Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček | foto: ČTK

Prozápadní kurz je mé přesvědčení, ohradil se Petříček proti KSČM

  • 328
Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD se ohradil proti tlaku komunistů tolerujících vládu Andreje Babiše. Komunisté požadují Petříčkovu hlavu a jejich předseda Vojtěch Filip o tom bude jednat s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem. Petříček uvedl, že naplňuje prozápadní směřování vlády.

„KSČM opět vyzývá k mému odvolání z vlády, i když podpořila programové prohlášení s jasným prozápadním kurzem, včetně našeho členství v Evropské unii a NATO. Já tuto politiku naplňuji i proto, že jde o mé osobní přesvědčení,“ napsal na Twitteru ministr Petříček.

Připomněl, že KSČM není stranou vládní koalice a nemůže tak do zahraniční politiky či politického a bezpečnostního ukotvení České republiky mluvit. „O personálních otázkách rozhoduje za ČSSD její předseda,“ uvedl Petříček.

„KSČM hodnotí dosavadní působení Tomáše Petříčka v čele resortu zahraničních věcí, tak, že je jasně v rozporu s národními zájmy naší země a s naprostou ignorancí jejích historických zkušeností,“ usnesl se výkonný výbor ÚV KSČM. Petříček má ale podporu své ČSSD.

„Jsem s prací ministrů za ČSSD spokojen,“ zastal se Petříčka už dříve šéf sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček.

Komunistům vadí hlavně Petříčkova jasná podpora Ukrajině, kdy česká diplomacie odmítá ruskou anexi Krymu. Petříček Ukrajinu podpořil i při své nedávné návštěvě této země, kdy jel až na linii konfliktu mezi ukrajinskou armádou a separatisty z východu země v Doněcké a Luhanské oblasti.

Zeman vytkl Petříčkovi, že na Ukrajině nezmínil banderovce. Zastal se Ťoka

Šéf komunistů Vojtěch Filip má podle vedení KSČM jednat s premiérem Babišem o svých výhradách k zahraniční politice. Požádá o urychlené svolání společného jednání vedení hnutí ANO a KSČM.

„Považujeme za nepřijatelné prohlášení ministra Petříčka v Kyjevě, kde oznámil novinářům, že Ukrajina bojuje proti ruské agresi a proruským povstalcům a v Mariupolu pak podpořil suverenitu a územní celistvost Ukrajiny a připojil se k sankcím proti Rusku,“ usnesli se v pátek komunisté. Kritikem ministra zahraničí je stejně jako KSČM prezident Miloš Zeman, který prosazuje zrušení sankcí vůči Rusku, jež na režim Vladimira Putina uvalila Evropská unie kvůli tomu, že Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský Krym.

15.února 2019 v 13:31, příspěvek archivován: 15.února 2019 v 16:04

1/2 KSČM opět vyzývá k mému odvolání z vlády, i když podpořila programové prohlášení s jasným prozápadním kurzem, včetně našeho členství v #EU a #NATO. Já tuto politiku naplňuji i proto, že jde o mé osobní přesvědčení. https://t.co/yX1sPWdepR


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video