Šéf pražské ODS Marek Benda (vpravo) a exministr Alexandr Vondra.

Šéf pražské ODS Marek Benda (vpravo) a exministr Alexandr Vondra. | foto: Profimedia.cz

Šéfem pražské ODS zůstává Benda, exministr Vondra je lídrem do eurovoleb

  • 55
Pražskou ODS povede v následujících dvou letech poslanec Marek Benda, který obhájil svůj mandát. Bendu zvolil v pondělí večer na svém zasedání regionální sněm, který svou volbu zdůvodnil vítězstvím v loňských komunálních volbách. Sněm také vybral jako lídra občanských demokratů do Evropského parlamentu dosavadního europoslance a bývalého ministra zahraničí Alexandera Vondru.

„Po volebním výsledku koalice Spolu v komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města pokládám téměř za povinnost pokračovat ve své práci předsedy pražské ODS a na tento úspěch navázat,“ uvedl Benda.

Prvním místopředsedou zvolil sněm Vojtěcha Kosa, řadovými místopředsedy se stali pražská zastupitelka Lucie Kubesa, starosta Prahy 13 a pražský zastupitel David Vodrážka, zastupitel Prahy 9 Jan Poupě a městský zastupitel Tomáš Kaštovský.

Bendové ve službách státu. Potomci disidentské rodiny se s ODS vracejí na scénu

Pražská ODS získala po zhruba deseti letech post primátora, kterým se stal Bohuslav Svoboda (ODS). Občanští demokraté obsadili místa starostů i na řadě radnic městských částí. „V senátních volbách v roce 2022 naši společní kandidáti uspěli ve všech třech pražských senátních obvodech a posílili tak senátorské kluby vládní koalice,“ uvedl Benda.

Regionální sněm zároveň vybral Vondru jako lídra do europarlamentu. „Má bohaté politické zkušenosti a je ideální volbou pro zastupování konzervativních hodnot na evropské úrovni. Věřím, že díky silnému lídrovi náš vliv na evropskou politiku vzroste,“ dodal Benda.

Komunální volby v Praze loni vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty. V Praze vládne koalice Spolu, Pirátů a STAN.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video