Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strany přiznávají, jak utrácely za kampaň. Nechybí kamion, zmrzlina či jarmark

  12:41aktualizováno  15:16
Politické strany a hnutí musejí do pondělní půlnoci předložit zprávu o financování svých kampaní v loňských volbách do Sněmovny. Z materiálů, které jsou již dostupné na webu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) například vyplývá, kolik dalo hnutí ANO za knihu expremiéra či kolik SPD vynaložilo za organizaci jarmarku či akce “SPĎák“.
Koalice SPOLU a Piráti se STAN podepsali memorandum o vůli vytvořit většinovou...

Koalice SPOLU a Piráti se STAN podepsali memorandum o vůli vytvořit většinovou vládu. Zleva Marian Jurečka, Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Ivan Bartoš, Vít Rakušan (9. října 2021) | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Strany a hnutí mají čas na zveřejnění výdajů za kampaň do pondělní půlnoci. „Lhůta pro předložení zpráv a účetnictví vyprší teprve dnes o půlnoci, pak teprve se bude úřad daty zabývat,“ uvedl pro iDNES.cz Jan Outlý z ÚDHPSH, který je pověřen koordinací kontrol voleb do Poslanecké sněmovny. Strany mají limitovaný rozpočet 90 milionů korun.

Koalice SPOLU za volební kampaň utratila 89,7 milionu korun, miliony vydala za reklamu, stovky tisíc za grafické práce. Další statisíce padly na volební spoty či trička, mikiny a magnety. Na několik milionů také koalici vyšlo road show Letní kina 2021.

Hnutí ANO, která v podzimních volbách skončilo na druhém místě své na kampaň v loňských volbách dalo 87,6 milionu korun, zhruba o tři miliony více než v roce 2017. 

Mezi náklady nechybí například suroviny na zmrzlinu, kterou expremiér Andrej Babiš nabízel loni v srpnu v Průhonicích. Za suroviny podle účetnictví dal přes 40 tisíc korun.  

Tehdy na autogramiádu se zmrzlinou však dorazily i desítky odpůrců očkování i politiky minulé vlády. Jeden z protestujících z davu po premiérovi hodil vejce. Babiš nakonec odešel do nedaleké restaurace, kde jej zvenku hlídali těžkooděnci, a na mítink se již nevrátil. 

Během volební kampaně hnutí ANO se na náměstí v Průhonicích rozdávala také zmrzlina. Na dlažbě jsou nakreslené křížky za oběti epidemie covidu. (7. srpna 2021)

Hnutí ANO také do výdajů zahrnulo využití ochranky či služebních vozů. Dodatečné informace jsou označené - Užití služebních vozidel ministrů v rámci kampaně (oceněno cenou obvyklou dle počtu ujetých km a typu vozidla) a ochranky. 

Volební dopis stál téměř 5 milionů korun

Například za tyto služby pro Andreje Babiše dalo hnutí ANO 101 tisíc korun. Za exministra Karla Havlíčka dalo částku 59 tisíc korun, za Alenu Schillerovou pak 57 tisíc korun. Ve výčtu u služeb nechybí ani exministr Richard Brabec, Lubomír Metnar či exministryně Klára Dostálová.

Na několik milionů také vyšla kniha Sdílejte, než to zakážou!, kterou Babiš vydal v létě a jež obsahovala mimo jiné jeho vizi obnovy České republiky po koronavirové pandemii nebo kritiku Pirátské strany. 

Babiš podcenil SPOLU, amatéři Piráti, vyřízená KSČM. Experti hodnotí volby

Volební dopis tehdejšího premiéra Babiše stál téměř pět milionů korun. Milionové částky šly na mediální a on-line kampaň, tištěnou reklamu, reklamní plochy či na tisk a roznos volebních novin. Několik desítek také vyšla plavba lodí a další menší částky šly třeba na koblihy.

Hnutí si podle zprávy nevzalo na financování kampaně úvěr. Na peněžitých darech obdrželo zhruba milion korun, přičemž v roce 2017 takto získalo přes 17 milionů.

Koalici Pirátů a STAN stála loňská sněmovní kampaň 81,3 milionu korun. O čtyři roky dříve při samostatné kandidatuře utratily oba subjekty v součtu o 8,3 milionů korun méně.

Koalice SPOLU a Piráti a starostové podepsaly memorandum o vůli vytvořit většinovou vládu. Zleva Marian Jurečka, Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Ivan Bartoš, Vít Rakušan (9. října 2021)

Před sněmovními volbami v roce 2017 dali Piráti na kampaň necelých 16,3 milionu korun, STAN stála samostatná kampaň po krachu předvolební koalice s lidovci 56,7 milionu korun. Piráti tehdy skončili ve volbách třetí za ANO a ODS a získali 22 poslanců, STAN do dolní komory s 5,18 procenty pronikli jen těsně a získali šest mandátů.

Při loňské společné kandidatuře se Piráti podle koaliční dohody se STAN na kampani podíleli z větší části. Z vlastních zdrojů se zavázali na společnou kampaň přispět 33 miliony korun, STAN 16 miliony. 

Jarmark vyšel na miliony korun

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vynaložilo na kampaň v loňských volbách do Poslanecké sněmovny 75,9 milionu korun, o více než 40 milionů víc než v roce 2017, kdy částka činila 33,2 milionu. 

Mezi nejdražší položky v kampani se řadí tisk a distribuce stranických novin nebo pronájem reklamních ploch. Další vyšší náklady si vyžádaly plánování a organizace akce Český jarmark, v němž SPD nabízela potraviny za nižší ceny než v kamenných obchodech. Za organizaci jarmarku dalo hnutí přes tři miliony korun. Výroba plakátů, letáků a zajištění hudby na akci pak vyšlo na další desítky tisíc.

Za organizaci a plánování akce “SPĎák“ dalo hnutí téměř 800 000 korun. Současně si nechalo od muzikálového zpěváka Petra Koláře nazpívat hymnu SPD. Za vystoupení Petra Koláře dalo 121 000 korun. 

SPD využije v předvolební kampani kamion nazvaný SPĎák. (15. července 2021)

Hnutí si vzalo na financování kampaně také krátkodobý bankovní úvěr pět milionů korun. Na úvěr upozornila již dříve redakce iDNES.cz. Hnutí úvěr mělo i při sněmovních volbách v roce 2017, kdy si vzala úvěr 18 milionů korun. Tehdy předseda strany Tomio Okamura a místopředseda Radim Fiala ručili svým majetkem. Na peněžitých darech získalo 3,1 milionu korun.

ČSSD dala loni na sněmovní kampaň necelých 54,4 milionů korun, zhruba o 31 milionů méně než o čtyři roky dříve. Do dolní komory se nedostala. Desítky tisíc vynaložila za reklamu na sociální síti. Další stovky tisíc utratila za volební noviny či plakáty. Za online propagaci poté utratila zhruba půl milionu korun či grafické práce.

Některé ještě účetnictví neodevzdali

Do voleb v roce 2017 vstupovala ČSSD jako nejsilnější sněmovní subjekt, tehdejší nejdražší kampaň za 85,3 milionu korun jí ale vynesla jen šesté místo za 7,27 procenta hlasů a 15 mandátů. Loni pokles pokračoval, když strana dala na volby přibližně 54,4 milionu korun, ale se ziskem 4,65 procenta hlasů nepřekročila poprvé za dobu samostatné ČR zákonnou pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

Nový předseda ČSSD Michal Šmarda si jako jeden z cílů stanovil řešení špatné ekonomické situace strany. Prosincový sjezd rozhodl, že financování kampaně prověří stranická kontrolní komise, protože schválený rozpočet byl podle některých delegátů překročen asi o deset milionů korun.

Oficiální slavnostní zahájení kampaně ČSSD, na kterém strana představila své lídry kandidátek jednotlivých krajů. Jan Hamáček společně s Janou Maláčovou během představování dalšího směřování strany. (22. srpna 2021)

ČSSD v tomto volebním období získá od státu 62,6 milionu oproti 130,8 milionu z minulého. Tíží ji i soud s dědici právníka Zdeňka Altnera o odměnu za zastupování strany ve sporu o Lidový dům. Podle dřívějšího verdiktu měla Altnerovi vyplatit 18,5 milionu korun a smluvní pokutu 318 milionů korun. Nejvyšší soud ale vrátil spor na začátek.

Podle deníku Právo se první škrty dotkly v ČSSD stranického aparátu. List koncem minulého roku napsal, že strana se rozhodla zrušit okresní tajemníky a postupně snížit počet zaměstnanců na dvě desítky. V roce 2018 zaměstnávala ČSSD 121 lidí, na konci roku 2020 jich bylo 66. „Ze současných zaměstnanců zůstane jen menšina. Na konci procesu jich bude kolem dvaceti,“ řekl Právu Šmarda.

KSČM za sněmovní volby utratila 31,7 milionů korun. Nejvyšší částky padly za pronájem reklamních ploch či reklamní kampaň. Další desítky tisíc utratila za volební noviny či propagační předměty.

Účetnictví ještě nezveřejnil Chcípl PES, Trikolóra Svobodní Soukromníci či Volný blok.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...