Policie zatkla předáka odborářů Duška

  • 66
Odborový předák železničářů Jaromír Dušek skončil v policejní cele. Policisté jej zadrželi krátce před osmnáctou hodinou před generálním ředitelstvím Českých drah. Uniformované muže povolal na Duška vrátný, protože podle něj bez oprávnění vniknul na hlídané parkoviště.

"Normálně jsem kolem čtvrté odpoledne jel předat generálnímu řediteli drah nějaké materiály. Ukázal jsem vrátnému průkazku, aby mě na parkoviště pustil. On to odmítl a řekl, že je prý neplatná. To je nesmysl. Chvíli jsem se s ním dohadoval a když si nechtěl dát říct, tak jsem závoru zvedl a jel jsem dál," uvedl Dušek přímo z cely předběžného zadržení.

Když se vracel od šéfa drah k autu, policisté jej zadrželi a odvedli do cely v policejní služebně v centru Prahy.

"Chovali se nevybíravě, podám na ně stížnost. Takovou věc jsem v životě nezažil," řekl Dušek krátce před dvacátou hodinou, kdy ještě čekal na výslech.

Policisté ale tvrdí, že Duška předvedli, aby jim své počínání na parkovišti vysvětlil. "Byl předveden, aby podal vysvětlení kvůli spáchání přestupku. Údajně poničil závoru na parkovišti u ministerstva dopravy," řekl iDNES bez dalších podrobností Ladislav Bernášek z pražské policejní správy.

"Parkoviště nepatří Českým drahám, ale městu a má jej pronajaté nějaká soukromá firma. Věc nebudu komentovat," uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Dušek tvrdí, že vrátného nijak nenapadl.

Jaromír Dušek je zároveň členem dozorčí rady Českých drah. Je znám jako nejprůbojnější z českých odborářů. Jeho Odborové sdružení železničářů je nyní s vedení drah ve sporu kvůli propouštění a hrozí stávkou na železnici.

"Někomu se asi líbí, abych byl ve vězení," tvrdí Dušek.

Odborový předák Jaromír Dušek odchází z výslechu na policii. (4. března 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video