Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NÁZOR: Roman Joch je radikál a Nečasova politická chyba

  17:40
Nový poradce premiéra Petra Nečase pro lidská práva sice možná není fašista, ale rozhodně je radikální. Neváhá podporovat myšlenku trestu smrti, obhajovat apartheid, podílet se na stereotypizování a odsuzování menšin, či vyzývat k násilí vůči (neobviněným) vězňům z Guantánama. To je kombinace, kterou by jakýkoli západní premiér u svého poradce pro lidská práva těžko hájil.

Roman Joch, nový poradce premiéra Petra Nečase | foto: Wikimedia Commons - Dezidor

Pro poradce pro lidská práva je dost netradiční už to, že Joch podporuje myšlenku trestu smrti ("život vinný vraždou je přípustné popravit" - více zde). S gustem píše pohrdlivě o homosexualitě - zdůrazňuje, že se jedná o deviaci, aniž by argumentoval, co z takové "diagnózy" kromě vyvolávání opovržení vůči homosexuálům vyplývá.(více zde) Navíc ve svých rétorických příkladech používá absurdní rovnici homosexualita = nezřízený hédonismus parazitující na zbytku společnosti. (více zde) Toho se může dopustit jen člověk, který je buď mimo sociální realitu, nebo chce záměrně stigmatizovat homosexuály.

Joch, jak píší někteří jeho kritikové, obhajoval tzv. waterboarding (mučení předstíraným topením) na americké základně Guantanamo. Už to je pro poradce pro lidská práva řekněme dost neobvyklé. Horší ale je, že Joch se v článcích o americké základně také pohoršoval nad poskytnutím protézy jednomu z místních vězňů a dokonce nepřímo vyslovil přání tamní (v drtivé většině neobviněné) vězně rozstřílet kanóny, jako to kdysi dělali Britové v Indii. (více zde)

Ponechme stranou, že šéf Občanského institutu Roman Joch publikuje zhusta na serveru Eurabia, který selektuje a publikuje takřka výhradně články poukazující na zlo zvané Islám a nemá daleko (server) k hanobení přesvědčení. Stačí citovat další jeho názory: S odkazem na části Tocquevilla Joch relativizuje a obhajuje africký apartheid a zpochybňuje všeobecné volební právo. (více zde) Dá se oprávněně pochybovat, zda by Tocqueville jeho názory na apartheid sdílel. Omezení všeobecného volebního práva (ženy musí mít dvě a více dětí) Joch předvídá i ve své vizi post-demokratické společnosti. (více zde)

Gender studies a feminismus jsou podle našeho nového obhájce lidských práv "přímý útok na lidskou přirozenost" a snaha provést "neo-totalitní rekonstrukci" společenského organismu. (více zde) Joch zde jako v mnoha dalších případech vůbec neargumentuje, v čem gender studies útočí na lidskou přirozenost. Prostě jen (jako ostatně většinou) apeluje na tzv. selský rozum a zažité stereotypy svých čtenářů.

Většina gender studies se ve skutečnosti zabývá společensky vytvořenými schématy a stereotypy. Dají se kritizovat za jistou afektovanost a mnohdy přehnanost, ale hůře za útok na přirozenost – tj. na něco od přírody. Zvláště když k tomu nedoplníme jakékoli argumenty.

Vzkáže Nečas asijským zemím, že jsou méněcenné?

Ve výčtu radikálních a kontroverzních názorů Romana Jocha se dá pokračovat. Vícekrát uvedl, že považuje západní civilizaci za nadřazenou ostatním. (více zde) Romům emigrujícím z ČR vzkázal – "zkuste Irán. Nebo Saudskou Arábii. Nebo Čínu. Nebo Severní Koreu. Nebo Zimbabwe." (více zde)

Roman Joch je mimo lidská práva také poradcem premiéra pro oblast zahraničí. Bude Petr Nečas jeho názory o nadřazenosti západní civilizace tlumočit při návštěvě asijských zemí místním vládám? Bude v dialogu s Kanadou radit Romům, aby zkusili Severní Koreu, a ztotožní se s Jochovým názorem, že "kanadské zavedení víz bylo správné"? (více zde) Vyřídí Nečas v Bílém domě Jochovu zdrcující kritiku Obamovy politiky takřka ve všech oblastech? Bude Nečas spolupracovat s holandským radikálem Geertem Wildersem, kterého Joch obhajuje jako liberála?

Jako občan ČR doufám, ale také myslím, že ne. Petr Nečas je na rozdíl od Romana Jocha klidný a rozumný konzervativní politik. Zůstává jen otázkou, proč si jako poradce vybral člověka, jenž by svojí agresivitou a nesmlouvavostí k jakýmkoli menšinám, které se snaží bojovat za svá práva, vyvolal zděšení i mezi nejhysteričtějšími americkými ultrakonzervativci z hnutí Tea Party, které má Joch v oblibě.

Politologickou (a pro ODS bohužel také řečnickou) otázkou je, jestli je jmenování radikálního konzervativce Jocha vhodné ve chvíli, kdy ji čeká těžký komunální boj o voliče v Praze - zejména s konkurenční TOP 09. Pražští měšťáci jsou přes ekonomicky pravicové zaměření často hodnotě liberální a sekulární (tj. opak Jocha). Navíc v Praze pomalu vyklízejí pozice středopravé liberální strany jako Zelení a Evropští demokraté. I o jejich elektorát se bude bojovat. Dva měsíce před volbami tak Petr Nečas zřejmě uštědřil svojí pražské organizaci v boji o voliče menší konzervativní podpásovku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...