Italské hasicí letouny se po dni práce musí vrátit domů, Česko shání náhradu

Sledujeme online   6:17aktualizováno  22:22
Oba hasicí letouny Canadair, které do boje s požárem v Hřensku vyslala Itálie, se již v pátek vrátí zpět do Itálie. Musejí pomoci s tamními požáry. Čeští hasiči nyní jednají o zapůjčení jiných strojů. Letadla nabírala vodu v jezeře Milada v Ústí nad Labem a létala až do setmění. Každé z nich zvládlo čtyři lety za hodinu, při jednom vzletu letadlo nabralo až 6 000 litrů vody.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Zapůjčená italská letadla s hasebními pracemi pomáhala od čtvrtečního dopoledne. Zpět do Itálie se musejí vrátit, aby pomohla s požáry na italském Krasu, který se nachází u hranic se Slovinskem. Generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček pro iDNES.cz uvedl, že hasiči už jednají o možné náhradě letadel ze Španělska či Švédska. Rozhodnutí o návratu letadel do Itálie bylo podle Vlčka neočekávané.

Řím se obě letadla rozhodl stáhnout kvůli zhoršení situace v Krasu, kde oheň, už začal ohrožovat domy. Informovala o tom italská média. Na místě zasahují i hasiči ze sousedního Slovinska, uvedla stanice RAI.

Na místě požáru v Českém Švýcarsku se v průběhu čtvrtka mírně zvedl vítr. „Vítr nám vždy rozfoukává přenos požáru na větší vzdálenost a již uhašená místa, která mají stále vysokou teplotu, mohou díky větru znovu začít hořet, protože vítr pomáhá k rozdmýchávání hrabanky.“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí Hasičského záchranného sboru Milan Rudolf.

Průtok Labe je pro hašení požáru v Českém Švýcarsku nedostatečný. Povodí Vltavy proto zvyšuje odtok z nádrží Vltavské kaskády, vzápětí reagovalo i povodí Labe, které navýší průtok Labe u Střekova. Rozsáhlý požár se v noci nerozšířil, hasiči drží jeho hranici na ploše zhruba 1 000 hektarů

Kvůli nedostatečnému průtoku Labe proto Povodí Vltavy zvyšuje odtok z nádrží Vltavské kaskády do Vltavy, která teče do Labe. Informoval o tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Důvodem zvyšování odtoku je zachování optimální výše hladiny řeky.

„Povodí Vltavy zvyšuje odtok z Vltavské kaskády o 20 metrů krychlových za sekundu, abychom pomohli navýšit průtok vody v Labi. Znamená to 1,7 milionu kubíků vody denně navíc na hašení požáru,“ uvedl ministr na Twitteru. Povodí Labe následně oznámilo, že večer zvýší průtok Labe u Střekova. Vrtulníky vodu z řeky nadále nabírají.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Pro veřejnost je jezero Milada kvůli hasebním pracím od čtvrtka do odvolání uzavřeno. Dohled nad vodní plochou provádí poříční oddělení policie. „Vstupovat se nesmí do vody, okolo ní se lidé mohou pohybovat,“ řekla Hana Volfová, mluvčí státního podniku Diamo, který je správcem vodní plochy.

Koordinace s Německem

Do Hřenska se ve čtvrtek odpoledne přijel seznámit se situací také saský ministr vnitra Armin Schuster. Doprovodili ho český náměstek ministra vnitra Jiří Nováček a náměstek HZS ČR Petr Ošlejšek.

„Dohodli jsme se (s Německem) na koordinaci. Na vzájemné komunikaci, pravidlech, jak si vyměníme důstojníky,“ řekl Nováček. „Jsem českým kolegům vděčný, že nasazení managementu a vedení je koordinováno zrovna takto,“ doplnil saský ministr vnitra.

„Plameny státní hranice nezajímají. A nás taky ne,“ řekl Schuster. Podle něj je potřeba postavit i další koordinaci. Schuster rovněž uvedl, že německé síly by mohly být lépe nasazené i na české straně. Rozsah zasaženého území v Saském Švýcarsku je totiž oproti Česku asi čtvrtinový, dodal Schuster.

FOTO: Italské letouny pomáhají českým hasičům

Česká armáda ve čtvrtek poslala do oblasti třetí vrtulník. Silnější Mi-17 unese větší bambi vak na vodu. Do hašení se zapojil hned kolem poledne.

Dosud proti ohni zasahovaly dva armádní W3-A Sokol, jeden z nich ve čtvrtek armáda stáhla. Po technické kontrole se znovu do hašení zapojí. Celkem do čtvrtka nad Hřenskem hasičům pomáhalo 11 vrtulníků a letadel, další policejní stroj řídí letecký provoz.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Nově pomůže i Slovensko, které vyšle do Česka na pomoc 30 příslušníků ozbrojených sil s vrtulníkem UH-60M Blackhawk, jenž je vybaven hasícím modulem, rozhodla ve čtvrtek tamní vláda na mimořádném zasedání.

Česká armáda více vojáků do zasažené oblasti posílat nebude. „My musíme vyhovět požadavkům velitele zásahu, a to jsou hasiči. V tento moment máme od hasičů pouze požadavek na letové úsilí, které plníme. Pokud bude třeba, tak jsme připraveni,“ řekla mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

V akci je 80 jednotek a 450 hasičů

Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group.

V akci je ve čtvrtek 80 jednotek a 450 hasičů. Pomocí těžebních strojů se podařilo vytvořit bezpečnostní pás na České silnici. Hasičům se daří držet požár na ploše 5x2 km.

VELKÁ FOTOGALERIE: Požár v Českém Švýcarsku

„Do dnešního rána se nám frontu požáru podařilo udržet,“ řekl na dopoledním brífinku ředitel ústeckých hasičů Roman Vyskočil. Malá ohniska ale stále vznikají. Do půlnoci bylo ošetřeno osm hasičů, jednalo se o lehká zranění, podotkl Vyskočil.

Situaci podle něj stěžovalo v posledních dnech počasí, protože se neustále měnil směr větru. „Vrtulníky musely přerušit hašení z důvodu zakouření a snížení letových podmínek,“ dodal dopoledne Vyskočil. Po desáté hodině vrtulníky už opět létaly.

Šéf HSZ Ústeckého kraje zdůraznil, aby do zasažené oblasti Češi nikdo nejezdil. „Poprosili bychom všechny občany Ústeckého kraje, aby byli obezřetní a aby nevznikly další požáry,“ dodal.

Záchrana Českého Švýcarska z nebe. Piloti se hlídají očima, létají mimo radar

Podle mluvčího ústeckých policistů Daniela Vítka policie neřešila žádné zásadní problémy. „Lidé akceptují to, že je lokalita uzavřená,“ zdůraznil. Jeden člověk se pokoušel požár natáčet pomocí dronu. Policisté případ podle Vítka vyšetřují.

Před ohněm brání hasiči obce Hřensko, Vysoká Lípa, Mezná a Mezní Louka, odkud se museli evakuovat jejich obyvatelé a také turisté. „V bezpečí před ohněm je obec Janov, která se nemusela evakuovat, a budovy v dalších obcích,“ uvedl ve čtvrtek ráno mluvčí ústeckých krajských hasičů Milan Rudolf.

Kouř z požáru v Českém Švýcarsku ve čtvrtek ráno znovu cítili i obyvatelé Ústí nad Labem. Samotné Hřensko je zahaleno do mlhy. Naměřené hodnoty škodlivých látek byly podle meteorologů v limitech.

PŘEHLEDNĚ: Canadair, Black Hawk, Sokol, Mi-8, Bell. Co hasí u Hřenska

„Zápach je nepříjemný, ale zdravotně nezávadný,“ uvedla Klára Bubnová z ústecké krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Pršet by v lokalitě, kde od neděle likvidují hasiči oheň, mohlo začít v pátek odpoledne.

„Nefouká, proto se drží kouř nízko,“ dodala Bubnová. Slabý proměnlivý vítr očekávají meteorologové na severu Čech během dne. První kapky deště by na Děčínsku mohly spadnout nejdříve v pátek odpoledne. Vydatněji pršet bude v sobotu.

Hasiči zasahují v Českém Švýcarsku od nedělního rána, od úterního večera se daří držet hranice požáru.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Šmicer o politikaření i propadáku Sparty s Liverpoolem: Snižuje to českou ligu

17. března 2024  8:10

Mohl by dělat na fotbalovou Spartu dlouhý nos, když se s ostudou vracela z anglického Liverpoolu....

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Roztržená silnice po sesuvu půdy bude zavřená roky, ohrožená je i železnice

12. března 2024  15:25

Silnici mezi obcemi Denětice a Hořetice na hranici Chomutovska a Lounska roztrhl sesuv půdy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Ústí skórovali jen Američané, Čech žádný. Strhla se hysterie, šéf klubu z ní šílí

14. března 2024  13:13

Pět střelců, samí Američané. V Národní basketbalové lize se podle všeho poprvé v historii stalo, že...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám toho hodně rozděláno, řekl končící náměstek z SPD. Dál ho živí magistrát

18. března 2024  16:11

V Ústí nad Labem nastala změna ve složení vedení města. Koaliční politici Michal Mohr a Bohumil...

Muž proti sobě držel nůž, po zásahu policejním taserem na něj spadl a zemřel

18. března 2024  10:11

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje zákrok policistů proti duševně nemocnému...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...