Policisté se připravují na bezpečnostní opatření spojená s předsednictvím ČR Evropské unii. Ilustrační foto.

Policisté se připravují na bezpečnostní opatření spojená s předsednictvím ČR Evropské unii. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Policisté se kvůli předsednictví EU školí na bodyguardy

  • 14
Desítky obyčejných policistů z ochranné služby se přeškolují na elitní bodyguardy. Česká policie se začala naplno připravovat na jednu z největších bezpečnostních akcí ve svých dějinách – ochranu státníků v době českého předsednictví Evropské unie.

Česko bude Evropě šéfovat od ledna, celkem půl roku. "Počítáme s tím, že při největších akcích tu budeme mít najednou padesát až šedesát státníků, kterým budeme muset zajistit ochranu podle mezinárodních dohod," řekl ředitel Ochranné služby Policie České republiky Lubomír Kvíčala.

V příštích dnech se také podepíše smlouva o zapůjčení aut. "Dostaneme třicet pět nových limuzín Škoda Superb a třicet pět dodávek Volkswagen," uvedl Radomír Karlík ze sekce předsednictví na Úřadu vlády. Auta poskytnou zdarma Škoda Auto a importér Volkswagenu.

Už se také ví, že při ostraze pomůže armáda. Povolá vojáky, kteří budou půjčená auta řídit. "Vyčleníme 70 řidičů vojenské policie pro oficiální kolony," potvrdil Vladimír Lukovský z tiskového odboru ministerstva obrany.

Krajské správy policie zase dodají lidi, aby strážili budovy zvenčí. Celkem se připravuje nejméně jedenáct ministerských setkání plus summit.

. České předsednictví EU

Česko se vedení Evropské unie ujme 1. ledna 2009, a to na půl roku.

Převezme tuto funkci od Francie, která Unii předsedá nyní.

V Česku se pak budou odehrávat nejdůležitější schůzky evropských politiků.

V minulých dnech si třeba úředníci, kteří mají přípravu na starosti, prošli zámek Hluboká, kde se bude konat jedna z hlavních akcí – setkání ministrů zahraničí. Několik policistů z Ochranné služby už také absolvovalo studijní cestu po Slovinsku, které předsedalo Unii v prvním pololetí.

Ochrana českého předsednictví však bude náročnější. Ve Slovinsku se téměř všechny akce odehrávaly ve střeženém vládním objektu Brdo. "V Česku budou politici jednat na více místech po celé zemi," vysvětluje Kvíčala.

Ministři obrany se setkají v březnu v Olomouci, ministři dopravy v dubnu v Litoměřicích. Na politiky EU se připravují i Luhačovice. Nejprestižnější akce se odehrají v Kongresovém centru v Praze.

Náročné bude jednání ministrů spravedlnosti a vnitra: počet státníků, kteří budou potřebovat ochranku, totiž bude dvojnásobný. Přípravy už řeší i politici. Včera se kvůli nim sešel prezident Klaus s premiérem Topolánkem a ministry odpovědnými za zahraniční politiku.

Úředníci zodpovědní za přípravu předsednictví už narazili na první problém, který souvisí s Kongresovým centrem. V budově, kde se odehrají nejdůležitější schůzky, sídlí Casino Bohemia, což může být bezpečnostní riziko. "Rádi bychom měli alespoň na ty nejdůležitější akce budovu vyblokovanou celou," řekla Mlada Princová z odboru bezpečnostní politiky ministerstva.

Na kolik to všechno přijde? Podle odhadů na 3,3 miliardy korun. A právě předsednictví Evropské unii a zahraniční politika byly tématem, kvůli kterému si prezident pozval na Hrad premiéra Topolánka, místopředsedu vlády Vondru a ministra Schwarzenberga.

A to den poté, co se výkonná rada ODS téměř jednotně usnesla, že si strana v případě Gruzie myslí přesný opak toho, co jejich čestný předseda Václav Klaus: totiž že Rusko je agresorem a že je třeba podpořit jednání o vstupu Gruzie do NATO. - čtěte více o jednání výkonné rady ODS

"Dobrý den, už se zdálo, že nechcete přijít," přivítal trojici prezident na Hradě a Mirek Topolánek se s kamennou tváří podíval na hodinky. Dorazili přesně, to si jen prezident neodpustil šťouchanec. Není divu, že po schůzce Mirek Topolánek stručně informoval, že se "hradní čtyřka" neshodla.

Ani v názoru na Gruzii, ani v tom, kdo bude hlavní osobou na nejbližším summitu EU příští týden – zda Klaus, či Topolánek. Summit se týká právě situace v Gruzii. A vládní politici ani nedokázali přesvědčit Klause, aby se zdržel některých svých komentářů k zahraniční politice. čtěte S Klausem jsme se na Gruzii stále neshodli, sdělil po jednání Topolánek

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video