Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vláda je při úsporách málo tvrdá, dva obtížné roky by byly lepší, řekl Pavel

  22:22aktualizováno  22:44
Kroky vlády nejsou tak razantní, jak by bylo s ohledem na konsolidace veřejných peněz potřeba, prohlásil prezident Petr Pavel na diskusi v Blansku při návštěvě Jihomoravského kraje. Konsolidační balíček by podle něj měl být tvrdší, než vláda plánuje. Mírná opatření potrvají několik let, lepší by byly dva obtížné roky, podotkl. Sporný konsolidační balíček nyní posuzuje Sněmovna. Prezident dosud neuvedl, zda ho podepíše.

Vláda ale podle něj podniká nutné kroky, které by měla zodpovědná vláda podnikat.

„Vláda žije v politické realitě a ne vzduchoprázdnu. Máme velkou debatu o konsolidačním balíčku, který už teď vyvolává tolik kontroverzí, že vláda asi nenajde vůli, aby příští rok přišla s dalším balíčkem. Ale jinak to nepůjde,“ řekl Pavel.

Za rozumnější by považoval udělat balíček tvrdší a lidem vysvětlit, že příští dva roky budou obtížné, než prosazovat mírnější opatření, která ale potrvají několik let.

Konsolidační balíček má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků. Předloha přináší zejména některé daňové změny. V příštím roce by podle vlády měla pomoci snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Opozice tvrdí, že balíček je pouze o zvyšování daní, může navíc způsobit zrychlení inflace a záporně ovlivnit ekonomický výkon. Schvalování konsolidačního balíčku zahájili poslanci minulý týden v pátek. Ve středu ráno budou zákonodárci pokračovat v mimořádné schůzi, jejímž jediným bodem je závěrečné schvalování balíčku. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by chtěl mít balíček schválený do poloviny října.

Vládní balíček je likvidační, píšou na Hrad i vládě tři čtvrtiny primátorů

Prezident dnes na debatě Seznam Zpráv v blanenském kině reagoval také na dotazy z publika, které mířily k celostátní politice. Uvedl například, že nyní už není takovým tématem to, že by si politici měli snížit plat. „Jsem příznivcem osobního příkladu. Pokud si budeme razantně utahovat opasky, musíme v tom jít příkladem. Ale platy a důchody stále rostou, vláda cítí, že nemůže zatáhnout za záchranou brzdu tak razantně,“ doplnil.

Vyjádřil se také k novele zákoníku práce. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce spolu s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a poslancem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) předložit ve zrychleném projednávání do Sněmovny novelu zákoníku práce, která zruší nedávno schválené navýšení přesčasové práce lékařů.

Prezident Pavel: Česku ujíždí vlak a vláda se mnou nejednala úplně férově

Pavel to označil za vytloukání klínu klínem. Směrem k vládě také zkritizoval, když jedná na poslední chvíli, jako v případě důchodové reformy. Prezident vládní novelu přes výhrady podepsal, nicméně bylo to v termínu, který už neumožnil její účinnost od září.

Jedna z otázek mířila také na slovenské parlamentní volby konané v sobotu. Prezident zopakoval, že výhra strany Směr Roberta Fica by se podle něj promítla do vzájemných vztahů.

Zdůvodnil to postojem Fica k Rusku a Ukrajině. Pavel o možném narušení česko-slovenských vztahů v případě návratu Fica do čela slovenské vlády hovořil už minulý týden. Bývalý slovenský premiér a předseda strany Směr-SD za to českého prezidenta v neděli kritizoval, a to kvůli údajnému zásahu do kampaně.

Konsolidační balíček prodraží roční nájemné o tisíce, tvrdí asociace

Debata v blanenském kině završila Pavlův první den v Jihomoravském kraji. Prezident řekl, že věděl, že jižní Morava nemá tolik problémů jako třeba Karlovarský, Ústecký nebo Moravskoslezský kraj. Zároveň ale vnímá, že i ji trápí několik problémů jako jinde v republice.

Vyzdvihl nedostupnost lékařské péče v okrajových částech nebo nedostatečnou infrastrukturu. Chybějící kvalitní silniční spojení mezi Brnem a Blanskem označil za hlavní problém také starosta Blanska Jiří Crha (ODS), který byl rovněž hostem debaty. Pavel ujistil, že je to jedním z bodů, kterému se chce věnovat.

Debaty se zúčastnila také místopředsedkyně Okresní hospodářské komory Blansko Romana Špačková, která otevřela problém nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců v regionu a ředitel brněnského univerzitního kina Scala Radek Pernica. Prezident by měl při svých cestách více podporovat nezřizovanou kulturu, kterou municipality začínají vnímat jako zbytnou, řekl Pernica.

Na debatu přišlo asi 340 lidí, kapacita se zcela zaplnila. Mluvčí Blanska Pavla Komárková řekla, že rezervace byly obsazené do hodiny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V církvi jich je opravdu moc. Papež šokoval hanlivým výrazem pro gaye

27. května 2024  21:50

V katolické církvi je už příliš mnoho homosexuálů, a proto by další neměli vstupovat do kněžských...

Jak to Němcům vtlouct do hlavy. Macron rok trénoval, aby jim to řekl po jejich

27. května 2024  21:33

Když v pondělí Emmanuel Macron střídal francouzštinu a němčinu při projevu k evropské mládeži v...

Pavel dorazil do Jordánska, přivezl humanitární pomoc pro civilisty v Gaze

27. května 2024  21:15

Český prezident Petr Pavel v pondělí večer přistál v jordánském Ammánu, kde bude v dalších dnech...

VIDEO: Jak v akčním filmu. Po zuby ozbrojení Poláci chytili českého dealera

27. května 2024  20:48

Polská policie zadržela muže z Česka, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření z...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...