Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozsáhlých požárů přibude, hasiči z EU kontrolovali českou připravenost

  14:45
Česko navštívil tým hasičů z centrály v Bruselu. Na starost mají koordinaci pomoci mezi evropskými zeměmi. Očekávají, že velkých lesních požárů, jako byl ten loni na Rhodosu nebo předloni v Českém Švýcarsku, bude přibývat. Hledají proto cesty, jak spolupráci zemí zefektivnit a zjišťují, jestli jsou státy připravené.

Do Česka přijel tým evropského systému civilní ochrany. Zleva: Nora Berger-Wern, Héctor Alfaro Fernández, Eric Duverger a Ana Isabel González Ochoa. | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Žhář v noci ze 23. na 24. července před dvěma lety zakládá požár v Českém Švýcarsku. Napřed se jej snaží uhasit hasiči z Ústeckého kraje. Požár se rozrůstá, zapojují se hasiči z dalších částí republiky. O dva dny později usuzují, že na to nestačí. Česko aktivuje mechanismus civilní ochrany Evropské unie a na pomoc posílá letadla a helikoptéry Itálie, Švédsko, Slovensko a Polsko.

Centrum krizového řízení, které celoevropskou pomoc koordinuje, sídlí v Bruselu. V březnu do Česka odtamtud přijel devítičlenný tým. Pro Česko požár nedaleko Hřenska byl dosud největší v novodobé historii, podobných katastrof ale podle očekávání expertů bude přibývat. Stejně jako Česku v létě 2022 nabídly pomoc s hašením další státy, loni takto hasiči z různých států včetně Česka zasahovali na Rhodosu.

Italské hasicí letouny se po dni práce musí vrátit domů, Česko shání náhradu

Evropa se nyní musí na hrozící nebezpečí požárů lépe připravit. Devět expertů s letitými hasičskými zkušenostmi ze svých zemí v Česku strávilo dva týdny.

Jejich úkolem bylo získat vhled do našeho systému boje proti lesním požárům a nabídnout své zkušenosti. Do budoucna mají zajistit, aby evropské země dokázaly podobným živelným pohromám co nejefektivněji čelit. „V Evropě počty požárů kvůli klimatické změně narůstají. Na tom se nic nezmění,“ předpokládá koordinátorka centra Nora Berger-Wern.

Kvůli tomu, že Evropa bude čelit četnějším požárům, se tým evropských hasičů snaží připravit na nadcházející léto už několik měsíců dopředu. A navrhovat i konkrétní opatření. „Budují se protipožární pásy, aby se oddělilo obydlí od rizika, tedy lesa. Důležité je mít vodní zdroje a síť cest, aby bylo možné proti požáru bojovat,“ přiblížil hasič Héctor Alfaro Fernández ze Španělska, který má 25 letou praxi, na čem evropské státy pracují.

Česko dobře zvládá urgentní situace

V Česku s kolegy navštívil integrovaný záchranný systém, úřady, výzkumné instituce a univerzity. Společně zjišťovali, jak Česko do budoucna dokáže s případnými dalšími požáry bojovat. A také se chtěli od nás něco naučit.

26. července 2022

Pro české úřady tým zpracuje doporučení, jak nejlépe postupovat při přípravě na rozsáhlé požáry. Obecně je podle nich Česko velmi dobře vybavené. „Máte velmi dobře nastavený systém toho, jak reagovat na všechny druhy mimořádných událostí. Máte velmi dobře vyškolené lidi a kvalitní vybavení,“ chválil po dvou týdnech Česko zástupce vedoucí týmu, hasič z Francie Eric Duverger. „Jste velmi dobře připraveni na urgentní situace jako jsou povodně. Takto velké požáry jsou pro vás sice relativně novou záležitostí, ale připravenost na ně se vyvíjí velmi rychle,“ zhodnotil Duverger.

Česko navíc podle něj vždy pomohlo, když to hasiči z jiných zemích potřebovali.

Makají, dřou, nekecají. Slovenští hasiči na Rhodosu krotí plameny i emoce

Mechanismus civilní ochrany EU funguje od roku 2001 a je jasné, že jeho role bude čím dál důležitější. Země si budou mezi sebou čím dál víc vypomáhat. „Je to do značné míry založeno na solidaritě, protože nikdy nevíte, kdy se vaše vlastní země může dostat do situace, kdy budete náhle potřebovat podporu. Požáry se mohou během krátké doby neuvěřitelně rozrůst. A myslím, že pro všechny země a zúčastněné státy je velmi dobré vědět, že existuje podpora a že ji lze nasadit ve velmi krátké době,“ přiblížila Berger-Wern.

Nasazení pomoci se daří koordinovat i v jednotkách hodin. Evropská unie také v posledním roce nakoupila letouny používané pro rozlehlé požáry, které jsou rozmístěny po Evropě. „V případě potřeby tak mohou být k dispozici v různých částech Evropy ihned,“ doplnila Berger-Wern.

Česko si za posledních osm let požádalo o koordinovanou pomoc z dalších evropských zemích pětkrát. Třikrát za covidu, jednou při příchodu ukrajinských uprchlíků po vypuknutí války a naposledy právě při požáru v Národním parku České Švýcarsko.

Oproti tomu Česko nabídlo svou pomoc 26krát. V loňském roce poslalo hasicí techniku na Rhodos, pomáhalo při povodních ve Slovinsku a při zemětřesení v Turecku poslalo zdravotnické zásoby, na dva tisíce dek, nepromokavé plachty, oblečení a vyrazil tam český tým HUSAR (Heavy Urban Search and Rescue - prohledávání a záchrana osob v městském prostředí).

27. července 2023

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...