Diskuze

Umělá inteligence v rukou diktátorů může být silně nebezpečná, říká Neff

Odborná veřejnost začala v uplynulých dnech varovat, před příliš rychlým vývojem umělé inteligence (AI). Co konkrétně odborníky vyděsilo? Může AI v budoucnosti v některých oborech plně nahradit člověka? Nejen na to odpovídal host Rozstřelu Ondřej Neff.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nebezpečí pro lidstvo nevidím, jen pro autorská práva, zloděje a politiky...

0 0
možnosti
JW

Tak jak to popisuje Neff, tak přesně tak ta AI nefunguje ;-D

Tam žádné primitivní algoritmy na nejpoužívanější výrazy a nějaké primitivní layerování obrázku přes sebe není.

To je ale spíše otázka na Idnes, proč si na odborné téma pozvou zrovna spisovatele sci-fi :-P

1 2
možnosti
DB

Tak naopak jak mluvil o číselných tokenech částí slov a jejich statistické analýze, tak přesně tak to funguje. Mluvil mnohem rozumněji, než jakýkoli expert, kterého jsem zatím slyšel v populárním médiu.

Otázky filtrované podmínkou samozřejmě jsou, jen se neaplikují na dotaz, ale až na zpracování smyslu otázky tou UI.

Stejně tak při generování obrazu v určitém stylu je třeba nejprve síť nacvičit na obrazech daného autora. Jedná se pak o stejný plagiát, jako byste řekl malíři stejné zadání a on to pak nakreslil v tom stylu. Něco takového prodávat jako vlastní dílo by brzo mělo právní dohru.

1 0
možnosti
PP

Přijde doba, kdy AI zjistí, že žádné lidi nepotřebuje.

3 0
možnosti
Foto

Už aby to bylo.

0 1
možnosti
MV

Zbrzděte prosím vývoj AI, ať Vás konkurence může předehnat.

5 0
možnosti
JB

Už asi před dvěma sty lety začali dělníci rozbíjet stroje, protože jim berou práci a jsou nebezpečné.

Historie se opakuje jenom technologie se mění. Ale myšlenkové pochody "spasitelů" zůstávají stejné.

2 1
možnosti
RM

Nejen v rukou diktátorů. Ti jsou většinou vidět a dá se předpokládat, že něco takového vlastní a už to je signál to vyhledávat a odhalovat podvrhy generované UI.

Mnohem nebezpečnější bude v rukou někoho o kom se to neví. Reklamními agenturami počínaje (které zaplaví síť pochvalnými výkřiky na zcela nesmyslný výrobek a Váš jeden kritický v tom zcela zanikne) až po různé skryté nátlakové skupiny "aktivistického typu", které najednou zcela menšinový názor budou dle četnosti publikace na síti prezentovat jako většinový a ovlivňovat tím veřejné mínění.

3 1
možnosti
RM

Ale tím rozhodně nemyslím, že by se to mělo nějak brzdit a přestat na tom dělat. To ti skrytí určitě neudělají a pak bychom proti nim byli zcela bezbranní. O takových jako Čína ani nemluvě.

2 0
možnosti
MV

Ať si Neff plácá, co chce, stejně to nikoho nezajímá...;-D

2 8
možnosti
KU

Ta bublina s umělou inteligencí byla hezky ukázána v nové sérii seriálu westworld. Celou dobu tam jeden z hlavních hrdinů stále komunikuje s někým na druhé straně.. Později zjistí, že to je jen počítač.

2 0
možnosti
MK

Tvrzení, že AI nerozumíme, je hrozně liché. Je to stejné jako když naprogramujete kalkulačku v C++, kterou následně zkompilujete, a já budu tvrdit, že není jediný člověk na planetě, který tomu zkompilovanému kódu nerozumí. A budu mít také pravdu.:-/

0 1
možnosti
MO

Představa, že rozumíme tomu, co ta neuronka nakrmená petabajty dat vlastně dělá, je podobně naivní jako si myslet, že když naučíme dítě mluvit a číst, tak už rozumíme tomu, jak funguje lidský mozek. :D

3 0
možnosti
SR

Akú má relevanciu si pozvať publicistu o téme ako je AI? Ja tiež nie som odborník na túto oblasť, ale to už rovno mňa, ako programátora a fanúšika AI, ste si mohli pozvať (alebo hociktorého iného človeka pracujúceho v IT) a asi by to vyšlo lepšie než toto

1 4
možnosti
MO

Už něco pamatuje, takže vám vysvětlí, že je to jenom další technologická bublina, co zase splaskne, až se zjistí, že to udělalo evoluční skok, a teď se to zase zakonzervuje v tomto stavu na dvacet let tak jak self driving u aut. :D

2 0
možnosti