nějaké instituce, ale finální rozhodnutí je na administrátorovi, který program dělá. 

Omlouváme se za našeho premiéra, píšou Češi europoslankyni na Facebooku

„Agrární komora a další zemědělské svazy, jsou poměrně velcí lobisté, na rozdíl od asociací malých zemědělců, které jsme v Evropském parlamentu neměli. S velkými organizacemi se poměrně často poslanci setkávají, takže jejich názory jsou poměrně často slyšet. Myslím si, že převládl názor, že je potřeba taky vyslyšet někoho jiného, to je vše,“ dodal. 

Redakce iDNES.cz si vyžádala od Agrární komory rozhovory, ze kterých informace čerpaly. Jde o rozhovor, který vyšel na serveru FORUM24. Podle Zdechovského však rozhodně nechtěla nikoho urazit. 

„Paní předsedkyně i celý výbor je ochoten i nadále všem zemědělců naslouchat. Pokud se někdo z nás dopustil nepřesného výroku, tak se za něj samozřejmě omlouváme. Cílem nebylo nikoho diskreditovat, nebo ze skupiny vyloučit,“ doplnil Zdechovský s tím, že pokud bude mít Agrární komora zájem, samozřejmě se s nimi někdo z Evropského parlamentu může setkat.

Hohlmeierová už dříve uvedla, že mise dospěla k závěru, že Česko nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány právě jako konflikt zájmů. Pozoruhodnější než samotné toto zjištění byla ovšem podle šéfky výboru reakce premiéra Andreje Babiše. 

Hohlmeierová žádá šéfa Europarlamentu o reakci

Ten nazval české europoslance a členy mise Mikuláše Peksu a Tomáše Zdechovského vlastizrádci, samotnou Hohlmeierovou pak pomatenou. Babiš se později za svá slova na adresu českých členů Evropského parlamentu omluvil. O německé europoslankyni ve čtvrtek ovšem opět mluvil kriticky. Uvedl, že problematice vůbec nerozumí. „Ona té problematice vůbec nerozumí, a to jak jsem se o ní vyjádřil, je vlastně správný výrok,“ řekl premiér novinářům. 

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli zvažuje, že se kvůli jeho výrokům obrátí na Česko. K reakci Sassoliho vyzvala Hohlmeierová dopisem. 

„Evropská unie nesmí tolerovat takové urážky od šéfa evropské vlády na adresu členů instituce EU. Tento nepřípustný propad stylu politického vyjadřování žádá jasnou reakci,“ napsala Hohlmeierová v dopise se středečním datem rozeslaném novinářům. 

Sassoliho požádala, aby Babišovy výroky probral s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Babišovi má pak podle ní šéf EP dát jasně na srozuměnou, že jeho reakce je „netolerovatelná“.

Deník N ve středu informoval o tom, že Hohlmeierová kontaktoval kvůli výhrůžkám, které jí přišly kvůli vyšetřováním střetu zájmů Babiše, německou polici. Výhrůžky přišly i dvojici českých europoslancům. Zdechovský kvůli nim podal již trestní oznámení na neznámého pachatele

Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...