Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko jde bavorskou cestou. Od pondělí je třeba očkování nebo být po covidu

  13:17aktualizováno  14:53
Premiér Andrej Babiš oznámil, že Česko z neděle na pondělí zavede takzvaný bavorský model proticovidových opatření. Skončí tak antigenní či PCR testy a k prokázání bezinfekčnosti bude třeba očkování či potvrzení o prodělání nemoci.

Andrej Babiš po návštěvě prezidenta Zemana v ÚVN (15. listopadu 2021) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Takzvaný bavorský model bude zaveden z neděle 21. na pondělí 22. listopadu. „Od tohoto času budou pro služby, hromadné akce a další uznávána pouze očkovaní a lidé, kteří prodělali covid. Ruší se úplně samotesty,” řekl premiér Babiš ve středu v České televizi.

Podle něj není potřeba vyhlásit nouzový stav. „Budou se uznávat jen antigenní testy ve zdravotnických a sociálních zařízeních, kde je odebírají zdravotníci,” podotkl Babiš s tím, že ve školách se 22. a 29. listopadu uskuteční testování.

„Doufám, že lidé, kteří se chystají dnes demonstrovat, pochopí, že je to nezodpovědné. Jediné řešení je očkování. V nemocnicích končí hlavně nenaočkovaní,“ zdůraznil Babiš. Později v CNN Prima News řekl, že odpírání očkování je pro něj nepochopitelné a kritizoval média, která si podle něj zvou do vysílání „pseudoodborníky“. Kdyby nevznikaly dezinformace, lidi by se podle něj přišli očkovat.

Praha listopadově vře. Chvilkaři chtějí najít prezidenta, v akci Chcípl PES

Apel na vakcinaci zopakoval několikrát. „Bez očkování se viru neubráníme. Vir nezastavíme, ale můžeme se chránit. Musíme s ním naučit žít,“ řekl Babiš v CNN Prima News. 

Zároveň poprosil nastupující koalici, aby „přestala dělat politiku, lhát a aby se zapojila do řešení“. „Nemáme čas, nemůžeme na ně čekat. Nezapojili se, dnes celý den poslouchám nějaké lži. Teď se musí všichni spojit. Situace je vážná. Teď máme toto opatření. Jestli má koalice nějaké jiné, ať s ním přijdou,“ podotkl premiér v demisi a doplnil, že všichni se musí očkovat.

Babiš také přiznal, že původně se měla opatření zpřísnit až od prosince, nakonec se je vláda rozhodla zavést už teď. Na odpoledne je také svolaná mimořádná tisková konference ministra zdravotnictví a hlavní hygieničky. 

Vojtěch a Svrčinová svolali kvůli covidu mimořádnou konferenci

Podle premiéra by mělo být povinné očkování zaměstnanců služeb, na tom ale není shoda mezi experty. „Samozřejmě by to mělo mít logiku,“ řekl Babiš.

K vakcinaci vyzvala i budoucí vláda. Podle adepta na premiéra a šéfa ODS Petra Fialy se ohledně covidu s končící Babišovou vládou úplně nedaří spolupracovat. „Důležité je, abychom se domluvili na nějakém souboru opatření, které zpomalí katastrofální situaci,“ uvedl nedlouho před Babišovým oznámením. (více v článku Covidová situace se vymkla, řekl Fiala. Rakušan nevylučuje nouzový stav)

Opatření nejsou dostatečná

Před čtvrtečním dopoledním jednáním vlády ohledně covidu by se měli sejít zástupci Anticovid týmu pěti stran tvořících novou vládu s ministerstvem zdravotnictví. Babiš ale řekl, že se dosud Anticovid tým dostatečně nezapojil a teď už na něj dosluhující kabinet nebude brát ohled.

„Vypadá to, že všechna opatření, která jsme dosud dělali, nejsou dostatečná,“ doplnil Babiš. Ve středu večer se uskuteční porada některých ministrů, ve čtvrtek v 9:00 zasedne Rada vlády pro zdravotní rizika. 

„Situace je kritická, hlavně v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Tam celé rodiny končí na jednotkách intenzivní péče. Jsou to nenaočkovaní. Chtěl bych důrazně požádat všechny, aby se očkovali. Neočkovaní mají téměř devětkrát větší šanci mít těžký průběh a zemřít,” přiblížil Babiš.

„Uvidíme, co přesně z bavorského modelu chtějí zavést,“ komentoval v ČT pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který se zítra kvůli opatření sejde s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. „Určitě se dohodneme na nějakém modelu, který bude ku prospěchu našich občanů,“ řekl Válek. 

Prymula předvídá 50 tisíc nakažených denně. Nikdo mě neposlouchá, říká

Podle něj odborníci radí, aby co nejrychleji bylo proočkováno 1,2 milionů seniorů, kteří dostali druhou dávku a už měli dostat dávku třetí. „Odborníci nám radí, abychom se dohodli s vládou, aby ještě dneska (ve středu pozn. red.) vypsala výběrové řízení na nákup kvalitních antigenních testů,“ podotkl Válek. 

Rovněž zdůraznil, že je nutné, aby vláda zajistila dostatečné množství léků, které pomáhají při léčbě covidu. „Pokud nebudeme dělat chyby a zavedeme včas preventivní kroky, tak se můžeme obejít bez nouzového stavu. Ten je zoufalé řešení lidí, kteří situaci nezvládli,“ řekl. 

Bavorský model je mírnější

Verze z Bavorska je mírně volnější variantou rakouského modelu, neočkovaní tam v současnosti nemají zcela omezený volný pohyb. Nesmějí však za kulturou, sportem a volnočasovými aktivitami. Kvůli zhoršení situace od úterý už nemohou ani do restaurací či hotelů, kam dosud ještě stačil PCR test.

Země na začátku října pozastavila bezplatné testy na covid-19 pro občany, aby zvýšila tlak na neočkované. Nyní neuznává žádnou variantu testů jako potvrzení bezinfekčnosti. Bavorsko, které se řídí takzvaným nemocničním semaforem podle vytíženosti jednotek intenzivní péče, dosáhlo 9. listopadu červeného stupně.

PŘEHLEDNĚ: Lockdown typu Rakousko, Bavorsko a česká cesta. Čím se liší?

Omezení z úvodu listopadu se týkalo i žáků a studentů. Děti se ve školách v celém Německu pravidelně testují. Bavorský premiér Markus Söder ale v úterý oznámil, že až do konce roku bude mít mládež výjimku, pokud půjde do divadel, kin a za sportem. Do klubů, na stadiony, koncerty a diskotéky se již ale mladí se studentskou kartou nedostanou.

Söder se také nyní vyslovil pro povinnou vakcinaci vybraných profesí, hovoří se o zdravotnících a pečovatelích. Pokud by se stav epidemie nadále zhoršoval, je pravděpodobné, že Bavorsko přistoupí ke stejným opatřením, jaká nyní panují v Rakousku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...