Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Více peněz pro rodiče i dětské skupiny. Co se změní v roce 2024 v sociální oblasti

  15:35
Změny, které chystá ministerstvo práce a sociálních věcí na rok 2024, se dotknou především státní sociální podpory, péče o děti a sociálního systému. Nová pravidla ministerstvo práce a sociálních věcí chystá také v oblasti trhu práce a podpory v nezaměstnanosti. Resort chce také pokračovat v digitalizaci úřadu.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

1. Vyšší rodičovský příspěvek

Od prvního ledna dojde k navýšení rodičovského příspěvku z 300 000 Kč na 350 000 Kč. V případě vícerčat se příspěvek zvýší z 450 000 Kč na 525 000 Kč. Součástí novely zákona je také zkrácení maximální doby pobírání rodičovského příspěvku nově do tří let věku dítěte místo dosavadních čtyř let.

„Pomoc státu se dlouhodobě snažíme zacílit na ty nejpotřebnější skupiny. Jako velmi pozitivní krok proto vnímám navýšení rodičovského příspěvku, který od ledna 2024 pomůže všem rodinám s malými dětmi,“ uvedl ke změně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun

Změnu ale kritizuje řada rodičů i odborníků. Navýšení příspěvku se totiž bude týkat jen dětí, které se narodí 1. ledna 2024 a později. Rodiny s dětmi, které se narodily před rokem 2024, nárok na vyšší příspěvky nemají.

2. Valorizace důchodů a online žádosti

Změny se budou týkat také výše základní výměry starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu. Ten se od 1. ledna 2024 zvýší o 360 Kč na 4 400 Kč měsíčně.

Novela přináší také změny pro takzvané předčasné starobní důchody. Maximální doba předčasnosti se nově zkracuje na tři roky. Prodlužuje se naopak potřebná doba pojištění z 35 na 40 let. Změna začne platit od 1. října 2024.

V padesáti se dozvíte, kdy se dožijete důchodu. Jurečka sepsal návrh reformy

Dojde dále ke krácení procentní výměry za předčasnost, a to o 1,5 % výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne, od kterého se starobní důchod přiznává, do dosažení důchodového věku.

„Přicházíme se zcela klíčovými úpravami v oblasti důchodů, které jsou krokem k udržitelnosti celého penzijního systému,“ uvedl Jurečka.

Novinkou v oblasti důchodů je také možnost si o penzi zažádat online prostřednictvím ePortálu České správy sociálního zabezpečení.

3. Změny v zákoníku práce a mzdách

Zvyšovat se bude i minimální mzda, a to o 1 600 Kč na 18 900 Kč měsíčně. V přepočtu na hodinové ohodnocení budou lidé pobírající minimální mzdu brát 112,50 Kč na hodinu.

Ministr Válek podepsal dohodu. Co tím lékaři získali a co z toho ještě vytěží

Podle novely si polepší také někteří zdravotníci. „Změna katalogu prací ve veřejných službách a správě provedená na základě požadavku Ministerstva zdravotnictví povede ke zařazovaní některých prací vykonávaných lékaři, zubními lékaři, farmaceuty a farmaceutickými asistenty do vyšších platových tříd,“ uvedlo ministerstvo.

Úprava zákoníku práce se týká také dlouho diskutovaných přesčasů ve zdravotnictví. Zaměstnancům bude umožněno, aby mohli vykonávat práci až 24 hodin v kuse. V takovém případě bude zdravotníkům garantováno 22 hodin odpočinku.

4. Více peněz pro dětské skupiny

Od nového roku mohou také dětské skupiny navýšit částku, kterou platí rodiče za péči dětí mladších 3 let. Maximální výše úhrady rodičem se zvyšuje ze 4 720 Kč na 5 059,84 Kč.

„Dětská skupina je nevýdělečnou službou, poskytovatel je povinen při stanovení výše úhrady za službu vycházet z konkrétních nákladů na danou službu. Stát významně podporuje budování dětských skupin a zvýšení jejich kapacit prostřednictvím dotačních titulů,“ uvedlo ministerstvo.

Vznikne 30 tisíc nových míst v dětských skupinách, slíbila Jurečkova poradkyně

Poskytovatelům se také prodlužuje lhůta pro splnění podmínek zajištění technických požadavků na stavby a požadavků požární ochrany. V souvislosti s Lex Ukrajina se prodlužuje také platnost zvláštních podmínek pro dětské skupiny. Změny začnou platit od 1. ledna 2024.

5. Efektivnější vyřízení pěstounství

Od nového roku dojde také ke zrychlení a zefektivnění procesu zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče. Nově budou uznávány posudky o psychologické způsobilosti rodin ze všech krajů. Dojde tak ke sjednocení obsahu a rozsahu výstupů. Dosud museli žadatelé o pěstounství o posudky žádat v kraji svého bydliště.

Žadatelé budou také ponecháni v evidenci i po svěření dítěte, a to maximálně po dobu 10 let. Ke sjednocení dojde i v oblasti náhradních pečovatelů z řad rodinných příbuzných a blízkých.

Moravskoslezský kraj patří v pěstounství k nejlepším, stále to však nestačí

„Tato úprava přináší zlepšení postavení pro cca 4 500 dětí, které jsou nyní ve svěřenectví. V případě dávek a doprovázení platí pro svěřenectví stejné podmínky, jako je tomu v případě nezprostředkovaných pěstounů,“ říká ministerstvo.

6. Nelegální práce

Novela upravuje také od prvního ledna 2024 definici nelegální práce. Cílem ministerstva práce a sociálních věcí je zefektivnit její kontrolu a potírání.

„Orgány inspekce budou moci zakázat danou činnost a reagovat tak na rozsáhlé páchání přestupku. Bude možné využití také sekundárních postihů (neposkytování příspěvků, nemožnost zaměstnávat cizince) k více přestupkům, zejména pak nesoučinnostním přestupkům a zastřenému zprostředkování zaměstnání,“ uvedl resort.

Dojde dále k rozšíření ručení za pokutu za nelegální práci, aby nebylo výhodné obcházet zákaz nelegální práce přes pochybné subdodavatele.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...