Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chystáme seznam náročných profesí, řekl k důchodové reformě ministr Jurečka

  10:49
V nedělní Partii na CNN Prima News se střetl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a stínový ministr téhož resortu Aleš Juchelka z ANO. Hlavním tématem byl odchod do důchodu a jeho výše, ale také vývoj cen energií a dopady na domácnosti, ale i podnikatele. Podle vládnoucí koalice předchozí vláda zaspala. S tím opozice nesouhlasí a vyzývá vládu k jednání s EU.
KDU-ČSL - Marian Jurečka Svými návrhy chtějí co možná nejvíc ulevit rodinám s...

KDU-ČSL - Marian Jurečka Svými návrhy chtějí co možná nejvíc ulevit rodinám s malými dětmi. Do nižší, tedy 12procentní sazby DPH proto chtějí převést dětské pleny nebo kojenecké vody. V­ dalších případech se mají úpravy týkat třeba evidence více dohod u různých zaměstnavatelů či ohlašovací lhůty. Kompromisu by také lidovci chtěli podle svého předsedy Jurečky dosáhnout u zaměstnaneckých benefitů. | foto: ČTK

Důchodový věk v Česku by se měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši 20 procent průměrné mzdy.

„Stojíme před zásadním rozhodnutím, které se tady 30 let odkládalo a je třeba opravdu jednat rychle, abychom zajistili kvalitní život i dalším generacím,“ řekl při nedávné návštěvě prezidenta Pavla ministr.

Expert: Důchodová reforma důstojnou penzi nezaručí, musíme šetřit sami

Ten i nedávno uvedl, že se rodí méně dětí, což se podílí na poměru pracujících. Lidé se také dožívají vyššího věku. „To je nediskutovatelný parametr. Toto se nám pro další tři dekády nepodaří změnit,“ řekl Jurečka.

„Poprvé stanovujeme jasný mechanismus, který princip zvyšování věku důchodu ukotví v zákoně,“ hájil v Partii reformu Jurečka. „Pouze 8 zemí v EU má věk dožití načasován na to, kdy lidé budou odcházet do důchodu. Jsme průmyslovou zemí, nelze nás porovnávat se zbytkem EU. Nedovedu si představit odchod do důchodu v pozdějším věku u těžce pracujících,“ reagoval Juchelka.

V padesáti se dozvíte, kdy se dožijete důchodu. Jurečka sepsal návrh reformy

Zohlednění doby dožití

Doba dožití se podle opozice musí brát v potaz podle zdraví národa. A tomu uzpůsobit důchod. „Seznam náročných profesí budeme mít hotový na konci tohoto roku. Budeme identifikovat rizika. Vyrovnáme to i vyšším odvodem zaměstnavatele,“ reagoval ministr. Podle něj půjde o fyzicky nejnáročnější profese, kde je extrémní horko a tak podobně.

Tisková konference ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky společně s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem.

Podle Juchelky to je komplikace i pro dnešní padesátníky, kteří plánují předčasný odchod do důchodu, například s ohledem na potřebu péče o své blízké.

Opožděné důchody do konce října vyřešíme, slibuje ministr Jurečka

Ten navrhuje i zavedení automatických vyrovnávacích mechanismů podle vyspělých zemí, kde je více zohledněna průměrná mzda, ale i HDP.

„Důchodová reforma má deset parametrů. Děláme ji za deset minut dvanáct v nevyhnutelné situaci. Přes to vše bude náš systém v záporných číslech sedmdesáti miliard, řekl ministr. Ten reagoval na dotaz moderátorky, jestli je skutečně potřeba zvyšovat odchod do důchodu. „Nikomu důchody nesnižujeme, jen komunistickým aparátčíkům. Zvyšujeme důchody u rodičů, maminek. Úpravy jsou potřeba,“ řekl.

Opozice kritiku odmítá

Podle opozice jsou některé body úprav logické, ale rázně odmítají zvyšování věku odchodu do důchodu. Juchelka navíc odmítl kritiku předchozí vlády, která prý nic nečinila. „Třicet let tu byly vlády, ne jen my,“ řekl.

Pavlovo váhání nad úpravami důchodů vysaje z rozpočtu miliardy navíc

Princip úpravy je podle ministra velmi solidární. Základní výměra bude zvýšena na dvacet procent průměrné mzdy, oproti současným deseti procentům. Jurečka připustil, že s opozicí bude jednat. „Smutné je, že lepší návrhy má opoziční SPD,“ uvedl. Podle Juchelky koalice pozdě informuje o krocích a jednáních, například den předem a s velkým zahlcením dat, které nelze tak rychle zpracovat.

Ceny energií

Energetický regulační úřad chystá výrazné zvýšení cen oproti regulovaným cenám. „V případě domácností budou ceny příští rok prakticky shodné, až na pár výjimek, podle zastropování, přechodů od Bohemia energy a tak dále. Někde i poklesne,“ uvedl ministr Jurečka. Ten dále dodal, že ERÚ zatím finální podmínky nesdělilo a podle něj jsou proto tyto debaty liché.

Poslanec ANO a stínový ministr Aleš Juchelka

„Je v našem zájmu, ať domácnosti snižují spotřebu a zároveň musíme modernizovat elektrickou soustavu,“ dodal. „Budeme řešit i firmy. Nedopustíme, aby se zde stalo, aby byla naše firmy byly nekonkurenceschopné,“ řekl. Moderátorka ovšem upozornila, že vláda prohlásila, že nebude s Německem soutěžit, protože na to nemá peníze.

„Není pravda, že ceny nevzrostou. Panelákový byt je nyní plus 34 %. Kdo vytápí elektřinou na tom bude hůř. A nemluvě o firmách. To budou stovky milionů korun navíc,“ řekl Juchelka a reagoval tak na slova o nezvyšování cen energií. „Prosím tuto vládu, aby nelhala firmám, že se sníží silová složka. A nelžete ani občanům, mluvte pravdu a buďte fér,“ dodal.

Emisní povolenky cenu nesníží

Vláda podle ministra Jurečky nemůže hradit výkyvy z emisních povolenek. „Vláda se v roce 2019 rozhodla, že všechny peníze z povolenek dá do rozvoje. Nelze to udělat s ohledem na legislativu i v kontextu EU, reagoval ministr. Ten dále zkritizoval opozici, která podle něj zaspala a tato vláda musí chyby dohnat. To Juchelka odmítl a doporučil tvrdé vyjednávání s EU, které podle něj současná koalice nezvládá.

Okolní státy mají energii levnější, než Česko, uvedla moderátorka pořadu Tománková. „Když se podíváme na dnešní finální ceny, tak v drtivé většině jsme na hodnotách pro příští rok shodných s tímto rokem,“ reagoval na moderátorku ministr Jurečka, který odmítá, že by Česko neřešilo ceny energie pro domácnosti a firmy.

Konsolidační balík je pod palbou kritiky. Vadí především změny v DPH

Důležitým tématem byl příspěvek na bydlení. Ten mohou získat domácnosti, kterým na zaplacení přiměřeného bydlení nestačí 30 procent jejich příjmu. Dávka odpovídá rozdílu mezi výdaji na bydlení do státem stanovených normativů a 0,3násobkem příjmu. Normativní strop pro výpočet dávek se zvedl, zvýšila se tak i podpora.

V září příspěvek na bydlení pobíralo 272.390 domácností. Úřady práce jim poslaly 1,72 miliardy korun. Průměrná dávka činila 6304 korun. Minulý rok v září úředníci vyplatili 188.278 příspěvků na bydlení za 766,6 milionu korun. V průměru domácnost získala 4077 korun.

„Nelze odhadovat, kolik domácností bude v příštím roce příspěvek potřebovat. Ale je důležité říci, že domácnosti podporujeme, třeba i systémy na zateplení nová okna a tak podobně,“ řekl ministr k příspěvku.

„V červenci roku 2022 bylo 180 tisíc příspěvků na bydlení, zvedlo se to tedy o sto tisíc. To je alarmující. Nemáme odhady, kolik to bude v příštím roce, ale díky dalším aspektům, cenám komodit, DPH, konsolidačnímu balíčku a tak podobně to nebude málo,“ reagoval stínový ministr Juchelka. Ten dále sdělil, že byla zrušena řada příspěvků a mnoho jich současná vláda osekala.

Nahlížení do bankovních účtů

Podle nové úpravy se chystá i možnost nahlížení úřadů do bankovních účtů. To se bude týkat všech, kteří zažádají o sociální dávky a jinou podporu. To je podle úřadů nezákonné. „V případě dávek hmotné nouze je zájmem této země objektivně vidět, že ten klient opravdu nic nezatajuje a podporu potřebuje,“ řekl ministr Jurečka. S tím opozice souhlasí. „Už když ten klient přijde na přepážku, dokládá účty, říká, že nemá na školní pomůcky, tak tam to smysl má,“ řekl Juchelka. „Nepovažuji to prolomením bankovního tajemství,“ dodal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...