Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na tiskovou konferenci TOP 09 v

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na tiskovou konferenci TOP 09 v Praze. (28. května 2013) | foto:  František Vlček, MAFRA

Kalousek: Situace je vážná. Koalice bude jednat nejpozději v neděli

  • 254
Vazba pro blízkou pracovnici premiéra Petra Nečase situaci komplikuje a je proto vážná. Tak reagují koaliční partneři ODS na sobotní rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě. TOP 09 chce koaliční jednání nejpozději do nedělní půlnoci.

Problémem může být Nečasova zahraniční cesta do Polska, kterou absolvuje v neděli. Na jednání tak nemá koalice příliš mnoho času (více o závěrech, které zazněly na večerní tiskové konferenci TOP 09, čtěte zde).

"Nezastírám, že považujeme situaci za vážnou. Neměli bychom ale také podléhat hysterii. Nezapomínejte, že vláda musí řešit situaci po povodních a pomoc postiženým lidem," řekl iDNES.cz v odpoledních hodinách první místopředseda Kalousek.

"Rozhodnutí nezávislého soudu je samozřejmě potvrzením velké vážnosti obvinění, která byla vznesena. Situace se spíše komplikuje, než zjednodušuje. Osobně ale očekávám ještě další odpovědi. Co s Janouškem, co s Rittigem, pokud ten zásah byl celý o nich? Odkud jsou peníze a zlato, které byly zadrženy? Ale samozřejmě situace je mimořádně vážná a budeme jednat jak v rámci strany, tak v rámci koalice," řekla iDNES.cz předsedkyně LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake.

Policejní razie na politiky a lobbisty

Podle ní se vedení LIDEM sejde nejdříve v pondělí. "Vzhledem k cestě pana premiéra do Varšavy," podotkla politička. Nečas letí do Polska v neděli. Koaliční jednání by mohlo být nejspíše v neděli večer. "Uvnitř koalice se domlouváme na společném jednání," potvrdila.

Z předsednictva ODS nebyl bezprostředně po rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě nikdo po telefonu k zastižení.

Po odstoupení volá ČSSD i ODS

Místopředseda ČSSD Michal Hašek uvedl, že vazební stíhání Nagyové je pro Nečase jasným signálem k odchodu. Každá další hodina, kdy se koalice drží, podle něj poškozuje Českou republiku. "Jestliže se až dodneška bránil premiér rezignaci, rozhodnutí soudu o uvalení vazby by pro něj mělo být jasným signálem, že je čas odejít," vzkázal v prohlášení Hašek.

Po demisi Nečase volá také KSČM, která ho vyzvala, aby z funkce odstoupil po své nedělní návštěvě Polska. "Po uvalení vazby na ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou a rebely ODS už není prostor pro váhání a nemístné výmluvy. Petr Nečas musí okamžitě ukončit návštěvu Polska a po návratu do Česka udělat poslední politický krok - předat svou demisi do rukou prezidenta republiky. Země nesmí být nadále rukojmím politických hrátek, zbabělosti a především klientelismu," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Většina obviněných půjde do vazby

Soud v sobotu odpoledne rozhodl, že vyhoví návrhu žalobce a uvalí vazbu na Janu Nagyovou. Stejně tak na politiky ODS Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a náměstka ministrů dopravy a zemědělství Romana Bočka (více o postupných jednáních čtěte zde).

Všichni patří mezi osm obviněných při velkém policejním zátahu. Podezřelí jsou z poskytování či přijímání úplatků. Nagyová také z toho, že se podílela na organizování zneužití pravomoci veřejné osoby.

Jana Nagyová je šéfkou kabinetu Petra Nečase. Podle policejních odposlechů s ním zřejmě udržuje poměr. Policisté mimo jiné popsali, že nechala sledovat Vojenským zpravodajstvím tři lidi. Mezi nimi i Nečasovu manželku Radku, s níž se premiér rozvádí. Motivací Nagyové bylo dle vyšetřovatelů dosažení rozvodu. Obhájce Nagyové Eduard Bruna ale tvrdí, že Nagyová na Nečase netlačila, aby se rozvedl (více o tom, kdo je Nagyová čtěte zde).

Premiér Petr Nečas se obhajuje před Poslaneckou sněmovnou:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video