ilustrační snímek | foto: Michal Turek, MAFRA

Konec týdne doprovodí sněžení a ledovka. O víkendu napadne až 20 centimetrů sněhu

  • 9
Ve čtvrtek nás podle meteorologů čeká hodně oblačnosti, místy sluníčko a slabé sněžení. Večer se sněžení zintenzivní a nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem 0 °C. V pátek nás od jihozápadu čeká na většině území sněžení na jihu a jihovýchodě déšť a místy ledovka. Sobota bude zatažená s vydatným sněžením.

„Zítra (v pátek) bude hodně mraků a od jihozápadu čekáme na většině území občasné sněžení, na jihu a jihovýchodě se může objevit i déšť, zpočátku mrznoucí. Místy se zde může tvořit ledovka,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák.

„Sobota bude zatažená se sněžením, místy trvalejším a vydatnějším, na některých místech může spadnout za den i přes 20 cm sněhu. V první polovině příštího týdne bude méně oblačnosti, ojediněle sněhové přeháňky a noční teploty budou klesat na -6 až -10 °C, ojediněle i kolem -15 °C, přes den -5 až 0 °C. Ve druhé polovině příštího týdne se vyskytnou srážky místy,“ dodal Handžák.

Více na Počasí iDNES.cz

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Později večer na jihozápadě a jihu sněžení. Nejvyšší teploty -3 až +1 °C, v 1 000 m na horách kolem -4 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

V noci na pátek čekáme zataženo až oblačno, od jihozápadu na většině území občasné sněžení, na jihu ojediněle i srážky mrznoucí. Nejnižší teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti až -7 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s. Podle Handžáka se bude ojediněle tvořit ledovka a na jihozápadě může napadnout až 7 vm mokrého sněhu.

V pátek přes den bude zataženo, na většině území občasné sněžení, na jihu a jihovýchodě pod 500 m místy i srážky dešťové zpočátku mrznoucí. Nejvyšší teploty -3 až +1 °C. Slabý proměnlivý, během dne postupně mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

„Na jihu a jihovýchodě se může místy vytvářet ledovka. Místy, hlavně na jihu a jihozápadě napadne i přes 10 cm mokrého sněhu,“ komentoval Handžák.

V sobotu předpokládáme zataženo se sněžením, místy trvalým a vydatným. Večer částečné ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Slabý severovýchodní, postupně mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s.

„Očekává se místy intenzivní a trvalé sněžení, přičemž nová sněhová pokrývka na některých místech může přesáhnout i 20 cm za den. Na četných místech se budou vytvářet sněhové jazyky, místy i závěje,“ řekl Handžák.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Mírný západní, postupně jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

V pondělí očekáváme polojasno až oblačno, ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -15 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -1 °C. Slabý jižní, postupně mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Polojasno až oblačno, ojediněle sněžení. Postupně přibývání oblačnosti a místy sněžení. Nejnižší noční teploty -5 až -10 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -15 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až +1 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video