Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikdo nebude brát zbraně jejich legálním držitelům, ujišťuje ministr

  20:01aktualizováno  7. února 14:02
Tří set tisíc lidí se může dotknout novela zákona o zbraních, kterou ve středu schválila vláda. Návrh reaguje na směrnici EU, jíž v Česku kritizovali politici i někteří střelci. Zabavování nově zakázaných zbraní sice nehrozí, ale námitky mají například vojensko-historické spolky. Všem držitelům zbrojních průkazů se zkrátí jeho platnost.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

„Chci ujistit všechny legální držitele zbraní. Nikdo jim nebude žádné zbraně brát,“ řekl po jednání vlády ministr vnitra Lubomír Metnar. „Jako členský stát Evropské unie musíme směrnici, se kterou jsme nesouhlasili, začlenit do našeho právního řádu do letošního 14. září,“ uvedl ministr.

Norma zavádí k dosavadním čtyřem kategoriím zbraní dvě nové. K již existující kategorii zakázaných zbraní označované jako A přibude rovněž zakázaná skupina A-I. Do té mají patřit zbraně samonabíjecí (střílí jednotlivě) předělané z původně samočinných zbraní (automatické, střílející dávkou).

Nedostatečně znehodnocené automaty použili v roce 2015 teroristé při útocích v Paříži, na což reagovala Evropské komise návrhem zpřísnit pravidla pro držení zbraní. Unijní směrnice přijatá v březnu musí být zapracována do právních řádů členských zemí do září příštího roku.

Hlavní změny v novele:

  • Zavádění dvou nových kategorií zbraní: A-I a C-I. Jde o zbraně, které dnes tvoří podmnožinu zbraní kategorie B, resp. D.
  • Zpřesnění podmínek nabývání vlastnictví, držení a nošení vybraných kategorií zbraní a střeliva. Vymezení důvodů, pro které lze žádat o udělení výjimky.
  • Omezení velkokapacitních zásobníků.
  • Kontrola a předávání informací mezi držiteli zbrojních licencí a Policií České republiky a mezi členskými státy navzájem.
  • Doba platnosti zbrojního průkazu se v souladu s požadavky revidující směrnice zkrátí z deseti let na pět let.
  • Úprava výše souvisejících správních poplatků.   
  • Zdroj: MV ČR

Europoslanci sice směrnici zmírnili, přesto u odborné veřejnosti v Česku vzbudila negativní reakce a šířily se i zvěsti o odzbrojování obyvatelstva.

Avšak ani v případě, že novela projde parlamentem v této podobě, nebude to znamenat, že stát začne lidem zbraně, které „spadnou“ mezi zakázané, zabavovat.

„Pokud byla daná zbraň v držení stávajícího držitele zbrojního průkazu již k 13. červnu 2017, týká se této konkrétní zbraně tohoto konkrétního držitele paušální výjimka, a nové restrikce se na ně nepoužijí,“ vysvětlila pro iDNES.cz mluvčí vnitra Klára Pěknicová.

Návrh předpokládá, že ostatní si budou moci o výjimku zažádat na policii. „V žádném případě však stát nebude tyto zbraně vyvlastňovat či jinak odebírat,“ dodala mluvčí. Nicméně kdo si zbraň kategorie A-I pořídí a výjimku nedostane, bude ji muset „uložit u policie, nebo licencovaného podnikatele a následně zajistit její odprodej, znehodnocení, úpravu na zbraň jiné kategorie, nebo eventuálně její zničení“.

Kromě „předělávek“ nová kategorie zakázaných pamatuje i na kombinaci samonabíjecích zbraní s velkokapacitními zásobníky. Pro krátké zbraně zapovídá zásobníky s více než dvaceti náboji, dlouhá samonabíjecí puška se stává nelegální s vloženým zásobníkem na více než deset nábojů. Mezi nepovolené by se rovněž měly zařadit zbraně, které mají teleskopickou pažbu a po jejím sklopení jsou kratší než 60 centimetrů.

Nejisté vyhlídky pro nadšence historie

Povinnost nově se registrovat přinese novela také některým majitelům zbraní, kteří dosud neměli ohlašovací povinnost. Týká se to například historických, znehodnocených nebo plynových zbraní, které budou nově spadat do přísnější kategorie C-I. Obavy, že majitelé těchto zbraní budou potřebovat zbrojní průkaz, se však nepotvrdily.

Ani ministerstvo dosud neví, jakého počtu zbraní se změny dotknou. Co se týče samonabíjecích zbraní, dosud patřících do kategorie B, odhady hovoří o desetitisících kusech. V případě kategorie přesunů do kategorie C-I resort přiznává, že jde o „blíže neurčitelný počet“.

Vnitro připravilo novelu zákona kvůli zbraňové směrnici. Omezí zásobníky

Se směrnicí a z ní vycházející novelou nesouhlasí Iniciativa spolků vojenské historie, přestože v připomínkovém řízení se jí podařilo prosadit stávající podmínky pro nejstarší zbraně, jako jsou například doutnákové a křesadlové muškety z období třicetileté války a zbraně z napoleonských válek.

Člen iniciativy Martin Šavel vyhlíží problémy zejména pro zbraně z moderní doby, například druhé světové války. Směrnice se totiž odvolává na další předpisy, které zatím neexistují. „Tam můžeme jen odhadovat, nicméně dle již známých evropských předpisů s příbuznou tématikou víme, že podmínky budou velice náročné, budou-li vůbec splnitelné,“ uvedl pro iDNES.cz Šavel.

Navíc se obává, že Evropská komise chce v budoucnu pravidla zpřísňovat. „Je zcela evidentní, že naši takzvanou implementační novelu psali odborníci, kteří problematice rozumí, což se o samotné směrnici rozhodně říci nedá,“ dodal.

Už teď se rýsují problémy například pro automaty z druhé světové války předělané na „slepé“ náboje. „Pokud byla ‚ostrá‘ zbraň klasifikována v kategorii A, zůstává v této kategorii i po úpravě na cvičné střelivo,“ potvrdila mluvčí vnitra Pěknicová. Jejich majitelé si proto budou muset zařídit výjimku.

Nepřehledný guláš nahradí nový zákon

Všech tří set tisíc střelců se bude týkat zkrácení platnosti zbrojního průkazu. Lidé si jej budou muset obnovit po pěti letech namísto deseti. Na druhou stranu se počítá se snížením správního poplatku z dnešních 700 na 400 korun.

Více papírování čeká vnitro a policii. Odhaduje se, že nákup potřebného hardwaru a softwaru by mělo do roku 2020 přijít na více než 15 milionů korun. Lze očekávat, že vládou novela projde, jelikož vnitro se vypořádalo s 41 připomínkami z jiných resortů a úřadů a kabinetu je překládána bez rozporu.

Resort přiznává, že výsledek bude zmatečný a bude nutné napsat nový zákon od začátku. „Výsledkem přijetí návrhu zákona bude na jedné straně zajištění důsledné implementace revidované směrnice, a tedy splnění transpoziční povinnosti České republiky, na straně druhé ovšem nevyhnutelně nekoherentní a díky tomu i nepřehledný tuzemský právní předpis,“ píše se v důvodové zprávě.

Česko se ještě pokouší zrušit celou směrnici u Soudního dvora EU. Kritici postupu tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance nicméně upozorňovali, že Česká republika byla na rozdíl od jiných členských států při vyjednávání pasivní a své podmínky si neprosadila. To kontrastuje s příkladem Švýcarska, které v EU není a které má specifickou střeleckou tradici, přičemž s implementací směrnice nemá problém.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...