Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé znovu stojí fronty na očkování. Jediná motivace? Nařízení vlády

  20:00
Očkovací centra bez registrace hlásí nápor nových zájemců. Téměř všechny motivovala nařízení vlády, která začnou platí od pondělí – tedy takzvaný bavorský model, při kterém nebudou testy stačit pro navštěvování služeb. Našly se však i opačné případy: „Tlaky vlády mě od očkování ještě více odrazují,“ uvedla paní Martina, čekajíc na testovacím místě.
V půl deváté ráno byla před očkovacím centrem na hlavním nádraží v Praze fronta...

V půl deváté ráno byla před očkovacím centrem na hlavním nádraží v Praze fronta (18. listopadu 2021). | foto: Tereza Vlčková, iDNES.cz

V půl deváté s certifikátem odešel z očkovacího místa na Hlavním nádraží v Praze pan Karel. „Už jsem covid prodělal, v únoru. Říkal jsem si, že nejlepší je prodělat covid a ještě se nechat očkovat, protože tlaky (vlády) budou ještě nějakou dobu trvat,“ řekl a dodal, že do společnosti moc nechodí, ale je rád, že bude moct do bazénu nebo do sauny. „Mám pocit, že nejde tolik o zdraví, jako o pocit volnosti,“ dodal.

Další muž, který čekal ve frontě, odpověděl, že důvodem pro očkování je pouze to, aby mohl do hospody. „Štve mě to, protože mám vysoké protilátky,“ uvedl k očkování. 

Kdyby nehrozily restrikce, ani on by se očkovat nenechal. Vysoké hladiny protilátek měla také paní Veronika, která přijela z Pardubic. „Myslím si, že stačí prodělat covid a mít protilátky. Restaurace mi jsou jedno, ale tohle už mi přijde za hranou,“ hodnotí. 

Na vánoční trhy jedině po očkování či nemoci. Jinak bohužel, říká Svrčinová

Hladiny protilátek v Česku sleduje mimo jiné i výzkumné centrum RECETOX při Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. V srpnu vědci pod vedením imunologa Vojtěcha Thona publikovali výsledky první části studie, v níž zjistili, že letos v březnu měla protilátky proti covidu více než polovina z 30 tisíc dobrovolníků.

„Zatímco v říjnu a listopadu 2020 mělo sledované protilátky pouze 28 procent dobrovolníků, v prosinci 2020 a lednu 2021 to bylo 43 procent a v únoru a březnu 2021 už 51 procent. To znamená, že v březnu 2021 už nebyla podstatná část české populace k infekci SARS-CoV-2 imunologicky naivní,“ komentoval tehdy výsledky Thon. 

Její syn je také nenaočkovaný, ale jeho spolužačka byla pozitivní, takže je nyní v karanténě, přestože očkovaní chodí do školy. Kdyby covid neprodělala, o očkování by uvažovala, ale záhy dodává, že to je těžko říct. „Myslím si, že vláda by měla brát v potaz lidi, kteří to prodělali,“ myslí si. „Něco se udělat musí, ale pořád si myslím, že by to mělo být dobrovolné.“

Velký zájem potvrzuje také Eva Libigerová, mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka, která očkovací místo provozuje. „Právě jsem se bavila s členem z očkovacího týmu, který potvrdil, že je na místě fronta větší, než obvykle bývá,“ uvedla Libigerová s tím, že se lidi snaží co nejrychleji odbavit. 

„Navýšili jsme stav personálu o jednoho technicko-hospodářského pracovníka, který s lidmi vyplňuje formuláře a dělá anamnézu,“ dodala s tím, že předpokládá, že nápor pravděpodobně ani o víkendu nepomine.

Rušno bylo ve čtvrtek večer také na Poliklinice Prahy 7, kde očkují zájemce bez registrace každý čtvrtek od pěti do osmi hodin večer. Většina z návštěvníků, kteří po šesté hodině ve vestibulu polikliniky seděli, byli důchodci. Mezi nimi byla i paní Zdena, která si přišla pro třetí dávku vakcíny. 

„Jsem tady, protože je lepší být očkovaný než těžce nemocný,“ uvedla. Postěžovala si nad lidmi, kteří očkovaní nejsou. „Není to přece jenom o mně, je to ohleduplnost vůči lidem, kteří očkovaní být nemohou.“ 

Pro vakcínu si sem přišla také asi dvacetiletá studentka, která se chystá na půlroční pobyt do Skotska. Přišla až nyní, protože ji rodiče dlouho přemlouvali, aby se očkovat nenechala. „Chtěla jsem jít od začátku, ale rodiče na mě vyvíjeli velký tlak, takže jsem odolávala. Erasmus byl ale hodně velký důvod, který pochopili i oni,“ poznamenala s tím, že její rodiče se však stále očkovat nenechali, protože se bojí. 

Důvodem pro očkování valné části lidí bylo ve čtvrtek oznámení premiéra Andreje Babiše, že Česko z neděle na pondělí zavede takzvaný bavorský model proticovidových opatření. Skončí tak antigenní či PCR testy a k prokázání bezinfekčnosti bude třeba očkování či potvrzení o prodělání nemoci.

Uznávání protilátek jako alternativy k očkování, negativnímu testu nebo prodělané nemoci v posledních šesti měsících žádají už od jara některé politické strany, premiér Andrej Babiš i část odborníků.

Kolik mám protilátek? Lidé vyhledávají testy i kvůli třetí dávce očkování

Kdyby nebylo nařízení, očkovat se nikdy nebudu

Ve frontě zároveň čekalo mnoho cizinců, mezi nimi také mladá žena z Běloruska. „V Bělorusku nemáme jinou možnost, čím se nechat očkovat, než Sputnikem, takže pro mě je to skvělá možnost,“ uvedla s tím, že očkovat by se nechala i normálně. Hrozící vládní opatření pro ni byly jen částečný důvod i proto, že covid prodělala a bylo jí zle, takže ví, že by se očkovat měla i z těchto důvodů.

„Dělám to kvůli tomu, že jinak by byl problém jít do práce, do restaurace. Kdyby to nebylo potřeba kvůli nařízení vlády, nikdy v životě se nebudu očkovat,“ dodává mladý muž, který s kamarádem čeká na konci fronty čítající zhruba třicet lidí.

Všichni čekající zvolili jednodávkovou vakcínu Janssen, protože je celý proces rychlejší a oni nechtějí dále čekat. „Jestli budou restrikce platit od pondělí, jak říkají, myslím, že je to nejlepší řešení, aby očkování co nejdřív platilo a mohl jsem nějak fungovat,“ dodává k tomu další čekající.

„Chci normálně žít. Jinak bych se očkovat nenechal. Nechodil bych ani na testy. Je to velký nátlak, a to je špatně,“ uvedl další muž.

Česko jde bavorskou cestou. Od pondělí je třeba očkování nebo být po covidu

Na testech kvůli blízkým i absenci očkování

Před testovacími místy na pražském Andělu nebyly dlouhé fronty. Někteří lidé si ale na test přišli, přestože jsou sami očkovaní. Nejčastěji kvůli prevenci a ochraně svých blízkých. „Jdu za babičkou, která očkovaná není, takže chci mít jistotu,“ řekla jedna z nich.

Mimo to se testují také nevakcinovaní lidé. Paní Martina uvedla, že se očkovat nechce a dál bude raději chodit na testy. „Abych mohla mezi lidi, musím si udělat test. Očkovat se neplánuju. Už teď mě to dost omezuje. Je to nátlak ze strany vlády. Nevědí, co mají dělat, tak musí ukázat lidem, že se něco děje,“ dodala. Vadí jí platit si testy, ale obratem dodává, že neví, co by měla jinak dělat.

Další čekající má za sebou jen první dávku, takže se i dnes musí nechat testovat. Očkovat se nechala kvůli tlaku vlády a okolí. „Nařízení vlády mi vadí. Je to veřejný nátlak, nemohla bych vůbec nikam. Nechala jsem se naočkovat jen kvůli tomu,“ uvedla paní Dorota.

„Snažím se udržet v klidu,“ odpověděla o nátlaku vlády Lucie. „Proti vakcíně nemám nic, chtěla jsem si nechat čas. Tohle mi ale začíná vadit a o to víc se očkovat nechci,“ vysvětlila.

Restrikce nás nedonutí a očkovací kampaň také nepůsobí, hlásají odpůrci

Očkování bez registrace otevřela také Nemocnice Na Františku. Mluvčí Lucie Krausová uvedla, že zařízení zatím eviduje zvýšení zájmu zhruba o 10 procent oproti začátku týdne. „Fronty se netvoří, provoz je plynulý,“ dodala.

Přehled, kam pro očkování bez front. Centra nabízejí volná místa i tento týden

V obchodním centru Westfield Chodov bylo kolem půl páté ve frontě jen několik lidí, z toho většina čekala na druhou či třetí dávku. Délku fronty je možné oveřit si na webu, kde je také možné provést předregistraci. 

Pan Daniel, který si toto místo zvolil pro první dávku, uvedl, že ho nemotivovala ani tak vládní opatření, jako spíš současná situace, kdy přibývá nakažených.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...