Marek Benda, Karolina Peake, Zbyněk Stanjura a Petr Gazdík v Poslanecké...

Marek Benda, Karolina Peake, Zbyněk Stanjura a Petr Gazdík v Poslanecké sněmovně. | foto: Petr Topič, MAFRA

Novým šéfem poslanců ODS je Marek Benda, nahradí ministra Stanjuru

  • 64
Novým předsedou poslaneckého klubu ODS se stal jeho dosavadní místopředseda, dlouholetý poslanec Marek Benda. Nahradí Zbyňka Stanjuru, který se stal minulý týden ministrem dopravy.

Benda, kterého navrhlo stranické vedení, dostal v tajné volbě 33 ze 44 hlasů, oznámil předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Do uvolněné místopředsednické funkce zvolili poslanci ODS Jana Bureše. Klub aktuálně čítá 49 členů. Na začátku volebního období jich bylo 53.

Nečas oznámil, že Benda rezignuje na předsednickou funkci v ústavně-právním výboru. Na toto místo by měl být podle dohod o širších změnách ve sněmovních orgánech zvolen zástupce TOP 09/STAN Stanislav Polčák.

Čtyřiačtyřicetiletý Marek Benda je poslancem s dvouletou přestávkou od roku 1990. Ve volbách v roce 2002 zvolen nebyl, ale v červenci 2004 se do Sněmovny vrátil jako náhradník.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video