Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V pražské Troji do rána vyroste stanový tábor. Pojme 150 běženců z nádraží

  10:53aktualizováno  23:36
Hasiči začali v Troji stavět stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky. Počítá s kapacitou pro 150 lidí, hotové bude ve čtvrtek ráno, řekl ve středu mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Bude na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem. Na místě je nyní hasičská technika a okolo 21:00 již postavili první dva stany.

„Použili jsme takzvané vojenské stany. V těch budou provizorní lehátka, lidé tedy nebudou spát na zemi, ale na skládacích postelích. Bude to zhruba deset vojenských stanů. Každý má rozměr asi šest krát devět metrů. Bude tady ještě další zázemí, to znamená sociální zařízení, sprchy, toalety, a to vše dimenzované pro 150 osob. A budou tady ještě stany pro možnost si něco uvařit a pro výdej jídla,“ řekl Kavka.

S výstavbou na místě pomáhají dobrovolní hasiči, a to jak pražští, tak středočeští. Pracovat začali hasiči dnes okolo 20:00. Na místo přijely hasičské nákladní vozy s materiálem a zhruba po hodině měli hasiči postaveny dva stany a další byly hotovy zčásti. „Do čtvrtečního rána to postavíme. Pak přijedou energetici a připojí městečko na sítě, tedy odpady, vodu a během ranních či dopoledních hodin předáme prostor magistrátu a ministerstvu vnitra, kteří jej budou provozovat,“ řekl Kavka.

Pražští hasiči pracují na výstavbě stranového městečka pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji. (11. května 2022)

Úřady tím reagují na kritický vývoj kolem ubytovávání běženců v metropoli. Pražský primátor Zdeněk Hřib v úterý varoval vládu, že situace uprchlíků v hlavním městě přestává být udržitelná a kapacity už nestačí.

„Apeloval jsem dopisem na Petra Fialu, že o lidi prchající před válkou musí být postaráno napříč celou ČR. Kapacity Prahy už nestačí,“ napsal na Twitteru primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Hlavní město nyní řeší zejména problém s romskými uprchlíky, kteří přebývají na hlavním nádraží. V nedůstojných podmínkách tam podle občanských iniciativ žijí stovky lidí, u kterých není jasné, zda mají nárok nárok na dočasnou ochranu v Česku, tedy jestli nemají vedle ukrajinského i maďarské občanství.

Podle Víta Rakušana vláda situaci, která se zhoršuje především na hlavním nádraží, kam velká část uprchlíků přijíždí, usilovně řeší přímo ve spolupráci s primátorem Hřibem. Za neúnosnou považují situaci v Praze také zástupci romské menšiny, která tvoří velkou část příchozích.

Stanové městečko budou spravovat ministerstvo či magistrát. Hasiči by podle mluvčího mohli zajišťovat dopravu uprchlíků. „Stejně, jako jsme vozili uprchlíky z hlavního nádraží do asistenčního centra KACPU,“ řekl Kavka. Režim fungování městečka nastaví ministerstvo, případně magistrát. Na provozu se bude podle mluvčího podílet také organizace Romodrom, která se specializuje na práci s Romy. „Je předpoklad, že tady bude asi nejvíce romských uprchlíků,“ řekl Kavka.

Pomoc nabízejí i další. „My jako stát budeme garantovat jídlo, sociální a hygienické zázemí, tedy dostatek toalet, přenosné koupelny a podobně,“ uvedl vicepremiér na tiskové konferenci ve středu. Na krajské úrovni se podle něj nepodařilo vyprodukovat dostatečné množství volných kapacit.

Hřib začal vyvíjet nátlak na vládu, aby rozložila nápor uprchlíků rovnoměrně v regionech. Pohrozil uzavřením asistenčního centra pro uprchlíky ve Vysočanech. Svou budovu k tomuto účelu poskytuje Praze zdarma developerská firma Central Group.

„Zatím nemáme žádné informace o tom, že by se centrum mělo zavírat. Dohoda je taková, že když už centrum nebude potřeba, i nadále jsme připraveni poskytnout pomoc, co se týče například vzdělávacího centra pro uprchlíky,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí firmy Ondřej Šťastný.

Humanitární krize na hlavním nádraží v Praze. Živoří tam stovky uprchlíků

Postavení stanů pro uprchlíky avizoval už Hřib. Napsal, že ho to mrzí. „Měla to být až poslední možnost. Bohužel kapacity Prahy došly. Nemáme, kde dál brát,“ vyjádřil se primátor.

„V jednání je i ubytování (uprchlíků) v ‚kamenném’ objektu,“ řekl ministr vnitra Rakušan. „Upozorňuji, že toto není trvalé ubytování, ale jen řešení pro situaci, aby lidé nemuseli ležet na chodbách na nádraží,“ dodal ministr. Spekuluje se o tom, že by uprchlíci mohli být ubytovaní například v nepoužívaných kasárnách v Karlíně.

Situace je komplikovaná například i v Brně:

Vzhledem k tomu, že mezi příchozími z Ukrajiny se objevují také lidé s maďarským občanstvím, plánuje Rakušan na čtvrtek jednání s maďarskou stranou. Ministr bude usilovat o urychlení procesu lustrace uprchlíků v maďarském systému, jelikož lidé s maďarským občanstvím by v Česku neměli nárok na poskytnutí dočasné ochrany.

Problém v koordinaci pomoci se vyskytl z velké části na straně krajů, které často odmítají státní nabídky na poskytnutí objektů. Podle Rakušana je přístup regionů různý, některé spolupracují lépe, jiné hůře.

Hřib chce zavřít uprchlické centrum, když nepomůže stát. Zvažuje i stany

Zástupci Romů v neziskových organizacích i v Radě vlády pro záležitosti romské menšiny varovali, že při jednání s uprchlíky dochází k diskriminaci.

„Narážíme však neustále na protiromské postoje krajských hejtmanů a starostů měst a obcí, kteří prostě romské uprchlíky z Ukrajiny na svém území nechtějí,“ napsali v otevřeném dopisu premiéru Fialovi. Podle nich má takové jednání znaky „institucionálního rasismu“.

„Myslím, že je to momentálně nejrealističtější a nejrychlejší způsob řešení této nepříjemné situace. Je to realita dneška,“ reagoval na zprávy o vzniku stanového tábora pro uprchlíky Nikola Targoš, výkonný ředitel organizace Romodrom.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38,  aktualizováno  9:19

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Ruské rafinerie kvůli dronům postrádají pracovníky, vojáci žádají brokovnice

11. května 2024

Kvůli útokům ukrajinských dronů se ropné rafinerie potýkají s nedostatkem pracovníků. Ti z obav...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...