Kyberbezpečnost čekají změny. A pro nepřipravené půjde o velké peníze

  • 7
Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) představí novinky v oblasti zákona o kybernetické bezpečnosti. Ty zahrnují zejména reakce na připomínky odborníků, ale také soulad se směrnicí Evropského parlamentu NIS2. Kintr už nyní varuje, že kdo do tohoto druhu bezpečnosti ještě neinvestoval, čekají ho vysoké výdaje.

Změny a současné znění na tiskové konferenci od 15:45 uvede i Petr Letocha, předseda Stále komise pro kontrolu činnosti kybernetického úřadu.

Česká republika jako jeden z průkopníků ve světě v oblasti zákonů o kybernetické bezpečnosti již nyní připravuje výrazné změny, které se dotknou tisíců firem a organizací. Pro některé nepůjde o nic převratného, další si ale mohou sáhnout hluboko do svých kapes.

„Pokud se firmy již nyní intenzivně zabývají kybernetickou bezpečností, investují do systémů, technologií, plní ISO certifikace v této oblasti a mají i specializovaná pracoviště, tak to pro ně pravděpodobně nebude znamenat žádné další náklady,“ řekl Kintr ke změnám v zákoně o kybernetické bezpečnosti, které budou reflektovat směrnici NIS2.

Kyberbezpečnost se firmám příští rok prodraží. Hrozí mnohamilionové pokuty

„Pokud ale začnou takříkajíc na zelené louce, ty investice mohou znamenat stovky tisíc, ale i miliony eur,“ dodal.

Důvodem je blížící se výraznější regulace kybernetické bezpečnosti v České republice – směrnice Evropského parlamentu a Rady o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně kybernetické bezpečnosti v Unii, takzvaná směrnice NIS2 (“Network and Information Security“, síťová a informační bezpečnost, pozn. red.).

„Napříč politickým spektrem si uvědomujeme důležitost tohoto zákona a v komisi máme shodu v podpoře. Roste hrozba kybernetických útoků, musíme reagovat,“ řekl Petr Letocha, předseda Stále komise pro kontrolu činnosti kybernetického úřadu.

O úspěchu hackerů nerozhoduje genialita útočníka, ale lidská chyba, říká expert

„Zákon v následujících dnech poputuje na chválení. Účinnost by měla být v říjnu 2024, což je termín v souladu s komisí EU,“ dále dodal. To je zároveň termín, který je klíčový pro firmy a podniky, mají čas se připravit, případně transformovat své stávající IT oddělení, systémy a postupy.

„Reagujeme na technologický vývoj, který zohledňujeme. Mění se postup a určování povinných osob, dojde k jejich nárůstu. Musíme ochránit kyberprostor,“ řekl šéf NÚKIB Lukáš Kintr.

„Požadavky na zabezpečení vycházejí z mezinárodních norem. I z toho důvodu, že jsou často firmy korporáty s mezinárodním řízením, které tak zajistí rovnost podmínek v zemích působnosti daného podnikatelského subjektu. Regulace jsou nutné i v tom kontextu, jak výrazně se mění bezpečnostní prostředí, jaká je intenzita útoků přicházejících ze zahraničí,“ dodal.

Dosavadní regulace kybernetické bezpečnosti byla v České republice koncipována pro poměrně úzkou skupinu několika stovek nejdůležitějších a nejvýznamnějších organizací s velkým dopadem na celou společnost. Směrnice NIS2 přináší nový pohled, a pro Českou republiku nutnost přizpůsobit se těmto změnám.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video