Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Na čem se lékaři dohodli s Fialou? Platí stále omezení péče?

  12:26
Výpověď z dobrovolných přesčasů v prosinci podalo přes šest tisíc lékařů. Protestem se dožadovali lepších pracovních podmínek i vyšších platů. Ty jim ve čtvrtek slíbil premiér Petr Fiala. Lékaři ale protest neodvolali, čekají na oficiální podpis dohody. Redakce iDNES.cz připravila odpovědi na nejdůležitější otázky o situaci ve zdravotnictví a omezení péče v nemocnicích.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Proč lékaři protestují?

Český zákoník práce umožňuje lékařům ročně sloužit 416 hodin přesčas. Novela zákoníku, kterou vláda letos představila, tento počet navýšila o dalších 416 hodin takzvaných dobrovolných přesčasů. Novela začala platit v říjnu. Podle lékařů je ale celkový počet 832 hodin přesčasové práce ročně neakceptovatelný.

Lékaři upozorňují, že v českých nemocnicích nepracuje dostatek lékařů na to, aby byl zajištěn jejich nepřetržitý provoz. Přesčasovou práci tak často vyčerpají už v první polovině roku. Zákoník práce navíc stanovuje maximální délku směny na 12 hodin, lékaři ale na pracovišti stráví nepřetržitě i dvojnásobek toho, v některých případech dokonce až 72 hodin.

Kromě úpravy přesčasů a směn chtějí lékaři také lepší platové ohodnocení. Požadovali základní plat či mzdu ve výši 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy, sjednocení odměňování ve státních a ostatních nemocnicích a zvýšení tarifů.

Nemocnice zavřou celá oddělení. Válkovi na pacientech vůbec nezáleží, řekl Kubek

Co zdravotníkům slíbil Fiala?

Premiér Petr Fiala se s lékaři a zástupci zdravotnických odborů setkal ve čtvrtek. Na navýšení platů lékařům nabídl 9,8 miliardy korun. Přistoupil i na jejich požadavek, aby peníze šly na platy lékařů a zdravotníků ve všech zdravotnických zařízeních, ne jen v přímo řízených.

Lékaři se dohodli s Fialou, kolaps péče zažehnán. Dostanou navíc 9,8 miliardy

Platí omezení péče i po dohodě s Fialou?

Omezení péče v nemocnicích podle zástupců ČLK stále platí. Protest chtějí odvolat až po oficiálním podpisu dohody, ke kterému by mělo dojít příští týden. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka čeká nemocnice omezený provoz v pátek a první dny příštího týdne, o víkendu pak budou fungovat ve víkendovém režimu. Viceprezident ČLK a předseda Sekce mladých lékařů Jan Přáda protestující lékaře vyzval, aby péči zajistili. Podle Přády je možné, že nedojde ani k omezení některých plánovaných zákroků.

Válek chtěl přidat zdravotníkům 8,6 miliardy v odměnách. Odbory to odmítly

Omezení provozu se více či méně dotkne desítek nemocnic v celé republice. Například ve Fakultní nemocnici Bulovka podalo výpověď z přesčasů celkem 178 z 236 sloužících lékařů. Na pediatrii podali výpověď všichni sloužící lékaři, oddělení má proto fungovat v hybridním provozu, došlo také ke zrušení až tří čtvrtin termínů chronických ambulancí.

Jedna z největších omezení čekají například Nemocnici Jihlava. Omezí se například provoz na ARO, kde z průměrných devíti operačních sálů zůstane ve všední dny v průměru jen pět anesteziologických týmů, mezi svátky pak pouze tři. Plánované zákroky zrušila chirurgie i ortopedie.

Ovlivní protest akutní péči?

Zástupci ČLK a nemocnic uvedli, že akutní péče ohrožena nebude. Někteří lékaři ale upozorňují, že kvůli omezení provozu může nastat situace, kdy budou všichni dostupní lékaři na operačním sále u akutního zákroku, a nebude nikdo, kdo by se mohl věnovat novým pacientům. Podle Přády by ale měla být situace pro pacienty pouze nekomfortní, nikoliv nebezpečná.

Válek chce nechat „vycukat“ mladé lékaře. Nedáme se, vzkazuje jejich mluvčí

Proč se lékaři nedohodli s ministerstvem?

Ministerstvo zdravotnictví lékařům nejprve nabídlo 6,8 miliardy korun z úhradové vyhlášky na vyšší platy. To ale zdravotnické odbory odmítly, přidáno by totiž dostali jen lékaři v přímo řízených zdravotnických zařízeních.

Stejnou nabídku ministerstvo zopakovalo ještě jednou. Na konci listopadu pak částku zvýšilo na 8,5 miliard korun, včetně pětiprocentního růstu tabulkových platů. Nabídka se ale stále týkala jen státních nemocnic, lékaři a odboráři ji proto odmítli a domluvili si schůzku s premiérem Fialou.

Lékařům vyšší nabídka nestačila. Válek skoncoval s dalším vyjednáváním

Na čem se naopak dohodli?

Už na předchozích jednáních s ministerstvem zdravotnictví došlo k dohodě například v otázce vzdělávání. V každé přímo řízené nemocnici s akreditací na vzdělávání byl proto určen koordinátor vzdělávání, na kterého má dohlížet ministerstvo zdravotnictví. Do konce roku má být zřízeno kontaktní místo pro stížnosti na nedodržování podmínek vzdělávání.

Vydírání to není, protest však odvoláme až po podpisu, říká předák lékařů

Nejpozději od 1. ledna 2025 by podle dohody mělo dojít k zákonnému ukotvení volna před zkouškou po základním kmeni a před atestační zkouškou. V prvním čtvrtletí příštího roku budou zahájena také pravidelná setkávání ke změnám ve vzdělávání.

Ministr zdravotnictví Válek a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka také kývli na umožnění 24hodinových směn. Ty budou kombinací standardní směny a přesčasu. Lékař tedy odslouží 12hodinovou směnu, druhá polovina pak může být přesčas. Maximální doba pobytu na pracovišti by tak byla 24 hodin.

Do konce příštího roku by podle ministerstva zdravotnictví měl být zpracován národní plán pro lidské zdroje ve zdravotnictví. Zaměřit by se měl na udržení a nábor zaměstnanců, budování nabídky, optimalizaci výkonnosti, plánování a investování jako garanci kontinuální péče o zajištění dostatečného množství zdravotnických pracovníků.

Co se změní s úpravou zákoníku práce?

Poslanci ve čtvrtek mimořádné schůzi schválili návrh na úpravu zákoníku práce, která vrátí roční objem dobrovolné přesčasové práce zdravotníků zpět na 416 hodin. Změnu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident Petr Pavel. V účinnost pak vejde v den, kdy vyjde ve Sbírce zákonů.

Novela také zdravotníkům umožní pracovat nepřetržitě až 24 hodin, pokud to umožní kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení. Dohodu o takových službách bude navíc muset vedení s pracovníkem uzavřít písemně, a to nejvýš na rok.

Poslanci zrušili úpravu zákoníku práce, která přidávala přesčasy lékařům

Proč někteří lékaři stáhli výpovědi z přesčasů?

Zástupci Sekce mladých lékařů ČLK na konci října uvedli, že výpověď z prosincové přesčasové práce podalo zhruba 6 100 lékařů. Někteří z nich ale později své výpovědi stáhli. Například v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně zůstalo z původních 202 výpovědí 50. Nemocnice tvrdí, že její vedení vyšlo vstříc některým požadavkům lékařů, jako jsou vyšší platy či vznik nového odboru, který se bude zabývat vzděláváním lékařů a dalších zdravotníků.

Viceprezident ČLK Přáda ale upozornil, že rozhodnutí lékařů nemuselo být dobrovolné, ale mohl za ním stát nátlak ze strany nemocnic. Ty podle něj protestujícím lékařům například ruší dovolené či plánované stáže v zahraničí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno 

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Fiala jednal s evropskými lídry o pomoci Ukrajině, ti přislíbili další pomoc

28. května 2024  8:40,  aktualizováno  22:21

Zástupci Polska, Dánska, Nizozemska, Lotyšska a Ukrajiny se sešli v Kramářově vile, kde potvrdili...

Bystroně obviňují, že si nechal posílat peníze na falešnou adresu

28. května 2024  22:11

Kontroverzní německý politik českého původu Petr Bystroň nově čelí podezření, že používal falešnou...

Terasa baru, jejíž pád na Mallorce zabil čtyři lidi, neměla provozní licenci

28. května 2024  21:58

Terasa baru v turistickém letovisku na ostrově Mallorca, při jejímž pádu minulý týden zahynuli...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...